Előfizetés

Két érvényes pályázat a Tilos frekvenciájára

Publikálás dátuma
2015.02.12. 15:37
Forrás: Facebook
Második indulóként a frekvenciát jelenleg is használó Tilos Kulturális Alapítványt is nyilvántartásba vette a fővárosi 90,3 MHz-es hullámsávhasznosítására kiírt pályázaton a médiatanács - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Mint jelezték: ehhez arra volt szükség, hogy más, frekvenciahasznosításra jelentkező pályázókhoz hasonlóan alakilag érvényes ajánlatot nyújtson be, amit az alapítvány a hiánypótlási felhívást követően teljesített.  Korábbi hírek szerint a Gazdasági Rádiót működtető Műsor-hang Zrt. volt a másik pályázó.

Az NMHH csütörtöki közleménye szerint alaki érvénytelenség miatt nem vette a testület nyilvántartásba a dömösi 104,9 MHz, az esztergomi 97,4 MHz és a komlói 91,4 MHz helyi frekvenciákra jelentkező Magyar Múzsa Kft. pályázati ajánlatait.  Megjegyezték: utóbbi lehetőségre a Magyar Katolikus Rádió is adott be pályázati ajánlatot, amely alakig érvényesnek bizonyult. Az előbbi két lehetőségért más érdeklődő nem jelentkezett.

 

Meleg pár az év fotóján

Egy orosz melegpárról Szentpéterváron készült felvételnek ítélték oda az év fotója díjat a World Press Photo 2014. évi versenyen - jelentették be a csütörtökön Amszterdamban.

Mads Nissen Jont és Alexet ábrázoló intim felvétele a dán fotós Homofóbia Oroszországban című sorozatának része, amely az orosz leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű kisebbség egyre nehezebbé váló életét mutatja be, akiket jogi és társadalmi diszkrimináció, zaklatás sújt, valamint erőszakos, gyűlöletből fakadó támadások érik őket a konzervatív vallási és nacionalista csoportok részéről - olvasható a verseny honlapján (www.worldpressphoto.org)  

A versenyre 131 ország 5692 fotósa nevezett több mint 97 ezer felvétellel. A zsűri nyolc kategóriában 17 ország - többek között Ausztrália, Banglades, Kína, Franciaország, Irán, Oroszország, Lengyelország - 42 fotósát díjazta nyolc kategóriában. Az egyedi és a sorozatokat külön-külön jutalmazták. Az év fotója fődíj 10 ezer euró (mintegy 3 millió forint) pénzjutalommal jár. A Politiken dán napilap fotósának felvétele elnyerte az első díjat a napjaink témái kategóriában is. 

"A felvétel történelmi időben készült... A győztes felvételnek esztétikusnak kell lennie, hatással kell lennie és hordoznia kell azt a lehetőséget, hogy ikonikussá válik. Ez a fotó esztétikusan erőteljes és emberség van benne" - hangsúlyozta Michelle McNally, a zsűri elnöke, a The New York Times amerikai napilap fotószerkesztőségének igazgatója.

Hírkép (egyedi) kategóriában az AFP francia hírügynökség fotósának, Bülent Kilicnek ítélték oda az első és a harmadik díjat. Elsődíjas Istanbul Protest című felvétele egy fiatal nőt ábrázol, aki megsebesült 2014 márciusában a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásokban. Harmadik díjas felvétele a szíriai Kobaninál készült 2014 októberében az Iszlám Állam fegyvereseinek harci állásai elleni bombázásról. 

Általános hír kategóriában Szergej Ilnyickij, az Európai Sajtóügynökség (EPA) moszkvai fotósa nyert Kitchen Table című felvételével, amely egy lövedék becsapódása okozta rombolást örökít meg egy donyecki lakóház konyhaasztalán. A mindennapi élet kategóriájában a kínai Kaj Seng-hsziang The Bull Market című fotója kapta az első díjat, felvétele egy Szecsuán tartományi marha-és lóvásárt örökít meg. 

