Előfizetés

Minek bélyeg? Csókkal is postázhat Valentin-napon

Publikálás dátuma
2015.02.11. 13:21
Illusztráció: Thinkstock
Ingyen kézbesíti a szerelmesek ünnepére, Bálint napra küldött üdvözlőlapokat a holland posta, a levél küldőjének csupán annyi a dolga, hogy jó erős rúzzsal egy nagy csókot nyomjon a kedvesének szóló kártya jobb felső sarkába, a bélyeg helyére.

A lényeg az - hívta fel szerdán a figyelmet a posta szóvivője - hogy a február 14-iki ünnep előtt egy nappal, február 13-án, pénteken délután öt óráig adják postára üzenetüket mindazok, akik a csókbélyeges szolgáltatást szeretnék igénybe venni. Mint a szóvivő elmondta, alkalmazottaik napok óta dolgoznak a postahivatalokban, illetve az elosztó helyeken működő szkennerek átállításán, hogy azok biztonsággal felismerjék a levelek, üdvözlőlapok megfelelő helyein virító csókformájú rúzsnyomot.  

"A munka jól halad, dolgozóink saját maguk tesztelik a gépeket. Eddig ötszáz csókkal lebélyegzett levéllel tettünk próbát és egyik gépünk sem vallott kudarcot. Reméljük, hogy semmi fennakadás nem lesz pénteken, illetve szombaton sem, amikor élesben működtetjük a rendszert, és ezzel a gesztussal sikerül örömet szerezünk mindazoknak, akik így szeretnének kedveskedni párjuknak Bálint napon"- tette hozzá. Nem tudható mennyien fognak élni az új - bár csupán átmeneti - szolgáltatással, a posta számára mindenesetre meglehetősen nagy a kihívás. Évente átlagosan mintegy 500 ezer Bálint napi üdvözlő kártyát adnak postára Hollandiában.

Kétszáz bevándorló is a tengerbe veszhetett

A délolasz tengeren hétfőn történt hajószerencsétlenségben több mint kétszáz illegális bevándorló veszítette életét - számoltak be az olasz hatóságoknak a túlélők. Eddig 29 holttestet találtak meg, mindegyikük megfagyott a tengeren.

A túlélők beszámolóit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Lampedusa szigetén tartózkodó képviselői is megerősítették. Információik szerint ugyanis nem egy, hanem négy hajó indult el egyszerre az észak-afrikai partokról Olaszország felé. Az egyik hajó vészjelzést adott le az olasz parti őrségnek, amely Lampedusa szigetétől 110 mérföldre találta meg az illegális bevándorlók csoportját. 29 ember megfagyott az átkelés közben, 77-en túlélték a tragédiát. Két másik hajót is megtaláltak, de csak kilenc emberrel a fedélzetükön, miközben bevándorlókkal tele indultak útra. Az utolsó, negyedik hajó eltűnt. A UNHCR szerint a hullámok sodorták el a hajókat a bennük utazó bevándorlókkal. Az áldozatok számát több mint kétszázra teszik. 

A 29 holttestet Lampedusa szigetéről Szicíliába szállítják át. Eddig csak egy 31 éves, az afrikai Elefántcsontpartról származó férfit sikerült azonosítani közülük. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter "elégtelennek" nevezte az Afrika és Olaszország közötti illegális bevándorlást ellenőrző Triton missziót. A Frontex európai ügynökség missziója januártól vette át a korábbi Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszió feladatait. Carlotta Sami, a UNHCR dél-európai szóvivője korábban kijelentette, hogy a Tritonnak sem az emberei, sem az eszközei nem elegendőek a Földközi-tenger nyugati medencéjében zajló tömeges migráció ellenőrzésére. 

Korrupcióval vádolják az egyik legbefolyásosabb volt minisztert

Korrupció miatt őrizetbe vette a román ügyészség Elena Udrea volt minisztert, aki az elmúlt tíz évben Traian Basescu államelnök bizalmasaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt Romániában.

Udrea őrizetbe vétele azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az Udrea elleni vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak. Kedden az ügyészek maratoni, csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt regionális fejlesztési és turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték őrizetbe vételét. Udrea így a szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróságnak pedig estig kell döntenie, hogy megalapozott-e az az előzetes letartóztatásba helyezése. A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják.

Korábban a bukaresti törvényhozás megtagadta több politikus kiadatását az igazságszolgáltatásnak, de Klaus Iohannis tavaly novemberi elnökké választását követően a törvényhozó testület valamennyi ilyen ügyészségi kérést jóváhagyott. Iohannis egyik legfőbb céljaként határozta meg korrupcióellenes harc folytatását. Romániában a törvényhozói mandátummal rendelkező volt miniszterek ellen csak a parlament engedélyével vizsgálódhat az ügyészség, és akkor is engedélyt kell kérnie, ha egy törvényhozó ellen el akarja indítani az előzetes letartóztatásba helyezési eljárást.

Udrea ellen összesen három ügyben folyik vizsgálat, így a Romániában Microsoft néven emlegetett számítástechnikai közbeszerzési ügyben, egy ökölvívó gála miatt, amelyet az általa vezetett minisztérium szervezett, illetve egy másik közbeszerzési eljárás miatt. A politikus visszaélésnek nevezte az ügyészek eljárást, amely előzetes letartóztatásba helyezésére irányul, de a képviselő kollégáit nem hatotta meg ez a vád.

Udrea az elmúlt tíz évben Traian Basescu volt államelnök támogatásának köszönhetően vált az egyik legbefolyásosabb román politikussá. A Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöki tisztségét is megpályázta, de nem választották meg, az akkor még államfői tisztségben lévő Basescu például emiatt szakított volt pártjával. Később belépett a Basescu támogatásával létrehozott Népi Mozgalom Pártba(PMP), amelynek ideiglenes elnöki tisztségét töltötte be, de a botrány következtében lemondott, és a múlt heti tisztújításon már nem vett részt. Udrea azon ismert és befolyásos politikusok, üzletemberek, köztisztségviselők, vezető ügyészek sorát gazdagítja, akik az elmúlt hónapokban az ügyészek látókörébe kerültek különböző korrupciós ügyek miatt.