Eljött az ellenállás ideje

Publikálás dátuma
2015.02.14. 06:09
Az emberi méltóság menete Szabolcsban - Győrtelek, 2015. február 9. MTI Fotó: Balázs Attila
Nyolc megyeszékhelyen tüntetnek ma délután négy órakor az emberi méltóságért, a vidék Magyarországáért. Békéscsabán, Miskolcon, Debrecenben, Egerben, Szolnokon, Tatabányán, Kaposváron és Nyíregyházán tiltakoznak majd a kilátástalanság, az elszegényedés ellen. A Közmunkás Szakszervezet felhívására hétfő óta gyalogolnak Borsodban, Szabolcs megyében és Baranyában a megyei kormányhivatalok felé, hogy megmutassák, a vidéki embereknek is van erejük az ellenállásra.

A szakszervezet 2012 februárjában és egy évvel később is éhségmeneteket indított Budapestre, hogy a nyomorra, a gyermekszegénységre, a közmunkások lehetetlen helyzetére figyelmeztessenek. Az idén azonban úgy határoztak, miután a fővárosban egymást érik a jogos követeléseket megfogalmazó megmozdulások, ezért most mindenki saját megyéjében gyalogol, hogy felhívja a figyelmet az ott élők elkeseredettségére, hogy bebizonyítsák: a vidéki embereknek is van véleményük, nekik is vannak az ország jövőjével kapcsolatos terveik.

A mai demonstrációkon felolvassák a szakszervezet kiáltványát, amiben igazságosabb, alacsonyabb adókat, nettó 88 ezer forintos minimálbért, jogvédelmet, az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, a korkedvezményes nyugdíjak visszaállítását, az elszegényedés megfékezését követelik. Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke délután Miskolcon arról fog beszélni, hogy Magyarországon eljött az ellenállás ideje.

A kormány ugyanis a létminimum alá nyom több mint négy és fél millió embert, elnyomja a tehetséget, elveszi az esélyt és az intézkedései ellen hiába tiltakoznak, a jelenlegi hatalomról ez lepereg. Arra szólítja majd fel az embereket, mondjanak nemet amikor a fideszesek azt hajtogatják: havonta 52 ezer forintból meg tudnak élni a családok, amikor bezárják az egyetemek kapuit a gyerekek előtt, amikor közlik, hogy a szegények két kezükkel temessék el a halottaikat és közmunkás lehet a tanárból, ha kinyitja a száját. Komjáthi szerint a dolgozók dühénél csak az erejük nagyobb, ezért ha összefognak, a kormánynak előbb-utóbb mennie kell.

Szerző

Minimumjövedelem Zuglóban

Publikálás dátuma
2015.02.14. 06:08
Zugló követi a XIII. kerületet: az állam kivonult, a kerület segít FOTÓ: NÉPSZAVA
Minimumjövedelmet adna Zuglóban a legszegényebbeknek Karácsony Gergely polgármester és Szabó Rebeka alpolgármester. A két PM-s politikus a szociális rendszerben tátongó lyukakat szeretné helyben betömni és bízik abba, hogy a február 26-i ülésen elfogadja a javaslatot a képviselő-testület. Miután a parlamenti kétharmad márciustól megszüntette az állami lakhatási támogatást, az adósságkezelést, Karácsonyék ezt is pótolni akarják, mindez Zuglónak 450 millió forintjába kerülne. A szocialisták támogatják az elképzelést. A XIII. kerületben már elfogadták a helyi szociális rendeletet, ott az idén 588 milliót költenek segélyezésre.

Február 26-án tárgyal a zuglói képviselő-testület arról a Karácsony Gergely polgármester és Szabó Rebeka szociális ügyekért felelős alpolgármester által jegyzett javaslatcsomagról, amelynek értelmében egyebek mellett 26 ezer forintos alapjövedelmet biztosítanának a legrászorultabbaknak. A juttatás feltétele, hogy a támogatott családok nem dolgozó, de aktív korú és munkaképes tagjai működjenek együtt a családsegítő központtal. A jogosultságot évente felülvizsgálnák, ha az valamiért meg is szűnik, fél évig még mindig járna a támogatás fele. A zuglói önkormányzat szociális kerekasztala egyhangúlag támogatott egy tervezetet, amelyik a következő 10 hónapban 40 millió forintjába kerülne a XIV. kerületnek.

