Előfizetés

Ukrán válság - Litvánia fegyvereket adott Kijevnek

Litvánia átadott Ukrajnának bizonyos fegyvereket, amelyeket Kijev kért – közölte csütörtökön Brüsszelben újságírókkal a litván nemzetvédelmi miniszter.

Juozas Olekas az Interfax-Ukraina hírügynökség internetes oldalán olvasható jelentés szerint elmondta: Litvánia humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, gyógykezelésre fogadott sebesült ukrán katonákat, és ukrán kérésre bizonyos fegyvereket is adott át Kijevnek, de a szóban forgó fegyverek konkrét típusára nem tért ki.

"Meggyőződésünk, hogy Ukrajna a függetlenségéért és az európai demokrácia értékeiért harcol, és ebben a képességeinkhez mérten segítenünk kell neki" – hangsúlyozta a miniszter. Az ukrajnai helyzet lehetséges kimenetele kapcsán Olekas megjegyezte: "Úgy gondolom, erre a kérdésre megtaláljuk a megoldást, mivel működnek a gazdasági szankciók, Ukrajnának is megvan a területe megvédéséhez szükséges fegyverzete és szándéka, és segítséget is kap. Úgy vélem, Oroszország meg fogja érteni, hogy baráti együttműködésben kell élnie a szomszédokkal, ahelyett, hogy katonai eszközökkel oldanák meg a problémákat".

Korábban Andrij Liszenko, a szakadárok ellen vívott "terrorellenes hadművelet" parancsnokságának szóvivője tájékoztatott arról, hogy Litvánia fegyvereket adott át Ukrajnának. Olekas novemberben közölte, hogy országa 2015-ben 43,5 ezer euró (13,4 millió forint) értékben szándékozik segítséget nyújtani az ukrán hadseregnek, a litván hadsereg készleteiből feleslegessé vált felszerelésekkel. A miniszter a BALTNEWS.lt hírportál szerint fontosnak nevezte a litván-lengyel-ukrán közös dandár tervezett felállítását, amelyre 2011 nyara óta készülnek.

Megszűnt a kamionstop Szlovénia felé

Publikálás dátuma
2015.02.05. 19:46
MTI Fotó: Varga György
Megnyitották a szlovén hatóságok a határt a kamionok előtt, mintegy 500 kamion már el is hagyta Magyarország területét, a forgalom zavartalan - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke elmondta: a 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek várakoztatását a havazás miatt rendelték el. A kamionok rendőri felvezetéssel, szakaszosan indultak el a szlovén határ felé, hogy megelőzzék a forgalom feltorlódását. A határzár miatt a kamionoknak várakozniuk kellett Zala, Somogy, Fejér és Pest megyében, a járműveket a rendőrök pihenőhelyekre, parkolókba terelték.

Ónos eső, hófúvás, helyenként intenzív havazás

Publikálás dátuma
2015.02.05. 19:18
FOTÓ: Getty Images, Simon Fergusson
Ónos eső, hófúvás és intenzív havazás is nehezítheti a közlekedést számos megyében - hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében is lehet gyenge ónos eső.    Emellett több megyében havazásra és hófúvásra figyelmeztetnek. Havazás miatt Baranya megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Baranya, Somogy és Zala megyére hófúvás miatt érvényes másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emel.Az ország északi, északkeleti negyedén hosszabb-rövidebb időre kisüthet a nap, A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, de délkeleten 6, 7 fok is lehet. Késő estére -3 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton az előrejelzés szerint délen eleinte még erősen felhős lesz az ég, és kora délelőttig ott még kisebb havazásra is számíthatunk, majd megszűnik a csapadék, és csökken a felhőzet. Északon jellemzően derült lesz az ég. Az északkeleti szél helyenként megélénkülhet. Hajnalban -1 és -8, de a havas, kevésbé felhős északi tájakon -10, napközben  0, +5 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel, és elszórtan hózáporral. Az északnyugati szél megerősödik, többfelé viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 2 és 5 fok között alakul.