Frölich: nem igaz, amit Schwezoff állít

Tanúként hallgatják ki a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében holnap Kunos Pétert, a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatóját - értesült a Népszava. Tegnap a Magyar Hírlap írt arról, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendszerrel kapcsolatban. 

A Mazsihiszben azt mondják, nem történt bűncselekmény, ezért sem gyanúsított, sem vádemelés nem lesz. Frölich Róbert, a zsinagóga főrabbija lapunknak arról beszélt, nyugodtak, mert két könyvvizsgáló cég jelentése alapján is tudják, nem igaz, amit Schwezoff Dávid a feljelentésében megfogalmazott. A BZSH január közepén menesztett ügyvezetője - akiről megválasztása után kiderült, hogy transzvesztita előadóként az éjszakában dolgozott és katolikus kántorként is szolgált -ősszel különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a beléptetési rendszer ügyében. Az akkori ügyvezető október 31-ével fel is bontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a beléptetési rendszert működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával. A magáncégnek kiszervezett beléptetésből 400-500 millió forintnyi bevételnek kellene származnia, de legfeljebb 300 milliónyi érkezik, azaz "valahol valaki sikkaszt" - írta ezután a Heti válasz. Kunos ezzel szemben a Népszavának kijelentette, hogy a zsinagóga és a múzeum belépőiből 2013-ban csaknem bruttó 400 millió bevételhez jutott a Mazsihisz.

Szerző

ORÖ-közgyűlés előtt az uniós visszaélések

Uniós támogatás korrupciógyanús felhasználása miatt belső vizsgálatot indítanak és közgyűlést hívnak össze az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselői.

Az ORÖ keddi sajtótájékoztatóján jelen lévő 11 képviselő helyben értesült a Híd a munka világába elnevezésű szövetkezet körül kialakult botrányról, melynek ügyében Hadházy Ákos tett feljelentést hivatali visszaélés, sikkasztás és hűtlen kezelés miatt. Az LMP szóvivője januárban blogján ismertetett adatokat az ORÖ érdekeltségébe tartozó, a Fidesz országgyűlési képviselője, Farkas Flórián vezette Híd a munka világába szövetkezetről, melynek feladata a roma kisebbséghez tartozók munkavállalásának segítése. A program keretösszegéből - összesen 5 milliárd forintból - 600 millió egy uniós projekt része. Ebből a szövetkezet 270 millió forintot költött el eddig, a politikus szerint egyáltalán nem munkahelyteremtésre. Hadházy tételei szerint többek között 29 millió autóbérlésre, 31 millió irodabútor vásárlásra, 26 millió a központi irodafelújítására és 31 millió forint szóvivői feladatokra ment el. Az ORÖ korábbi reakciójában gyakorlatilag rasszistának nevezte Hadházyt és pártját a nyilatkozat miatt, továbbá tévesnek nevezte az információikat. Hadházy lapunknak elmondta: a Közbeszerzési Hatóság hivatalos honlapján talált rá az információkra, így azok nem lehetnek hamisak. Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom képviselője kedden jelentette be, hogy a gyanú miatt rendkívüli közgyűlést hívnak össze és vizsgálóbizottságot hoznak létre, emellett pedig az ügyészséghez és az Állami Számvevőszékhez fordulnak az ORÖ gazdálkodása és a szóban forgó uniós projekt miatt.

Tagadta a roma holokausztot
"Azért vannak ma is cigány többségű iskolák, mert a szülők nem szívesen vinnék nem romák közé a gyerekeiket" - állította a Diskurzus a romákról Magyarországon című vitán Németh György. A jobboldali lapokban publikáló szociológus-közgazdász a Roma Sajtóközpont beszámolója szerint azt fejtegette, hogy a cigányok társadalmai kapcsolatait anno a tisztasághoz való viszony határozta meg: szerinte a "gádzsókat" a romák tisztátalannak tartották, és ezért alakítottak ki zárt társadalmat. A kedd délután CEU-n megtartott vitát Debreczeni József Ne bántsd a cigányt! című könyve kapcsán rendezték. Arról Németh megjegyezte, hogy Debreczeni "bátor ember, hogy meg merte írni ezt a könyvet", majd hozzátette: Magyarországon nem is volt cigány holokauszt. Németh a közönség - amelyben André Goodfriend amerikai diplomata is ott volt - "a holokauszttagadás bűncselekmény" kiabálására válaszul csak annyit mondott: tegyenek ellene feljelentést. Németh két éve egy a romák és a többség együttéléséről szóló konferencián is rasszista megjegyzéseket tett: "én úgy tekintek a cigányságra, mint egyfajta bomlástermékre" - fogalmazott akkor.