Az elképzelést a helyi szocialisták is támogatják. Tóth Csaba, az MSZP kerületi elnöke, parlamenti képviselő a Népszavának azt mondta, a tervezet minden részletét pontosan még nem ismerik, mert csak csütörtök este kapták meg a csomagot, de minden elképzeléssel egyetértenek, ami a szegényeken segít. Hozzátette, nyilván lesznek majd javaslataik. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a minimáljövedelemre kell majd az önkormányzatnak a legkevesebbet költeni, hiszen az a lakhatási támogatásra, illetve adósságkezelésre is szánt csaknem 450 millió forintból csak 40 milliót visz el.

Garantált minimumjövedelmet az országgyűlési választási programjában is ígért már az akkor még létező Együtt-PM szövetség - emlékeztetett Karácsony, aki lapunknak elmondta, lépniük kell, mert a kormánypárti többség megszüntette a segélyezést, nem ad lakhatási támogatást és azt sem segít már megelőzni, hogy valaki adósságspirálba kerüljön. A polgármester szerint az utóbbi években ritkán tapasztalt széles körű koalíció kezd a javaslat mellett kialakulni, mert azt vallják, hogy ha az állam magára hagyja is a rászorulókat, nekik helyben nem szabad a legelesettebbek kezét elengedniük. Ez azonban nem jelenti, hogy ne ösztönöznék munkára az arra képes embereket. Karácsony arról is beszélt, hogy sajnos egyre több rendszeres jövedelemmel rendelkező család nem tudja a számláit kifizetni, mind többeket fenyeget ezért a kilakoltatás veszélye, amit meg akarnak akadályozni. Ha a tervezetet elfogadja a testület, akkor a zuglói önkormányzat ugyanannyit költ majd szociális kiadásokra, mint tavaly, ehhez azonban nem kap állami forrást. Lapunk úgy tudja, hogy a kerületi fideszesek is fel fognak sorakozni a javaslat mellé, amelyben a segítségnyújtás különböző formái egymásra épülnek.

A szocialista vezetésű XIII. kerületben csütörtökön már elfogadták azt a szociális rendeletet, amely szerint az idén 588 millió forintot költhet az önkormányzat segélyezésre. Tóth József polgármester és a helyi képviselő-testület ugyanis nem akarja, hogy a kerületben 15-18 ezer ember magára maradjon. A kormánypárt úgy módosította a szociális törvényt, hogy március 1-től nem lesz méltányossági közgyógyellátás, megszűnik az úgynevezett méltányossági ápolási díj, a rászorulókat nem segíti az állam abban, hogy fizetni tudják a rezsijüket, így a korábbinál még több család kerülhet az utcára. A XIII. kerületben tavaly összesen 872 millió forintot fordítottak segélyezésre, ebből 400 milliót saját forrásból adott az önkormányzat. Idén 230 millió forintó támogatást az állam átcsoportosított a kormányhivatalokhoz, így a felmérések szerint a XIII. kerületnek 588 milliót kell ebben az évben segélyezésre előteremtenie. A polgármester már korábban bejelentette, hogy a szükséges összeget előteremtik, de adót nem emelnek. A megszűnő lakásfenntartási támogatás helyett települési lakhatási támogatást, a méltányossági közgyógyellátást elveszítőknek az egészségi állapot megőrzését segítő rendszeres és eset támogatást, az ápolási díj helyett települési ápolási támogatást.

