Előfizetés

A Fidesz nem engedi el a gumicsontját

Publikálás dátuma
2015.02.11. 14:13
Kovács Zoltán kormányszóvivő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
A kormány támogatja a Fidesz-frakció nemzeti konzultációra vonatkozó kezdeményezését a gazdasági bevándorlással kapcsolatban - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán, a kormányülés ideje alatt Budapesten.

Tájékoztatása szerint a konkrét kérdéseket Rogán Antal frakcióvezető felvetései mentén fogalmazzák meg. A kormányszóvivő "mellbevágóan magasnak" nevezte az illegális bevándorlás idei számait. Kifejtette, hogy az elmúlt év végére 42-43 ezer határsértőt, illetve menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, s ez az idei másfél hónap alatt már elérte a tavalyinak több mint felét, 23 ezret. Kovács Zoltán azt is hangsúlyozta: mindenki abban érdekelt, hogy Magyarország ne legyen célpontja a megélhetési bevándorlásnak, az Európai Unió pedig olyan szabályokat, kereteket hozzon létre, amellyel elejét lehet venni az illegális bevándorlásnak.

Rogán Antal pénteken, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülését követően jelentette be, hogy a kormánypártok arra kérik a kormányt, induljon nemzeti konzultáció a megélhetési bevándorlásról. Mint mondta, egyebek mellett azt kell megkérdezni az emberektől - a szükséges jogszabály-előkészítés mellett -, hogy támogatják-e a harmadik országból érkező illegális bevándorlók őrizetbe vételét és az ellenőrzés alatt tartásukat mindaddig, amíg nem dől el, jogosultak-e menekültstátusra. Az is kérdés lesz: támogatják-e az emberek, hogy az illegális bevándorlókat "haladéktalanul vissza kelljen toloncolni".

A frakcióvezető hozzátette, Magyarországnak lépéskényszert jelent az osztrák szabályozás júliustól várható szigorodása, így a magyar kormánynak a nyár közepéig mindenképpen meg kell tennie a szükséges lépéseket. "Magyarország kapuit be kell zárni a megélhetési bevándorlók előtt", mert Magyarország nem tud munkát adni nekik - ismertette a Fidesz-KDNP-képviselőcsoport álláspontját Rogán Antal, aki megerősítette, a megélhetési bevándorlásról politikai vitanapot is tartanak majd a parlamentben, várhatóan február 19-én.

Újra tiltakoznak a földadó ellen

Publikálás dátuma
2015.02.11. 13:49
Korábban Balmazújvárosban tiltakoztak ugyanígy a földadó ellen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Súr főutcáján félpályás útlezárással tiltakoznak helyi gazdák, mert a Komárom-Esztergom megyei település képviselő-testülete adót vetett ki a külterületi földekre és erdőkre.

A demonstrálók 11 munkagéppel és 10 személyautóval vonultak föl. Baumann László, a délután négy óráig tartó demonstráció szervezője elmondta, szántóra aranykoronánként 300 forint az adó, ez hektáronként 4-5 ezer forint többletköltséget jelent a gazdáknak. 

Rámutatott, hogy az itteni földek kimondottan gyengék és az alacsony termésátlagok mellett az önkormányzat intézkedése miatt versenyhátrányba kerültek. Sógorka Miklós (független) polgármester elmondta, a földadót kényszerből vetették ki, mert a kötelező önkormányzati feladatok egy részéhez nem kapnak állami finanszírozást és a jelenlegi adók emelését a lakosok szociális helyzete miatt elvetették.

"Tekintettel voltunk az adót fizetők anyagi lehetőségeire, így az 50 aranykorona alatti kisbirtokosok évi 15 ezer forintos adójának megfizetésétől eltekintettünk. A nagyobb birtokokra kivetett adót az önkormányzat igazságosnak tartja és a tiltakozás ellenére sem vonja vissza" - jelentette ki a polgármester, hozzátéve, hogy a megalkotott rendeletet a kormányhivatal törvényesnek találta.

Az 1300 lakosú település költségvetése 100 millió forint, ennek fele állami támogatás. Az iparűzési adó 8 millió forint, a földadóból 5-6 millió forintos bevételre számítanak - ismertette Sógorka Miklós. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) január 30-án közölte, hogy a földadó visszavonására kéri az azt kivető önkormányzatokat. A tárca parlamenti államtitkára a múlt év végén elmondta, kezdeményezik az adótörvény módosítását, amelyben megtiltanák a termőföld tulajdonlásának megadóztatását.

LMP: Orbánék „kormányközeli pénzembereknek” kedveznének

Az LMP szerint az Orbán-kormány célja a bankszektor tulajdonviszonyainak átalakítása, az, hogy az állam által felvásárolt, majd a rossz hitelektől megtisztított pénzintézeteket még a ciklus végéig „kormányközeli pénzembereknek” játssza át.

Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az MKB és a Budapest Bank, valamint az Erste egy része megvásárlásának, és a rosszul kihelyezett kereskedelmi hitelek átvállalásának folyamata végén öt tőkeerős bank jöhet létre, amelyből szerinte legalább hármat fideszes oligarcháknak szánnak. Ezzel együtt a bankadó csökkentése miatt kieső állami bevételek is a fideszes bankárok zsebébe kerülnek – fűzte hozzá, bírálva azt a megállapodást, amelyet a kabinet az Erste Bankkal írt alá és amellyel szerinte a kormány ismét a bankok oldalára állt, cserbenhagyva a kisembereket. 

Schmuck Erzsébet úgy folytatta: a pénzintézeteket ugyanakkor a Mark Zrt. által kívánja „megtisztítani”, amelyen keresztül a jegybank 300 milliárd forintnyi közpénzért vásárol majd „befuccsolt hiteleket, félig kész plázákat, veszteséges hoteleket”.     A képviselő a rosszbank megvalósítását kockázatosnak ítélte, ezért annak újragondolását sürgette, és kijelentette azt is: az államnak nem feladata, hogy a bankrendszert állami vásárlással támogassa. Leszögezte azt is: a közpénzköltő állami bankok minden szerződését nyilvánosságra kell hozni.      

Fidesz: A magyar családokat és a gazdaságot segíti a bankrendszer átalakítása
A kormány erőfeszítéseinek köszönhetően a hazai bankrendszerben már négyszeresére nőtt a magyar tulajdon, ezáltal egyre nő a családok biztonsága, és a magyar gazdasági növekedést támogató hitelezési gyakorlat indulhat el. Közölték azt is: a kisvállalkozásoknak a hitelezés munkahelyeket teremt. 
"Mindez pénzügyi biztonságot jelent hazánknak, hiszen a devizahitelesek ügye bizonyítja, hogy hová vezet, ha a magyar lakosság és a vállalatok teljesen ki vannak szolgáltatva a külföldi tulajdonú bankoknak" - olvasható a kommünikében. 
Szerintük a pénzintézetek tisztességtelenek voltak ügyfeleikkel és becsapták őket. A Fidesz célja, hogy a magyar tulajdon meghaladja az 50 százalékot a hazai bankrendszerben, ezért támogatja a bankvásárlásokat és a takarékszövetkezeti rendszer megerősítését - fűzték hozzá.