Előfizetés

Csintalan lebuktatta az "orbáni korrupciót" az ATV-ben?

Az Együtt feljelentést és közérdekű bejelentést is tesz a Legfőbb Ügyészségen az "államot foglyul ejtő orbáni érdekkör állami korrupciója miatt" - közölte Szigetvári Viktor társelnök csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt a Lánchíd Rádiónál dolgozó Csintalan Sándor egy tévéműsorban tett, Simicska Lajosra vonatkozó kijelentéseire alapozza feljelentését. Szigetvári Viktor utalt arra, hogy korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában Csintalan Sándor arról beszélt, két olyan embert ismert 1988 óta, akik magukra vették azt a feladatot, hogy egy párt felépítésében konkrét szerepet vállaljanak. Az egyik Simicska Lajos volt, az összes többi ember, amint hozzájutott a pénzhez, ellopta - idézte a volt MSZP-s képviselőt. Szigetvári Viktor arra is kitért, hogy amikor a riporter azt kérdezte, "Simicska a pártnak lapátolta ki a pénzt, és nem saját magának?", akkor Csintalan azt válaszolta, "így is fogalmazhatjuk különben". 

Az Együtt társelnöke azt mondta, Magyarországon egy gazdasági érdekkör az állam erőforrásait a saját zsebébe csatornázza. Szavai szerint ez az állapot általában akkor szokott lelepleződni, amikor az érdekeltek összevesznek és most ez történt, mert Orbán Viktor miniszterelnök összeveszett Simicska Lajossal. Kijelentette, szerinte nem "Simicska-ügy van, hanem Orbán-ügy, mert Orbán Viktor engedte, hogy Simicska Lajos lopjon a mi pénzünkből és utána abból a Fideszt finanszírozzák".

Szigetvári Viktor elmondta: azt kérik, az ügyészség tanúként nyilatkoztassa Csintalan Sándort. Továbbá hallgassa meg Orbán Viktort arról, hogyan lehetséges, hogy "az ő oligarchapartnere (...) lophatott az ő engedélyével, a mi pénzünkből a Fidesznek". Arra a kérdésre, hogy az Indexen megjelent idézet szerint a műsorban Csintalan Sándor úgy javította kijelentését: "Simicska nem lapátolt ki semmit. De pénz nélkül nem működik a politika, és aki az ellenkezőjét állítja, az hazudik", Szigetvári Viktor azt felelte: Csintalan Sándor továbbra is a Simicska-médiabirodalomban dolgozik, ha később letagadta amit mondott, akkor is kimondta a tévében. "Nem hiszem, hogy elmezavarban szenvedett abban a pillanatban", amikor nyilatkozott - mondta.

Mi áll Goodfriend távozása mögött?

Publikálás dátuma
2015.02.12. 12:06
MTI Fotó: Kovács Tamás
Megírtuk: családi okok miatt a közeljövőben váratlanul távozik Budapestről André Goodfriend amerikai követtanácsos, aki Colin Bell nagykövet január 19-i megérkezéséig Eleni Tsakopoulos Kounalakis 2013. július végi távozása óta ideiglenes ügyvivői minőségben a követséget vezette. Akkor közölték: az, hogy Bell elfoglalta állomáshelyét, nem jelenti azt, hogy Goodfriendet hazahívnák, ő továbbra is Budapesten marad, mivel a politikai kinevezettek mellé mindig szükség van olyan tapasztalt karrierdiplomatára, mint ő. Most mégis elhagyja Budapestet, a Spiegel szerint nem családi okokból.

"Goodfriend az Egyesült Államok politikáját ismertette és hajtotta végre, ő és a nagykövetség is szoros együttműködésben dolgozott a washingtoni kormányzat magas rangú vezetőivel, ahogyan azt John Kerry külügyminiszter világossá tette."

