Washington nem huny szemet az orosz agresszió felett

Miközben Washington a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására törekszik, nem fog szemet hunyni az orosz-ukrán határt átlépő orosz tankok és fegyveresek felett -  hangsúlyozta csütörtökön Kijevben John Kerry. Az amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna számára jelenleg az orosz agresszió jelenti a legnagyobb fenyegetést.

Az ukrán államfővel, Petro Porosenkóval folytatott  tárgyalásait követően tartott sajtóértekezleten Kerry felszólította Moszkvát, hogy tartsa be a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt. "Nem hunyhatunk szemet afelett, hogy az orosz-ukrán határon keresztül harckocsikat szállítanak a Donyec-medencébe. Afelett sem, hogy egyenruhájukon azonosító jelzést nem viselő orosz fegyveresek harcolnak Kelet-Ukrajnában, és Oroszország irányítja a törvénytelen szakadár erőket a harcmezőn, valamint modern katonai eszközökkel, rakétákkal és radarokkal látja el őket" - hangoztatta Kerry.

Leszögezte: az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, és engedjen szabadon minden foglyot. Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Államok a kelet-ukrajnai válság békés, diplomáciai úton történő megoldására törekszik. "Nem keressük a konfrontációt Oroszországgal. Sem Porosenko elnök, sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió. Nagyon reméljük, hogy megváltoztatja politikáját a helyzet diplomáciai megoldása érdekében" - jegyezte meg. 

Szavai szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtök délutáni kijevi látogatása aláhúzza, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Ukrajnával közös, egységes álláspontot képviselnek, s arra szólítják fel a Kremlt, haladéktalanul tegyen lépéseket a konfliktus rendezésére. Kerry kifejezte reményét, hogy a következő napokban módot találhatnak a kelet-ukrajnai helyzet megoldására. 

Porosenko a maga részéről teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a polgári célpontok ellen Kelet-Ukrajnában intézett támadásokat, amelyekért az oroszbarát szakadárokat tette felelőssé. Felhívta a figyelmet, hogy az erőszak egyre nagyobb méreteket ölt Kelet-Ukrajnában, és Oroszországot vádolta az erőszakos cselekmények támogatásával.

Az ukrán államfő rámutatott az ukrajnai reformokhoz nyújtott washingtoni politikai, gazdasági és pénzügyi támogatás, valamint a két ország közötti együttműködés fontosságára. Szavai szerint a két ország védelmi együttműködésének célja, hogy hatékony megoldást találjanak a válság rendezésére. Az ukrajnai reformok tekintetében Porosenko kiemelte a korrupció elleni küzdelem, a bírói rendszer megújításának és a befektetéseknek kedvező klíma megteremtésének fontosságát Ukrajnában.

Az amerikai külügyminiszter megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel is. Kettejük közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államok egymilliárd dollár hitelt biztosít Ukrajnának, valamint további egymilliárd dollár hitel nyújtását helyezte kilátásba abban az esetben, ha a demokratikus reformok jól haladnak Ukrajnában. Kerry ismételten hangsúlyozta, hogy Washington a kelet-ukrajnai válság békés rendezése mellett van, ugyanakkor szavai szerint ez a béke "nem lehet egyoldalú". Kijelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök "hamarosan" döntést hoz arról, szállít-e vagy sem az Egyesült Államok halált okozó fegyvereket Ukrajnának.

Szerző
Frissítve: 2015.02.05. 19:41

Amerikában sincs kolbászból a kerítés? Nőtt a segélyt kérők száma

Tizenegyezer fővel emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a január 31-én zárult héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A segélykérelmek száma így is jóval 300 ezer alatt van, az előző heti 267 ezerről emelkedett 278 ezerre. Az adat kedvezőbb a piaci várakozásoknál, elemzők átlagosan 290 ezres értékre számítottak a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére 6500-zal - 299 ezer 250-ről 292 ezer 500-ra - süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. 

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma hatezerrel 2 millió 400 ezer főre emelkedett a január 24-én zárult héten, míg a tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 21 250-nel 2 millió 421 ezer 250 főre növekedett. A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat.

Szerző

Megerősítette: az elnök indul a választáson

Publikálás dátuma
2015.02.05. 16:06
Bronislaw Komorowski lengyel államfő csütörtökön megerősítette, hogy indul a májusi elnökválasztáson. FOTÓ: Getty Images
Bronislaw Komorowski lengyel államfő csütörtökön megerősítette, hogy indul a májusi elnökválasztáson.

Komorowski döntését varsói sajtóértekezletén mindenekelőtt azzal indokolta, hogy magas társadalmi támogatottságnak örvend az általa képviselt, párbeszéden alapuló elnöki gyakorlat. Radoslaw Sikorski parlamenti elnök szerdán jelentette be, hogy május 10-re tűzi ki az elnökválasztást. Komorowski 2010 augusztusa óta tölti be az államfői tisztséget, amelyet a szmolenszki légi katasztrófában életét vesztett előző államfő, Lech Kaczynski halála miatt megrendezett előre hozott elnökválasztáson nyert el.

Komorowski a kormányzó Polgári Platform (PO) jelöltjeként indult a 2010-es választáson. A PO elnöksége pénteken dönt a jelenlegi jelöltségének támogatásáról. A csütörtöki sajtóértekezleten Komorowski a jelenlegi nehéz nemzetközi helyzetre utalva elmondta, hogy az elnöknek - a hadsereg főparancsnokaként - jártasnak kell lennie a nemzetbiztonsági kérdésekben. Ezzel feltehetőleg a nála fiatalabb jelöltektől kívánta magát megkülönböztetni, mindenekelőtt az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 36 éves női jelöltjétől, aki nagy érdeklődést vált ki a politikai megfigyelők körében.

Komorowski hangsúlyozta, hogy a most lezáruló választási időszakban pártok felett álló elnöknek ismerte meg őt a közvélemény. Politikai prioritásként a nemzetbiztonságot, Lengyelország nemzetközi szervezetekben vállalt szerepének megerősítését, a lengyel gazdaság versenyképességének megőrzését, a fiatal nemzedék támogatását, a demográfiai válsággal való szembenézést, ezen belül a családok „aktív, de ésszerű támogatását” emelte ki.

Komorowski a szerdán közzétett legfrissebb felmérés szerint 48 százalékos választói támogatottságot élvez. Legkomolyabb kihívójának, Andrzej Dudának, a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltjének 17 százalékos a népszerűsége. Lengyelországban a választók közvetlenül választják meg az államfőt, a választás kétfordulós. Második fordulót akkor tartanak, ha az elsőben a jelöltek egyike sem szerzi meg a szavazatok több mint felét. Komorowski magas támogatottsága ellenére a megfigyelők valószínűnek tartják, hogy második fordulóra kerül sor. Ennek időpontja május 24-e lenne.

Szerző