LMP: megint a bajban lévő adósok jártak rosszul

Az LMP szerint a kormány bankokkal való "új kiegyezésének" vesztesei ezúttal is az adósságok miatt tönk szélére került családok lesznek, akik az elmúlt négy évben sem kaptak semmilyen segítséget, most pedig a reményt is elvesztik, hogy ez változni fog.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője közleményében azt írta: a kormány hétfőn nemcsak az Erste Bank résztulajdonosa lett, hanem egy olyan megállapodáscsomagot is elfogadott, mellyel gyakorlatilag lezárta a bankok elszámoltatását. Mint kifejtette: az EBRD gyámkodása mellett megkötött egyezség alapján a kormány többek között vállalja, hogy tartózkodik az ingatlanárverések és a kilakoltatások további szigorításától. Vállalta azt is, hogy a magáncsőd intézményét és más, fizetésképtelenné vált adósokat védő intézkedést csak a Bankszövetség egyetértésével fogadhat el. 

Ehhez jön az az elképesztő ígéret - folytatta -, hogy a kormány nem hoz a bankok profitjára negatívan ható intézkedést. Ezzel a kormány lényegében lemond a pénzügyi fogyasztóvédelem erősítéséről, a bajba jutott adósok védelméről és a pénzügyi intézmények esetleges túlkapásainak korlátozásáról - mutatott rá az ellenzéki képviselő, aki szerint a kormány a mostani kiegyezéssel sokadszorra bizonyítja, hogy számára a legszegényebbek egyszerűen nem léteznek. 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be: a következő években jelentősen csökken a bankadó, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is, 2016-ban 60 milliárd forinttal lesz kevesebb ez az adó.

Szerző
Témák
LMP bankadó

Colleen Bellt fogadta Trócsányi

Bemutatkozó látogatáson fogadta Colleen Bellt, az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét Trócsányi László igazságügy-miniszter kedden.

A szaktárca közleménye szerint a miniszter - aki közös érdeknek nevezte a magyar-amerikai kapcsolatok erősítését - ismertette a nagykövettel az önálló Igazságügyi Minisztérium tevékenységét. Hangsúlyozta, hogy nem csupán a hazai jogásztársadalommal, hanem az Amerikai Kereskedelmi Kamarával is együttműködik a jogszabálytervezetek véleményezése terén.

Trócsányi László bemutatta a bűncselekmények áldozatai védelmének magyar rendszerét, az amerikai fél közreműködését kérve a hatékonyság növeléséhez. A kezdeményezést a korábban áldozatsegítő tevékenységet folytató Colleen Bell örömmel fogadta - írták.

A közlemény szerint Trócsányi László rámutatott az alkotmányos korlátok fontosságára, és ismertette az Alkotmánybíróság működését. A felek áttekintették a korrupció elleni küzdelem szempontjából fontos közérdekű bejelentés magyarországi intézményét - olvasható a dokumentumban.

Szerző

Rogán tovább szigorítana

Publikálás dátuma
2015.02.10. 17:51
MTI Fotó: Kovács Tamás
Az idegenrendészeti és a bevándorlással kapcsolatos szabályok jelentős szigorítását sürgette ismét Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden, miután Budapesten, a Keleti pályaudvaron tájékozódott a fokozódó bevándorlás következtében kialakult helyzetről.

A politikus sajtótájékoztatóján "rémisztő" adatnak nevezte, hogy a január elseje óta Magyarországra érkezett illegális bevándorlók száma kedden már átlépi a 23 ezret. Viszonyításul jelezte, hogy tavaly összesen 43 ezren nyújtottak be menekültkérelmet. Megjegyezte, hogy a Keleti pályaudvaron az elmúlt hétvégén végzett szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel 501 illegális bevándorlót tartóztattak fel, többségüket már nem először.

Rogán Antal ezek alapján azt mondta, égető problémának tartja Magyarországon a bevándorlást, ezért újra kérte a kormányt, mihamarabb indítson nemzeti konzultációt a témában, ami felhatalmazást adhat majd a parlamentnek, hogy változtasson a bevándorlási szabályokon, és hogy az Európai Unió vonatkozó szabályaival is szembemenjen.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az előírásokat úgy kellene módosítani, hogy a Magyarországra érkező illegális bevándorlókat menekültkérelemtől függetlenül idegenrendészeti őrizetbe lehessen venni, utána pedig mindaddig ellenőrzés alatt kellene tartani őket, amíg kiderül, jogosultak-e menekültstátusra. Ha nem jogosultak, haladéktalanul ki kell toloncolni őket Magyarországról - mondta.

Azt is kiemelte, hogy ha a magyar hatóságok nem végzik el a kellő alaposságú ellenőrzéseket, akkor "Magyarország schengeni tagságát is kockáztatjuk".

Rogán Antal kitért továbbá arra, hogy egy bevándorló eltartása a befogadó állomásokon napi 4500 forintjába kerül az államnak, így ha a mostani bevándorlási tendencia folytatódik, akkor "az idei évi tervezett költségvetés sem lesz e téren tartható".

A frakcióvezető kérdésre azt is mondta, hogy a problémát jelentő megélhetési bevándorlók tömege nem a határon túli magyar lakta területekről jön.

A tájékoztató végén néhány tiltakozó "Vigyázat! Államilag szított idegengyűlölet!", "A kivándorlásról mikor tartasz sajtótájékoztatót?" és "56-ban is zárt határokat szerettél volna?" feliratú papírokat mutatott fel Rogán Antal mögött. A tiltakozókat - akik nem egy szervezet tagjaiként, hanem magánszemélyekként mutatkoztak be - rendőrök igazoltatták a pályaudvaron.

Szerző