PM: a kormány vakon vásárolja be magát az Erste Bankba

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán-kormány vakon vásárolja be magát az Erste Bankba, hiszen csak később fogja megismerni a pénzintézet aktuális állapotát és határozzák meg a vételárat - közölte kedden a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője.

Szabó Zsolt úgy fogalmazott, hogy ezzel a kabinet folytatja a bankok felesleges megvásárlásának felelőtlen gyakorlatát. Emellett arra is emlékeztet, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, a kormány három éven belül eladja az Erste Bankban most megvásárolt tulajdonrészt, a korábban megszerzett többi banki részesedéshez hasonlóan. A PM szerint ez arra mutat, hogy a kormány egy saját, "Fidesz-közeli bankbirodalom kiépítését tervezi, amely független lesz Simicska Lajos és Csányi Sándor oligarcháktól".

Szerző

MSZP: az Orbán-kormány felelős az Ökotárs meghurcolásáért

Törvénytelen volt a norvég alapokat kezelő Ökotárs Alapítvány irodáinak átkutatása, munkatársainak meghurcolása. Ezt az ellenzék egyértelmű állásfoglalása után a közelmúltban a bíróság is jogerős határozatban mondta ki - írta a szocialista párt sajtóközleményében.

A kormány törvénysértő akciója nem csak a rendőrség tekintélyén ejtett csorbát, hanem Magyarország külkapcsolatai szempontjából is súlyos károkat okozott. Ezért Orbán Viktor kormányát terheli felelősség, a kormány azonban eddig még a kárenyhítés érdekében szükséges legalapvetőbb lépéseket sem volt hajlandó megtenni.

Ezért a Külügyi bizottság keddi ülésén kezdeményeztük, hogy a testület szólítsa fel a kormányt: tegye meg az ilyenkor elvárható diplomáciai lépést, kövesse meg a meghurcolt civil szervezeteket és a norvég kormányt! Persze megint a frakciófegyelem győzött, és a bizottság kormánypárti tagjai elutasították a hazánk érdekeit szolgáló javaslatot - írta Demeter Márta és Mesterházy Attila a közleményben.

Szerző

"Soha ennyien nem hagyták el az országot"

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy új, termelő munkahelyek létrehozásával, a fiatalokat lakáshoz juttató politikával és az egyetemek "megnyitásával" fékezze meg a kivándorlást, az adórendszert pedig alakítsa át a méltányos közteherviselés szabályai szerint - ezt a párt szóvivője közölte kedden.

Gréczy Zsolt, aki sajtótájékoztatót is tartott a témában arra hivatkozott, hogy rekordot dönt a kivándorlás Magyarországról, mert még "soha ennyien nem hagyták el az országot", mint a tavalyi év utolsó három hónapjában. A KSH adatai szerint 2014 végén 111 ezer honfitársunk kereste a boldogulás lehetőségét külföldön, 2010-ben és 2011-ben ez a szám még csak 50-60 ezer között mozgott - fogalmazott.

Hangsúlyozza, hogy a legnagyobb létszámban a fiatalok hagyják el hazájukat és habár a többi közép-európai országban is kimutatható az elvándorlás, de a magyarok azok, akik a legkevésbé akarnak visszatérni. Szavai szerint az emigráció már komoly veszélyeket okoz idehaza, több területen szakemberhiány alakult ki.

Úgy fogalmaz, hogy az "egyre brutálisabb" méreteket öltő kivándorlás oka lehet több között az is, hogy a friss adatok szerint egyre szembetűnőbb a társadalom kettészakadása. Az adatok azt mutatják, hogy a magasabb és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok száma egyaránt növekszik, a szakadék folyamatosan mélyül - hívja fel a figyelmet. A szóvivő azt javasolta, úgy alakítsák át az adórendszert, hogy "a gazdagabbak többet adózzanak, a szegények pedig kevesebbet".

Szerző