Kemény hölgy a tatamiról

Publikálás dátuma
2015.02.14 06:53
Korosztályában mindent megnyert, most a felnőttek között bizonyítana Gercsák (balra) FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
A magyar cselgáncs utánpótlása biztosítva van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint fiataljaink rendületlenül szállítják az eredményeket. A lányoknál Gercsák Szabina korosztályában már mindent megnyert, amit csak lehetett, és a 18 éves ifjú tehetség akár már Rióban kellemes meglepetést okozhat.

Gercsák Szabina, noha még csak 18 éves, de már mindent megnyert utánpótlás szinten. A tavalyi évben a nankingi ifjúsági olimpián és a bukaresti junior Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott, emellett 2013-ban Miamiban ifjúsági világbajnoki címet is szerzett.

„Az olimpiára készültünk egész évben, a célom az volt, hogy aranyéremmel térjek haza Nankingból, ez sikerült. Emellett a felnőtt versenyeken szerzett tapasztalataim segítette abban, hogy ilyen szép évet tudtam zárni”- kezdte a tavalyi év sikereinek elemzését Gercsák Szabina.

A Miskolci Judo Club versenyzője kiemelte 2015-ben a felnőtt viadalokra koncentrál, mert célja a riói olimpiára való kijutás, a kvalifikációt pedig a „nagyok” között kell kivívnia. „A felnőtt verseny teljesen más, mint a junior, vagy az ifjúsági. Másképp állnak fel a tatamira, másképp küzdenek. Erősebbek, technikásabbak, mint az utánpótlás versenyzők” - állította az ifjú dzsúdós.

Szabinát négy évesen vitték le szülei először edzésre, kezdetben nem ő szeretett volna a dzsúdóval foglalkozni, hanem a bátyja, de az első pillanatra barátságot kötött a cselgánccsal. Pedig nem nevezhető kifejezetten nőies sportágnak. „Ezzel nem értek egyet. Sokkal nőiesebb sportág, mint a karate, vagy az MMA” - közölte. Az se vette el a kedvét a fiatal versenyzőnek, hogy kezdetben ő volt az egyetlen lány a miskolci egyesületben, mára pedig nincs megfelelő női ellenfele, ezért a fiúkkal edz.

„Lányokkal csak akkor készülök, ha feljövök Budapestre a keretedzésekre, de a tréningeken muszáj keményebben készülni, ezért az egyesületemben fiúkkal küzdök” - vallotta be Szabina. A tatamin kívül az iskolapadban is sikert-sikerre halmoz. 2008 óta minden évben Szabina nyeri a jó tanuló-jó sportoló díjat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Idén az olimpiai kvalifikáció mellett az érettségire fekteti majd a fő hangsúlyt. Mint mondta: a Testnevelési Egyetem sportszervező szakra jelentkezik majd, de nem ez a legfőbb vágya. Kommunikációs területen szeretne elhelyezkedni pályafutása befejezése után, jelenleg viszont a dzsúdóra koncentrál, ebben nyújt neki segítséget a MOL tehetségkutató programja, az Új Európa Alapítvány.

„Most a riói olimpia élvez prioritást. Mindent megteszek azért, hogy kijussak az ötkarikás játékokra. Az tény, hogy fiatal vagyok, de úgy gondolom, meglehet csípni az indulást, de még van egy évem” - fogalmazott a 18 éves tehetség. Áprilisban glasgowi Európa-bajnokság, júniusban Budapest Grand Prix, augusztusban pedig asztanai világbajnokság, mindhárom esemény fontos a kvótaszerzést illetően. „Elindulok minden olyan versenyen, ami sok pontot ér, mert elég egy jó helyezés, és fél lábbal már Brazíliában lennék. A legfőbb vágyam Asztanában dobogóra állni, nem lehetetlen, hiszen Tóth Krisztián is megcsinálta tavaly” - folytatta.

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója Szabina kapcsán azt nyilatkozta, hogy nem Rio, hanem a 2017-es budapesti világbajnokság hozhatja meg a fiatal versenyzőnek a nagy áttörést. „Egyetértek. Nagyon várom már a hazai rendezésű vb-t. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az Európa-bajnokságon - ahol hetedik lettem - már megtapasztaltam milyen hazai közönség előtt versenyezni. Az adott nekem olyan löketet, hogy a saját korosztályomban, abban az évben Eb-t és vb-t is nyertem. Onnantól kezdve jöttek az eredmények” - jelentette ki a miskolci sportoló.

A hétvégén már ismét tatamin lesz Gercsák Szabina. Folytatódik az olimpiai kvalifikációs sorozat. A miskolci lány az ausztriai Oberwartban küzd az European Open-tornán, majd jövő héten düsseldorfi Grand Prix. Nincs pihenése a fiatal versenyzőnek, de jó úton halad, hogy ő legyen Magyarország első női olimpiai bajnoka, persze ehhez Csernoviczki Évának, Joó Abigélnek, vagy Karakas Hedvignek is lesz beleszólása.

Gercsák Szabina - számokban

- 1 ifjúsági olimpiai-, világ és Európa-bajnoki cím, valamint egy junior Eb-elsőség

- 2-szer volt a legjobb utánpótláskorú sportoló választáson második helyezett

- 4 évesen kezdte a dzsúdót

- 6-szor választották Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jó tanuló-jó sportolónak.

- 18 éves

- 63 kilogramm

- 178 centiméter

- 2006 óta versenyez

2015.02.14 06:53

Éjfélkor lejár a felsőoktatási jelentkezések határideje

Publikálás dátuma
2019.02.17 08:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki.
Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. A hitelesítési határidő február 22-ére módosult, aznap éjfélig lehet a jelentkezéseket hitelesíteni Ügyfélkapuval vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott, aláírt és az Oktatási Hivatal címére postán elküldött adatlappal. A 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban az nyerhet felvételt, aki érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre, rendelkezik a továbbtanuláshoz szükséges végzettséggel, felvételi pontjainak száma eléri az adott képzésen meghatározott ponthatárt és megfelel az adott szakon előírt egyéb feltételeknek (például előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése). A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpontot lehet kapni. Mesterképzésen legfeljebb 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg a felvi.hu honlapon közzétett tájékoztatóban. A jogszabályi minimum ponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. Az ez alatt teljesítő jelentkezők nem vehetők fel a felsőoktatásba. A ponthatárokat várhatóan július 24-én hirdetik ki. Az eljárás és a pontszámítás részletes szabályait a 2018. december 20-án megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2019. szeptemberben induló képzések című kiadvány tartalmazza, amely elérhető a www.felvi.hu honlap Felvételi tájékoztatók menüpontjában
Szerző
2019.02.17 08:33

Ellenőrizte már? Íme az ötös lottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2019.02.16 19:51
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
37 (harminchét), 38 (harmincnyolc), 58 (ötvennyolc),      59 (ötvenkilenc),    68 (hatvannyolc).   Joker: 630350
Szerző
2019.02.16 19:51