Előfizetés

Egyre több menekült érkezik Kárpátaljáról

Publikálás dátuma
2015.02.06. 12:55
Fotó: Spencer Platt/Getty Images Hírek
Az elmúlt napokban megnőtt azoknak a száma, akik Kárpátaljáról érkeztek a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz - közölte Kozma Imre, a szolgálat elnöke pénteken.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az érkezőknek helyet szorít intézményeiben, néha irodahelyiségeiben, hogy ne kelljen senkinek utcán töltenie az éjszakákat segítség híján. Szükség esetén a segítségnyújtáshoz erőforrásokat és eszközöket csoportosít át - írta közleményében Kozma Imre. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén tájékozódott az ukrán konfliktusról. A több mint kétórás tanácskozás után nyilatkozó képviselők beszámolója szerint kiemelten foglalkoztak az ukrajnai kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarság sorozásával.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke elmondta: a mozgósítás a mintegy 200 ezres határon túli magyarságra is kiterjed. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta: románok, ruszinok, lengyelek és magyarok is érintettek a már aránytalanná váló sorozásban.  Azt javasolják, hogy uniós megoldást találjanak erre a problémára - tette hozzá.

lásd még: http://nepszava.hu/cikk/1047286-kaosz-az-ukrajnai-mozgositas-korul

 

Csökkentették a mozgósítási tervet a Beregszászi járásban

Az eredetileg tervezettnél egyharmaddal kevesebb katonaköteles személyt hívnak be az ukrán hadseregbe a Beregszászi járásból a mozgósítás jelenleg zajló negyedik szakaszában – közölte Vaszil Dzerin őrnagy, a beregszászi egyesített hadkiegészítő parancsnokság megbízott vezetője. A tiszt megbeszélést folytatott Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével, amelynek során arról tájékoztatta a városvezetőt, hogy miként halad a mozgósítás Beregvidéken. Elmondása szerint Beregszászon és a hozzá tartozó járásban az eredetileg tervezett 260-ról 175 főre csökkentették a behívandó hadkötelesek számát – adta hírül pénteken a 7dniv.info kárpátaljai hírportál.

Dzerin azt is közölte, hogy a kelet-ukrajnai terrorellenes művelet kezdete óta Beregvidékről 163 főt hívtak be a hadseregbe. Tájékoztatása szerint a Beregszászi járásban is ugyanolyan nehézségekkel találkozik a katonai hatóság a mozgósítást tekintve, mint egész Kárpátalján, azaz a katonaköteles személyek nagy részét nem találják a lakóhelyén, sokan ugyanis külföldön vagy Ukrajna más megyéiben vállalnak munkát.

Nemzetközileg tiltott tüzérségi lőszereket,

úgynevezett kazettás, más néven fürtös bombákat vetettek be a kelet-ukrajnai Luhanszkban - közölte csütörtökön Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének helyettes vezetője. Az EBESZ-küldöttség a múlt héten Luhanszkban - első ízben - rögzítette fürtös bombák bevetését. A tiltott lőszerek sok emberi áldozatot okoztak. Közölte: a megfigyelőknek sikerült megállapítaniuk, hogy honnan mérték a csapást, azt azonban nem, hogy melyik fél tette.A nap folyamán korábban Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó arról beszélt, hogy az oroszbarát szakadárok fürtös bombákat szórtak a Luhanszk közelében lévő Sztanicja Luhanszka településre.

Közben elutasította az ukrán ellenzék béketervét

a kijevi parlament. Kijevben tárgyalt csütörtökön a válság rendezéséről John Kerry amerikai külügyminiszter, majd Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő saját béketervvel érkezett az ukrán fővárosba, ezidő alatt az ukrán parlament épp az ellenzék által előterjesztett béketervről szavazott. A koalíció pártjai elutasították a tervezetet, amely azt javasolta, hogy tárgyaljanak Oroszországgal és ismerjék el a terrorellenes zóna területén zajló eseményeket tényleges háborús tevékenységnek, valamint jelentsék ki, hogy a kelet-ukrajnai konfliktust nem lehet megoldani katonai eszközökkel.

Merkel attól tart, nem sikerül fegyvernyugvást elérni Ukrajnában

Egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a kelet-ukrajnai válságövezetben - ezt a német kancellár jelentette ki Berlinben. Angela Merkel  a francia államfővel előző nap Kijevben az ukrán elnökkel tárgyalt, pénteken pedig Moszkvába utazik az orosz államfőhöz. Francois Hollande francia államfő azt mondta, hogy az ukrajnai válság átfogó rendezése érdekében látogat el pénteken Angela Merkel német kancellárral együtt Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalnak.