André Goodfriend amerikai követtanácsos elhagyja Budapestet, a hírt még szerdán megerősítette az amerikai követség sajtóosztálya. Elizabeth Webster szóvivő közleményében közölte: a távozásnak kizárólag magánéleti okai vannak. Mr. Goodfriend végig Washington támogatását élvezte, és kitűnő munkát végzett azt Egyesült Államok politikájának népszerűsítésében és magyarázatában, nyilvános fórumokon és magánkörökben. Kérjük a médiát, hogy tartsa tiszteletben a Goodfriend család magánéletét” – tette hozzá a szóvivő.

A Der Spiegel német hetilap mindezek ellenére úgy tudja, hogy a hivatalos közléssel ellentétben nem családi okokból távozik Magyarországról az amerikai nagykövetség első beosztottja, hanem mert összekülönbözött az Orbán-kormánnyal. A lap felidézi az okokat is, a kitiltási botrányt, azt hogy maga Orbán Viktor kormányfő szólította fel Vida Ildikó NAV-elnököt – aki elismerte érintettségét -, perelje be Goodfriend-et, ami megtörtént, ám az ügyészség hiába kérte a külügyminisztériumon keresztül, az Egyesült Államok nem függesztette fel az ügyvivő diplomáciai mentességét, hogy megjelenhessen a bíróság előtt.

A Spiegel cikke kapcsán megkérdeztük Elisabeth Webstert válaszában azt írta: "Amikor a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjeként szolgált, André Goodfriend az Egyesült Államok politikáját ismertette és hajtotta végre, ő és a nagykövetség is szoros együttműködésben dolgozott a washingtoni kormányzat magas rangú vezetőivel, ahogyan azt John Kerry külügyminiszter világossá tette Szijjártó külügyminiszternek küldött januári levelében. Goodfriend úr családi okokból hagyja el Magyarországot és tér vissza az Egyesült Államokba, s kérünk mindenkit, hogy tartsák tiszteletben a Goodfriend-család magánszféráját" - nyomatékosította lapunknak Elizabeth Webster szóvivő.

A távozás családi okait megerősíti az az információnk, hogy Colleen Bradley Bell nagykövet és Goodfriend jó munkakapcsolatot alakított ki már az előtt is, hogy Bell elfoglalta volna budapesti állomáshelyét, s így neki sem jön jól helyettesének váratlan családi ok miatti távozása. Egy forrásunk ugyanakkor azt mondta: Washingtonnak semmi oka rá, hogy Goodfriend távozását a magyar kormány egyfajta gesztusként értelmezhesse, aligha várható ugyanis, hogy ettől változna a magyar politikai irány.

Sokat mondó ugyanakkor, hogy Bell nagykövet az Amerikai Kereskedelmi Kamara szerdai fórumán azt mondta: a nagyobb kiszámíthatóság nagyobb külkereskedelmi forgalmat jelentene Magyarország számára, az Egyesült Államok bővíteni kívánja gazdasági kapcsolatait a magyar féllel, ám a folyton változó szabályok, valamint az érdekeltek véleményének figyelmen kívül hagyása elriaszthatja a befektetőket. Mint rámutatott, a beruházók idecsábításához kizárólag átláthatóság és kiszámíthatóság szükséges.

A diplomata arról is beszélt, hogy az eredményes munkához a külföldi cégeknek biztonságra van szükségük, mármint hogy a jelenleg érvényes szabályok holnapra nem változnak meg önkényesen. Mert a vállalkozások összehasonlítják az egyes országokat, amikor arról döntenek, hogy hová fektessék be a pénzüket – hangsúlyozta Bell, aki elismerte, hogy időről időre módosítani kell a szabályozáson, ám ha elmaradnak a konzultációk az érintettekkel, akkor máshová mennek a lehetséges tőkepartnerek. Végül pedig arra is kitért, hogy nagymértékben fel lehetne lendíteni a magyar–amerikai árucserét, ha eltávolítanák az akadályokat és az üzletet hátrámozdító tényezőket.

A nagykövet szavaiból nem az derül ki, hogy a magyar kormány politikáját illető amerikai kritikai hang megváltozott volna, s Goodfriend távozásának politikai okai lennének.