Szerző

Rogáni alkotmánysértés?

Publikálás dátuma
2015.02.05. 06:05
Juhász Péter nem hagyja abba a belvárosi ingatlanügyek feltárását FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Semmissé kell tenni a kedvezményes belvárosi ingatlaneladásokat Juhász Péter szerint, mert azok egyaránt sértik az alaptörvényt és a nemzet vagyonról szóló jogszabályt. Az Együtt társelnöke, V. kerületi képviselője tegnap az illetékes fővárosi kormányhivatalhoz fordult a panaszával. Juhász közölte azt is: az önkormányzat dolga, hogy visszaperelje a kedvezménnyel értékesített ingatlanokat, vagy a vevőknek kell befizetniük a különbözetet.

Az alaptörvény nyomán csak pályáztatás útján, s csak a legjobb áron adhatnák el a közvagyont képező önkormányzati ingatlanokat

Az alaptörvénybe és a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseibe ütköznek a kedvezményes belvárosi ingatlaneladások az Együtt társelnöke, az V. kerület ellenzéki képviselője szerint. Ezért Juhász Péter tegnap az illetékes kormányhivatalhoz fordul azt kérve, állapítsák meg, hogy a belvárosban 2011 óta történt kedvezményes értékesítések sértik a jogszabályokat, ezt követően pedig az ügyészség tegye meg a szükséges lépéseket. Bejelentésben idézte az alaptörvényt, miszerint nemzeti vagyont csak törvényben meghatározott értékkel lehet átruházni, értékarányosság figyelembevétele mellett. A nemzeti vagyonról szóló törvényben pedig a következő rendelkezést szerepel: "a helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyon tulajdonjogát átruházni - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet." Ez az értékhatár bruttó 25 millió forint.

Az alaptörvény szerint az értékarányosság alól törvényben lehet kivételt tenni, önkormányzati rendeletben nem - fogalmazott Juhász a Népszavának, hozzátéve: versenyeztetés nélkül sem szabad önkormányzati ingatlanokat értékesíteni. Pedig az V. kerületi önkormányzat, ahogy vélhetően más települések is, saját rendeletben szabályozták az ingatlanok értékesítését. A politikus szerint viszont abszurd, hogy a helyi testületek szabadon adhatnak kedvezményt a nemzeti vagyon értékesítése során, így akár féláron is odaadhatják a köztulajdonú ingatlanokat, akinek csak akarják. "Ez politikai nonszensz, ráadásul a Büntető Törvénykönyvbe is ütközik - hívta fel a figyelmet Juhász, aki azt szeretné, ha semmissé tennék a belvárosi ingatlaneladásokat, hiszen az V. kerület majdnem 300 épületet vagy lakás-, illetve üzlethelyiséget adott el pályáztatás nélkül. Ezeket véleménye szerint vissza kell perelnie az önkormányzatnak, vagy a vevőknek kell befizetniük a különbözetet, és nem csak a belvárosban.

Az ellenzéki politikus azt kérte az önkormányzati rendeletek törvényességi felügyeletéért felelős kormányhivataltól, vizsgálják meg, hogy törvényes-e az V. kerületi szabályozás. Az Együtt társelnöke az ügyészségtől is azt várja, hogy szólítsák fel az önkormányzatot a szerződések megsemmisítésére. Juhász összességében is vérlázítónak tartja a történteket, ha pedig kiderül, hogy a kormány saját törvényeit sem hajlandó betartatni, akkor távoznia kell - jelentette ki. A politikus Facebook-oldalára tegnap azt írta: "elég rossz érzés lehet, amikor valakinek a saját fejére hullik vissza a hirtelenjében összetákolt alaptörvénye. Pláne, ha gránit szilárdságú".

Egyébként az ellenzéki önkormányzati képviselő bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás gyanúja miatt már december 29-én az ügyészséghez fordult. Több tucat belvárosi ingatlaneladást vizsgáltak ugyanis meg, és minden esetben kiderült, hogy az adott ingatlan "jogtalan, törvénytelen módon" került új tulajdonosához. Ráadásul a módszer azonos volt, a végeredmény pedig akár 10 milliárdos bevételkiesés is lehet - állítja Juhász. Február 12-éig kiderül, elrendelnek-e nyomozást az ingatlaneladások miatt, egyelőre ugyanis csak feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség.

Szerző