Havazás, hófúvás - Itt a friss veszélyjelzés

Publikálás dátuma
2015.02.06. 12:43
015. február 6. A havat takarítják a sűrű hóesésben Nagykanizsán 2015. február 6-án. MTI Fotó: Varga György
Sűrű hóesés borítja be az ország délnyugati területeit, közben elsőfokúra mérsékelték a korábban az ónos eső miatt kiadott narancs, vagyis másodfokú riasztásokat. A nap második felében a hófúvás miatt várhatók másodfokú riasztások.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyében valamint a fővárosban várható még gyenge ónos eső.   Emellett az ország nagy részén viharos szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek. A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a havazás miatt Baranyára, a hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Horvátországban rendkívüli intézkedésekre van szükség
A szél- és hóviharok miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be a horvát hatóságok az egész országban, a dalmát tengerpartra vezető A1-es autópálya melletti Ogulin környékén pedig közel egyméteres lett a hótakaró vastagsága. A nap folyamán további havazás várható. A hó- és hóátfúvások miatt leállították a kamionforgalmat az ország belsejéből Dalmácia és Rijeka felé, ugyanennek útszakasznak egyes részeit a személygépkocsik számára is lezárták.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a délelőtti órákban helyenként még várható ónos, illetve fagyott eső vagy eső, amit fokozatosan mindenütt havas eső, majd havazás vált fel. Az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számítani lehet.

Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben. Szombat reggelig 5-10 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében várható, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 centiméternél is több friss hó hullhat.

A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni - emelte ki a meteorológiai szolgálat.

Korlátozták Zalában a kamionok forgalmát

A védelmi bizottságok döntése alapján lezárták Zalában a kamionok elől a 61-es főút, a 86-os főút, továbbá az M7-es autópálya és az M70-es autóút egy részét.  A nagykanizsai járási védelmi bizottság döntése alapján a 61-es főúton, a nagykanizsai Teleki utcai körforgalom és Iharosberény között megtiltották a 3,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát, miután számos kamion akadt el ezen az útszakaszon. A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése alapján a 86-os főúton Rédicsnél, továbbá az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál és az M7-es autópályán Letenyénél a 7,5 tonna össztömeg feletti félpótkocsis és pótkocsis tehergépjárművek forgalmát állították le. Zala megyéből sem Szlovéniába, sem Horvátországba nem léphetnek át a kamionok egyetlen határátkelőn sem.

Közben megteltek a zalai kamionparkolók  a rendőrök ezért az M7-es autópályán már Somogyban pihenőhelyekre terelik a teherjárműveket. Zala megyében mintegy ezer kamionparkoló van a főbb útvonalak térségében, ezek pénteken kora délutánra mind megteltek. Több kamion az utak mentén parkol. A rendőrség ezért a teherforgalmat már az M7-es autópálya somogyi szakaszán a pihenőhelyek felé tereli.

Több tehergépjármű is elakadt

az intenzív havazás miatt, ezért forgalomkorlátozást rendeltek el Somogyban a 67-es főúton a simonfai tető előtti szakaszon - közölte a megyei rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján. A rendőrség az útburkolat megtisztításáig a tehergépjárműveket nem engedi felhajtani az érintett emelkedőre, a forgalmat Simonfa belterületén Kaposvár irányába visszafordítják. A korlátozás a személygépjármű-forgalmat nem érinti.

Sok a dolguk a tűzoltóknak, Somogyaszalótól háromszáz méterre egy terepjáró borult az árokba, míg Juta külterületén több nyerges vontató akadt el az emelkedőn. Marcalinál, Csurgón, Kaposváron, a töröcskei emelkedőn, valamint Bárdudvarnok és Ságvár külterületén is kamionok és teherautók sofőrjei kértek segítséget. 

Barcson egy tetejére borult személyautó mentéséhez riasztották a dél-somogyi város hivatásos tűzoltóit. A járműben hárman utaztak, senki sem sérült meg. A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy a megyében mindenütt havazás nehezíti a közlekedést, ezért arra kérik az autósokat, hogy aki útnak indul, az csak téli gumival felszerelt járművel tegye.

Hétmilliót sikkasztott az önkormányzati pénztáros

Publikálás dátuma
2015.02.06. 12:29
Illusztráció/Thinkstock
Sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 48 éves nő ellen, aki csaknem 7 millió forintot sikkasztott pénztárosként egy önkormányzattól Nógrád megyében 

A Nógrád Megyei Főügyészség megbízott főügyésze elmondta, hogy a vádlott 15 éve dolgozott házi pénztárosként egy Nógrád megyei község polgármesteri hivatalában. Évekig kifogástalanul végezte munkáját, majd 2008-ban elhatározta, hogy az általa kezelt pénzből kölcsön vesz saját kiadásai fedezésére.

Ezt úgy tudta megvalósítani, hogy az addig megbízható munkavégzése miatt senki nem ellenőrizte a pénztárban lévő összeget. Azt pedig, hogy a pénztár átadás-átvételére ne kerüljön sor, azzal érte el, hogy éveken keresztül nem vett ki egyetlen nap szabadságot sem. A nő folyamatosan vett fel különböző összegeket a pénztárból, először csak kölcsön, később már nem tudta visszatenni a pénzt.

 2013 júliusában pénztárellenőrzést tartottak a hivatalban, ekkor derült ki, hogy 7 millió 10 ezer 155 forint helyett mindössze 65 ezer 970 forint van a pénztárban, azaz a nő öt év alatt 6 millió 944 ezer 185 forintot sikkasztott el. A Salgótarjáni Járási Ügyészség az elkövetőt jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg, a vádiratban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, valamint a nő által okozott teljes kár megtérítésére kötelezést indítványozta.