Bemutatkozó búcsúfogadás
Colleen Bell nagykövet előre meghirdetett szerda esti bemutatkozó fogadása egyben Goodfriend búcsúpartija is lett - írja az index. A honlap névtelenül nyilatkozó partizók információi alapján állította össze a jelenlévők egy részének névsorát. A kormányt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, illetve Pintér Sándor képviselte. Ott volt Martonyi János volt külügyminiszter, Prőhle Gergely, az Emmi helyettes államtitkára, Szapáry György volt washingtoni nagykövet, aki nemrég érkezett haza, illetve utódja, Szemerkényi Réka, aki várhatóan pénteken utazik állomáshelyére.
A Fidesz parlamenti képviselői közül megjelent Gulyás Gergely és Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, az MSZP részéről Mesterházy Attila volt pártelnök, Harangozó Tamás, Tóth Bertalan frakcióvezető-helyettes, valamint Szabó Vilmos. Az Együttet a párt ügyvezetője, Szigetvári Viktor, valamint Szelényi Zsuzsa és Juhász Péter, a PM-et Szabó Tímea, az LMP-t Szél Bernadett társelnök és Ungár Péter képviselte. Jelen volt a Nézőpont Intézetet vezető Mráz Ágoston Sámuel, illetve a Századvég-csoport egyik vezetője, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Balázs Péter, a Bajnai-kormány külügyminisztere és Tóth Csaba a Republikon Intézettől.Veszprém - Kész: Orbán nem lesz köztársasági elnök

Publikálás dátuma
2015.02.12. 11:41
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Függetlenként lehet igazán a veszprémiek érdekét képviselni a parlamentben - mondta Kész Zoltán független országgyűlési képviselő-jelölt csütörtökön Veszprémben a programját bemutató sajtótájékoztatón.

 A 8 szervezet és 3500 támogató ajánlását bíró független jelölt elmondta, programját a korábban magánszemélyek által indított Veszprémi civil konzultációra beérkezett 2000 válasz összesítése segítségével készítette el. A "Mi programunk - 3x3 ajánlat Magyarországnak, Veszprémnek, a vidéken élőknek" bemutatása során Kész Zoltán hangsúlyozta: ha bejut a parlamentbe, minden nap emlékeztetni fogja a Fideszt arra, hogy nincsen kétharmada, "Orbán Viktor nem lesz kétharmaddal megválasztott, köztársaság nélküli köztársasági elnök". Emellett országos mozgalmat indítana a tisztességes adózásért és korrupcióellenes hálózatot hozna létre.

Veszprémnek szóló ajánlatai közt országgyűlési képviselőként egy alternatív, adócsökkentésre épülő önkormányzati költségvetést javasolna, törvényjavaslatot nyújtana be a lakásszövetkezetek gazdaságos működéséért és munkahelyteremtő befektetéseket hozna Veszprémnek. Mint mondta, az elmúlt években rengeteg olyan kapcsolatra tett szert személyesen is a Szabad Piac alapítványon és a Polgári Platformon keresztül, melyek segítenek abban, hogy olyan beruházásokat hozzanak a régióba, melyek ösztönzik a munkahelyteremtést.

A vidéken élők számára helyi mozgalmat indítana a 8-as főút fizetőssé tételének megakadályozása érdekében, a gyermekek tanulását segítő ösztöndíjrendszert szervezne és alapítványt hozna létre a fiatalok helyben vállalkozásának segítésére. Az elmúlt években saját alapítványával azzal foglalkozott, hogy forrásokat teremtsen és forrásokat hozzon létre - jelezte Kész Zoltán. "Én nem hiszek abban, hogy feltétlenül az államnak kell ezeket a forrásokat előteremteni" - fogalmazott utalva a korábban Balatonalmádiban megvalósított öregdiákok által létrehozott büdzsére. Hozzátette: újból vitára hívja a fideszes Némedi Lajost, mert a demokrácia alapjának tartja, hogy a választópolgárok megismerhessék a jelöltek programjait.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. Az időközi voksolás - melyre a választási bizottság 12 jelöltet vett nyilvántartásba - 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd,Veszprém és Vilonya választói.