Előfizetés

Iszlamisták feltörték a Newsweek Twitter oldalát

Publikálás dátuma
2015.02.10. 20:51
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Hackerek feltörték az amerikai Newsweek magazin Twitter oldalát kedden, megfenyegették az Egyesült Államokat, konkrétan az elnöki családot is, és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet reklámozó képet és szöveget helyeztek el rajta.

Az üzenetet a "kiberkalifátus" nevében küldték a "Je suIS IS" (Én vagyok az IÁ) felirattal, amely a terrorszervezetre és a francia Charlie Hebdo szatirikus lapra is utal. A képen egy iszlamista harcos kendőbe burkolt feje látható.

A szöveg meg is fenyegeti az Egyesült Államokat. "Miközben az USA és csatlósai a testvéreinket ölik Szíriában, Irakban és Afganisztánban, mi belülről szétromboljuk a nemzeti kiberbiztonsági rendszereteket" - üzenték az internetes kalózok.

Ez a csoport, a "kiberkalifátus" nemrég az amerikai fegyveres erők középső parancsnokságának a Twitter fiókját is feltörte.

A hackerek az Iszlám Állam nevében egy másik szövegben megfenyegették az amerikai elnöki családot. "Véres Valentin napot Michelle Obama! Figyelünk téged, a lányaidat és a férjedet! - üzenték "kiberkalifátus" aláírással.

A felirat tíz percig volt látható, aztán törölték.


http://www.jpost.com/Middle-East/Je-Suis-ISIS-Cybercaliphate-hacks-Newsweek-Twitter-account-390604?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://news.sky.com/story/1425023/isis-newsweek-hackers-threaten-obama-girls

DSK nem tudta, hogy a szexpartikon prostik voltak

Publikálás dátuma
2015.02.10. 17:14
2011-es felvétel. Fotó: Franck Prevel/Getty Images
A csoportosan elkövetett kerítéssel megvádolt Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főigazgatója kedden megerősítette az észak-franciaországi lille-i büntetőbíróság előtt: nem tudott arról, hogy a számára szervezett szexpartikon prostituáltakkal is találkozott. A volt politikus azt is tagadta, hogy részt vett az estek szervezésében.

A múlt héten kezdődött perben a francia közgazdászt, aki 2012 előtt a francia elnökválasztás egyik legesélyesebb baloldali jelölt-aspiránsának számított, azzal gyanúsítják, hogy egy prostitúciós hálózat által 2008 és 2011 között Párizsban és Washingtonban szervezett szexpartik legfőbb haszonélvezője volt. Strauss-Kahn korábban már elismerte, hogy részt vett a partikon, de azt állította: nem tudott arról, hogy ott prostituáltakkal találkozott, és azt sem, hogy a nők utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

A volt IMF-vezér első meghallgatásán hangsúlyozta, hogy nem követett el "sem bűncselekményt, sem szabálysértést", s elítélte, hogy a vizsgálóbírók eltúlozzák a barátai által szervezett szexpartik gyakoriságát és az ott történteket.

"A vádat olvasva frenetikus aktivitást képzelünk el, mert a dátumokat pontatlan módon összekeverték. Nem volt ilyen féktelen aktivitás" - mondta Strauss-Kahn, aki állítása szerint három éven át, évente mintegy négy alkalommal, azaz összesen 12-szer vett részt a barátai által szervezett szexpartikon.

A volt IMF-vezér azt is tagadta, hogy az estek szervezésében közreműködött. "Semmilyen szerepem nem volt ezen estek megszervezésében. Semmilyen est megszervezésére nem volt akkoriban időm" - mondta Strauss-Kahn, akik szabados szellemű felnőtt emberek között, beleegyezéssel történt szexuális kapcsolatoknak állította be a találkozókat.

A sötét öltönyt és szürke nyakkendő viselő politikus-közgazdász higgadt és nyugodt volt a több órás tárgyalás alatt, akkor is, amikor az egykori prostituáltak részletes tanúvallomását hallgatta végig. A nők szerint nem volt titok, hogy pénzt kaptak a szolgáltatásaikért. 

Strauss-Kahnt egyébként a Femen nőjogi szervezet aktivistái várták a bíróság előtt. Amikor a fedetlen keblű három nő "Stricik vagy ügyfelek, mind bűnösek" felkiáltással megpróbálta magát rávetni a volt IMF-vezér gépkocsijára, a rendőrök lefogták és elvezették őket.

A vizsgálóbírók szerint Strauss-Kahn nem egy egyszerű "ingyenes fogyasztó" volt a barátai által szervezett esteken, hanem azokat kifejezetten az ő megrendelésére szervezték, s azoknak a legfőbb haszonélvezője volt. A vádhatóság bizonyítékként egy általa rendelkezésre bocsátott párizsi lakást és az ügy legfőbb szereplőinek küldött SMS-eket mutatta be, amelyek alapján a vád szerint a volt IMF-vezér "a szexuális igényeit kielégítő rendszert" működtetett. 

