Előfizetés

Orbán elérte a célját? Menekültek tömegét fogták el

Publikálás dátuma
2015.02.08. 12:30
Albánul beszélő koszovói határsértők gyalogolnak. MTI Fotó: Kelemen Zoltán
Vasárnap százhuszonegy menekültet, szombaton százharminchárom, nemzetközi gyorsvonatokra felszálló koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök Budapesten, a Keleti pályaudvaron a nemzetközi gyorsvonatok ellenőrzése során. Szombaton a határok mentén is határsértők tömegével szemben intézkedtek a rendőrök, Csongrád megye déli részén pontosan 1022 menekültet tartóztattak fel. 

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata megerősítette a HírTV információját a koszovói menekültekkel kapcsolatban, miszerint vasárnap százhuszonegy menekültet tartóztattak fel a rendőrök a Keleti pályaudvaron.

Szombaton 133 bevándorlót fogtak a Keletinél

Korábban  az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata azt közölte, hogy százharminchárom, nemzetközi gyorsvonatokra felszálló koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök szombat délelőtt a fővárosban a Keleti pályaudvaron. A rendőri intézkedés az illegális bevándorlókkal szemben még szombat délután is tartott. A kommunikációs szolgálat ezzel egy időben egy általános tájékoztatót is közzétett a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról.

Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést. A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

A rendőri intézkedés az illegális bevándorlókkal szemben még szombat délután is tartott. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A rendőri intézkedés az illegális bevándorlókkal szemben még szombat délután is tartott. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutott embereket az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelyiknek a külső határán illegálisan utazott be vagy amelyik legális jogcímet biztosított neki a tartózkodásra. Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta - közölte a rendőrség.

1022 határsértőt fogtak Csongrádban 

Vasárnap a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Várkonyi Gergely azt közölte, hogy a rendőrök 1022 határsértővel szemben intézkedtek szombaton Csongrád megye déli részén. Az elfogottak közül 991 koszovói, 18 afgán, hét iraki, három kubai, két szír, míg egy ember szomáliai állampolgárnak vallotta magát. A legnagyobb csoportot délután fél egykor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 157 koszovói és nyolc afgán állampolgár lépte át illegálisan a zöldhatárt – tudatta a hadnagy. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el. Múlt héten pénteken 1269 határsértőt fogtak el a rendőrök a megye déli részén.

Albánul beszélő koszovói határsértők gyalogolnak. MTI Fotó: Kelemen Zoltá

Albánul beszélő koszovói határsértők gyalogolnak. MTI Fotó: Kelemen Zoltán

Tömegével rohamozták meg a határsértők a Homokhátságot

A Mórahalmot és Ásotthalmot összekötő úton öt-tízfős csoportokban gyalogoltak az emberek a településközpontok felé. A zöldhatárt átlépők nagyjából fele fiatal férfi volt, többségük egyetlen kisebb hátizsákot vitt, de akadtak olyanok is, akik mindenféle csomag nélkül, zsebre tett kézzel rótták az utat. A másik részük családos, gyakran csecsemővel vagy óvodáskorú gyermekekkel érkeztek, az utóbbiak az apjuk nyakában ülve utaztak.

A legtöbben abból az irányból érkeztek magyar területre, ahol a Szabadka-Horgos autópálya néhány száz méterre megközelíti a határt. A szerencsésebbek csupán néhány kilométert gyalogoltak, amíg a határrendész járőrök megtalálták őket. Bár Ásotthalomról a délelőtt első felében már több busznyi határsértőt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre szállítottak a rendőrök, dél körül már újra több tucatnyian várakoztak a falu határában rakott tüzeknél melegedve. A rendőrök először a kisgyerekeket és a nőket vitték biztonságos helyre, de határsértők folyamatosan jöttek a településre, majd amikor a buszok elindultak Szeged felé többször meg kellett állniuk, mert újabb csoportok bukkantak föl a földutakon.

Tanyára csalta, hogy megerőszakoljon egy nőt a 64 éves férfi

Vádemelést javasol a rendőrség egy 64 férfi ellen, aki tavaly októberben próbált megerőszakolni egy nőt Dabason - írta a police.hu.

A támadó kitalált indokkal csalta tanyájára ismerősét, ahol közösülést kezdeményezett a nővel. Amikor az áldozat elutasította, a férfi előhúzott egy fegyvert és azzal fenyegette meg, hogy lábon lövi, ha nem engedelmeskedik. A nő megpróbált elmenekülni, ám támadója útját állta, így dulakodni kezdtek. Végül sikerült kijutnia az udvarra, az idős ember ekkor leadott egy lövést felé, de nem találta el. A nő az erdőbe menekült és elbújt, majd értesítette a rendőrséget.

A rendőrök otthonában állították elő a férfit, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését. A nyomozók házkutatást tartottak a gyanúsítottnál, két fegyvert találták meg, amelyeket lefoglaltak.

Az igazságügyi szakértő időközben kiderítette, egyik fegyver sem volt hamisítvány, és a férfinak nem volt engedélye a tartásukra. A nyomozás során az is kiderült, hogy a fegyvert, amellyel a nőt fenyegette, egy 56 éves ismerősétől kapta, így őt is gyanúsítottként hallgatták ki.

Forrás: police.hu.

Gyerekeket is agyonlőtt az őrült ámokfutó

Agyonlőttek több embert, köztük gyerekeket Georgia államban - írja a nol.hu.

Helyi idő szerint szombat délután három órakor kaptak riasztást a rendőrök, hogy az Atlantától nyugatra fekvő Douglasville településen lövöldözés volt. A helyszínen öt halottat és két sebesültet találtak. A halálos áldozatok között több gyerek is volt. A fegyveres támadó ámokfutása után magával is végzett.

Korábbi információk szerint a lövöldöző férfi a volt feleségével és több gyerekkel végzett, de nem tudni, hogy miért. A rendőrség még dolgozik az áldozatok azonosításán és a köztük lévő rokoni kapcsolat megállapításán. Az áldozatok közül egyesek a lakóházban, mások az utcán hevertek.

Forrás: nol.hu.