Lesz-e garantált alapjövedelem?
Európa országaiban 2013 óta gyűjtik az aláírásokat az alapjövedelem bevezetése érdekében. Az ötletet a magyar baloldal is támogatja, a részleteket azonban kormányra jutva körültekintően dolgoznák ki.
A LÉT munkacsoport korábban az javasolta, hogy Magyarországon mindenkinek feltétel nélkül járjon meghatározott összegű alapjövedelem. A javaslat értelmében gyerekek 25, felnőttek 50, várandós édesanyák pedig 75 ezer forintot, úgynevezett "létpénzt" kapnának havonta a Magyar Államkincstártól, az összeget viszont a munkabérből levonnák, így csak a valóban rászorulóknak jutna ez a feltétel nélküli segítség. A tervezetről azóta is vitatkoznak a politikusok, szociálpolitikusok, közgazdászok.
Surányi György bankár egy tavaly januári konferencián kijelentette, a javaslat akár meg is szüntetheti a fájó nyomort Magyarországon, és ez nem csak erkölcsi kötelesség, de gazdasági önérdek is. Ausztria már 2010-től ad minimumjövedelmet a legszegényebb állampolgárainak. A nyolcmillió osztrák közül 1,4 millióan rossz körülmények között élnek. A legszegényebbek 300 ezres csoportja minimumjövedelmet, 800 euró körüli összeget kap havonta, ami 240 ezer forintnak felel meg.Szerző

7-en a 7-ről - Ön mit kérne Putyintól és mit Orbántól?

Arató András, Klubrádió

Belenéztem a köztévé híradójába a minap, hiba oly ritkán megtenni. Ebből kiderült, hogy az éhségmenet fő jellemzője Simon Gábor közismert pénzügyei, elvi szinten pedig hogy a magyar hazában minden jó, sőt a legjobb, kivéve az ellenzéket, meg a neokolonialista (imperialista) Nyugat által felbujtott hőzöngőket (ld.: Coca-Cola mámor). Ugyan mit kívánhatnánk még? Egyet talán mégis: tavaly terjesztették, hogy a mi csatárunk az oroszét így meg úgy – az örömöt, hogy végre egyszerre mennének el.

Avar János, újságíró

Putyintól azt kérném, ha már házigazdája képtelen felfogni, hogy a Paks II. szükségtelen, lépjen vissza ő, utóvégre Moszkvának amúgy is egyre kevesebb a pénze. Orbántól csak annyit kérnék, semmiképpen se tanuljon meg lovagolni, nehogy a nacionalista szirénhangokra elcsábuljon és fehér lovon akarjon belovagolni Kárpátaljára.

Bolgár György, rádiós újságíró

Putyintól: tiszteletet az ukránoknak!

Orbántól: tiszteletet a magyaroknak!

Farkasházy Tivadar, Hócipő

Egyiktől sem. A Molotov-Ribbentrop paktum, Katyn, az ukrán éhínség, a Krím elfoglalása, a szakadárok támogatása, és 56-os távozásuk után miben reménykedhetnék? Jobban elhiszem, hogy a Fidesz ifjúsági tagozatának se most, se azelőtt nem volt vezetője. Orbán pedig maga mondta, ne azt nézzék, amit mond. Nem kérni kell tőle, hanem elkergetni, de ne Elbára, mert visszajön. Legalább Szent Ilonára. Utána pedig ezerrel menjen neki a Jobbiknak ez a széthúzó bagázs!

Horváth István, hírlapíró

Szabadságot.

Horváth Zoltán, újságíró

Én arra kérném a két jeles férfiút, hogy ne szégyenlősködjenek, ne fékezzék magukat, viselkedjenek éppen úgy, mint máskor a mindennapokban. Ezen kívül alaposan készüljenek fel egymás eddigi tevékenységéből, és minden egymást érintő kérdésben e tapasztalatok szerint döntsenek. Ha így tesznek, bizonyára felelős, óvatos, és a másik mögöttes szándékait is figyelembe vevő, akár történelmi távlatban is vállalható államférfiakhoz mérhető megállapodásokat kötnek majd.

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Putyintól Hodorkovszkij életrajzát Simicskának, vádiratát Orbánnak, ítéletét Szájernének dedikálva. (Igaz, Hodorkovszkij nem ismerte Putyin számlaszámait, ezért itt problémás a tanulság…) Magamnak egy Pussy Riot DVD-t az elnök ajánlásával. Orbántól olyan olcsó nyugati gázt, mint amit a megmilliárdosodott focibarátok sóztak jó drágán a szegény magyarokra. Meg egy Paks 2-radírt. S ne legyünk orosz gyarmat. (Bár ezzel elkéstem...) Magamnak a már bizonyára megvett gorkiji háza fotóját.

Szerző
Témák
Putyin Orbán