Az ügy többi vádlottja is tagadta kedden, hogy kerítő lenne. 

"Soha nem éreztem úgy, hogy tiltott dolgot csinálok" - mondta Fabrice Paszkowski üzletember, aki a szexpartikat szervezte. Elmondása szerint befolyást remélt attól, hogy szívességet tesz egy olyan fontos embernek, mint akkoriban Strauss-Kahn volt. 

Amennyiben bebizonyosodik a vád, a volt IMF-vezért tíz év szabadságvesztéssel és félmillió eurós pénzbüntetéssel sújthatják. A 65 éves volt szocialista pénzügyminiszter mellett 13 másik személy, köztük a lille-i Carlton Hotel dolgozói, egy rendőr, egy ügyvéd és több nagyvállalkozó ellen is üzletszerű kéjelgés elősegítése a vád az eljárásban.

A francia sajtóban csak Carlton-ügynek nevezett botrány ugyanakkor kezdődött, amikor 2011 májusában nemi erőszakkal vádolta meg a volt IMF-vezért egy New York-i szálloda alkalmazottja. Az amerikai hatóságok felmentették ugyan, de az ügy miatt Strauss-Kahn távozott az IMF éléről, és francia államfői ambícióinak is búcsút kellett mondania. Franciaországban azonban folytatódott a névtelen feljelentés alapján megkezdődött vizsgálat. A lille-i bűnügyi rendőrség 2011 februárjában arról értesült, hogy a négycsillagos Carlton Hotel PR-felelőse, René Kojfer prostituáltakat hajt fel a szálloda vendégeinek. Ezt a férfi utóbb elismerte, de azt állította: tevékenységéért nem kapott pénzt.

A férfit lehallgatta a rendőrség, majd kihallgatták a szálloda alkalmazottait és több prostituáltat is. A nyomozók egy kiterjedt hálózatot lepleztek le, s a szálak egy belgiumi bordélyház tulajdonosáig vezettek. Az ő telefonjának lehallgatását követően állapították meg, hogy a hálózat központi figurája Strauss-Kahn, valamint két ismert üzletember, David Roquet és Fabrice Paszkowski. Egy lille-i rendőrrel, Jean-Christophe Lagarde-dal együtt alkottak olyan baráti kört, amely közös szexpartikon vett részt - a vád szerint - nem csak Lille-ben, hanem Párizsban és Washingtonban is. Az amerikai fővárosba három utazást is szervezett a társaság akkoriban, amikor Strauss-Kahn vezette a washingtoni székhelyű IMF-et.

Porosenko menesztette a főügyészt

Publikálás dátuma
2015.02.10. 16:03
Fotó: Johannes Simon/Getty Images
Megszavazta az ukrán parlament kedden Vitalij Jarema leváltását a főügyészi posztról. Jarema menesztéséről Petro Porosenko államfő terjesztett javaslatot a törvényhozás elé.

A főügyész - napok óta tárgyalt leváltásának elébe menve - maga nyújtotta be lemondását, amit az elnök elfogadott, ezután ennek jóváhagyását kérte parlamenttől. A javaslatot a 450 fős parlament 291 tagja hagyta jóvá a szavazáskor jelen lévő 373 képviselő közül.

Helyére Porosenko javaslatára, elsöprő többséggel Viktor Sokin helyettes főügyészt nevezte ki a parlament. Sokint az ukrán sajtóban az államfő környezetéhez tartozó személynek nevezik.

A korábban számos belügyi tisztséget betöltő Jarema tavaly június 19. óta vezette az ukrán főügyészséget. A 2014 februárjának végétől, a Majdan-tüntetések nyomán hatalomra került új vezetésben - Arszenyij Jacenyuk kormányában - első miniszterelnök-helyettes volt főügyészi kinevezéséig.

Sajtójelentések szerint Porosenko elnök elsősorban a Majdan-tüntetők ellen elkövetett erőszakcselekmények kivizsgálásának lassúsága miatt volt elégedetlen Jaremával. Eredménytelen volt Jarema vezetése alatt az ügyészség a korrupciós ügyek, köztük az eltávolított volt államfő, Viktor Janukovics és környezete, beleértve Viktor Psonka volt főügyész korrupciós ügyeinek feltárásában és bíróság elé vitelében is.

Parlamenti felszólalásában az elnök kijelentette, hogy az új főügyésztől elsősorban a Majdanon elkövetett gyilkosságok ügyében vár gyors előrelépést.

Az európai integrációért és hatalomváltásért a kijevi Függetlenség terén (más néven Majdan) több hónapja tüntető emberekre 2014 elején tüzet nyitottak a belügyi egységek tagjai, aminek következtében több mint 100-an vesztették életüket. A bíróság eddig az azóta feloszlatott Berkut rohamrendőri egység egyik parancsnokának házi őrizetben való fogva tartását rendelte el, amíg folyik ellene a bírósági eljárás a lövöldözésben játszott szerepe miatt. Ítélet még egyetlen ügyben sem született.