Sportkategóriában is kínai fotós felvétele került ki győztesen, Pao Taj-liang The Final Game című fotója Lionel Messit ábrázolja a labdarúgó-világbajnokság trófeáját szemlélve a riói Maracana stadionban az után, hogy az argentin válogatott a döntőben kikapott Németországtól. Természetfotó kategóriában is kínai fotós, Csu Jong-cse nyert a majomidomítást ábrázoló Monkey Training for a Circus című fotójával.

Portrékategóriában ausztrál győztest hirdettek, Raphaela Rosella Laurinda című felvétele nyert. Sorozatok esetében az egyes kategóriákban francia, amerikai, ír, olasz fotósok felvételei kerültek ki győztesen, köztük a francia Jerome Sessininek a malajziai légitársaság MH-17-es járatának ukrajnai katasztrófájáról készült felvételei vagy az amerikai Peter Müller sorozata az ebolajárvány Sierra Leone-i pusztításáról.

Íme a VOLT Fesztivál legújabb fellépői

Publikálás dátuma
2015.02.12. 12:18
Forrás: Facebook
David Guetta, Slash, a Bastille, Fatboy Slim, Wilkinson, az Ignite és a Nouvelle Vague is koncertet ad a soproni VOLT Fesztiválon, amelyet idén július 1-jétől 4-ig rendeznek meg.

 "A kezdetek óta fontosnak tartjuk, hogy a VOLT programkínálata a lehető legszínesebb legyen. A most bejelentett nevek kivétel nélkül más-más műfajt képviselő világsztárok" - idézte Fülöp Zoltán fesztiváligazgatót a szervezők által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény.

Idén a VOLT megnövelt küzdőterét tölti meg a legnépszerűbb dj-k közé tartozó David Guetta, aki a lemezlovasok közül elsőként lépett headlinerként, fő produkcióként a legnagyobb fesztiválok színpadára. Sztárok sora dolgozott már vele, számos sláger kötődik a nevéhez, aktuális dala, a Dangerous is listavezető a legtöbb európai országban. 2012-ben és 2014-ben a Balaton Soundon, 2013-ban a Sziget fesztiválon lépett fel, idén július 3-án pénteken Sopronban a VOLT-on a Telekom nagyszínpad programját zárja.

Tavaly előtt a Budapest Sportarénát, manapság a legfontosabb fesztiválok küzdőtereit tölti meg Slash, a Guns 'n Roses extagja, minden idők egyik leghíresebb gitárosa, akinek riffjei és szólói kitörölhetetlenül beépültek a világ rockzenéjébe. Tavaly megjelent szólólemezét Myles Kennedy-vel és az ő Conspirators nevű kísérőzenekarával rögzítette, velük érkezik a VOLT-ra is. Slash és csapata programjában a Guns 'n Roses slágerei is szerepelnek.

Július 4-én szombaton is elektronikus show-val zárul a nagyszínpad programja: Fatboy Slim pakolja a lemezeket. A produkció főszereplője, Norman Cook, aki 2009-ben a Szigeten játszott, egy egész generáció slágereit jegyzi, a Funk Soul Brothertől a Rockafeller Skankig, az Eat Sleep Rave Repeat pedig az utóbbi hónapokban hódította meg a legnagyobb klubokat.

Intelligens indie és szintipop dalokkal érkezik a VOLT-ra a Bastille, a tavalyi Sziget egyik legjobb koncertjét adó ifjú brit sztárzenekar. Szintén 2014-ben a Strand fesztiválon mutatkozott be a hazai közönségnek a technikás brit drum'n'bass előadó, a Wilkinson, aki idén a VOLT-on játszik, akárcsak a kaliforniai hardcore-punk legenda, az Ignite magyar származású frontemberével, Téglási Zolival. A nemrég két budapesti koncertet adott Ignite a fesztiválok közül idén egyedül a VOLT-on lesz látható és hallható. Szintén jön a VOLT-ra (nem először) a francia Nouvelle Vague. A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei VOLT-on fellép a Motörhead, John Newman, a Rise Against és Parov Stelar.