Kemény hölgy a tatamiról

Publikálás dátuma
2015.02.14 06:53
Korosztályában mindent megnyert, most a felnőttek között bizonyítana Gercsák (balra) FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
A magyar cselgáncs utánpótlása biztosítva van. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint fiataljaink rendületlenül szállítják az eredményeket. A lányoknál Gercsák Szabina korosztályában már mindent megnyert, amit csak lehetett, és a 18 éves ifjú tehetség akár már Rióban kellemes meglepetést okozhat.

Gercsák Szabina, noha még csak 18 éves, de már mindent megnyert utánpótlás szinten. A tavalyi évben a nankingi ifjúsági olimpián és a bukaresti junior Eb-n is a dobogó legfelső fokára állhatott, emellett 2013-ban Miamiban ifjúsági világbajnoki címet is szerzett.

„Az olimpiára készültünk egész évben, a célom az volt, hogy aranyéremmel térjek haza Nankingból, ez sikerült. Emellett a felnőtt versenyeken szerzett tapasztalataim segítette abban, hogy ilyen szép évet tudtam zárni”- kezdte a tavalyi év sikereinek elemzését Gercsák Szabina.

A Miskolci Judo Club versenyzője kiemelte 2015-ben a felnőtt viadalokra koncentrál, mert célja a riói olimpiára való kijutás, a kvalifikációt pedig a „nagyok” között kell kivívnia. „A felnőtt verseny teljesen más, mint a junior, vagy az ifjúsági. Másképp állnak fel a tatamira, másképp küzdenek. Erősebbek, technikásabbak, mint az utánpótlás versenyzők” - állította az ifjú dzsúdós.

Szabinát négy évesen vitték le szülei először edzésre, kezdetben nem ő szeretett volna a dzsúdóval foglalkozni, hanem a bátyja, de az első pillanatra barátságot kötött a cselgánccsal. Pedig nem nevezhető kifejezetten nőies sportágnak. „Ezzel nem értek egyet. Sokkal nőiesebb sportág, mint a karate, vagy az MMA” - közölte. Az se vette el a kedvét a fiatal versenyzőnek, hogy kezdetben ő volt az egyetlen lány a miskolci egyesületben, mára pedig nincs megfelelő női ellenfele, ezért a fiúkkal edz.

„Lányokkal csak akkor készülök, ha feljövök Budapestre a keretedzésekre, de a tréningeken muszáj keményebben készülni, ezért az egyesületemben fiúkkal küzdök” - vallotta be Szabina. A tatamin kívül az iskolapadban is sikert-sikerre halmoz. 2008 óta minden évben Szabina nyeri a jó tanuló-jó sportoló díjat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Idén az olimpiai kvalifikáció mellett az érettségire fekteti majd a fő hangsúlyt. Mint mondta: a Testnevelési Egyetem sportszervező szakra jelentkezik majd, de nem ez a legfőbb vágya. Kommunikációs területen szeretne elhelyezkedni pályafutása befejezése után, jelenleg viszont a dzsúdóra koncentrál, ebben nyújt neki segítséget a MOL tehetségkutató programja, az Új Európa Alapítvány.

„Most a riói olimpia élvez prioritást. Mindent megteszek azért, hogy kijussak az ötkarikás játékokra. Az tény, hogy fiatal vagyok, de úgy gondolom, meglehet csípni az indulást, de még van egy évem” - fogalmazott a 18 éves tehetség. Áprilisban glasgowi Európa-bajnokság, júniusban Budapest Grand Prix, augusztusban pedig asztanai világbajnokság, mindhárom esemény fontos a kvótaszerzést illetően. „Elindulok minden olyan versenyen, ami sok pontot ér, mert elég egy jó helyezés, és fél lábbal már Brazíliában lennék. A legfőbb vágyam Asztanában dobogóra állni, nem lehetetlen, hiszen Tóth Krisztián is megcsinálta tavaly” - folytatta.

Nagy András, a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója Szabina kapcsán azt nyilatkozta, hogy nem Rio, hanem a 2017-es budapesti világbajnokság hozhatja meg a fiatal versenyzőnek a nagy áttörést. „Egyetértek. Nagyon várom már a hazai rendezésű vb-t. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az Európa-bajnokságon - ahol hetedik lettem - már megtapasztaltam milyen hazai közönség előtt versenyezni. Az adott nekem olyan löketet, hogy a saját korosztályomban, abban az évben Eb-t és vb-t is nyertem. Onnantól kezdve jöttek az eredmények” - jelentette ki a miskolci sportoló.

A hétvégén már ismét tatamin lesz Gercsák Szabina. Folytatódik az olimpiai kvalifikációs sorozat. A miskolci lány az ausztriai Oberwartban küzd az European Open-tornán, majd jövő héten düsseldorfi Grand Prix. Nincs pihenése a fiatal versenyzőnek, de jó úton halad, hogy ő legyen Magyarország első női olimpiai bajnoka, persze ehhez Csernoviczki Évának, Joó Abigélnek, vagy Karakas Hedvignek is lesz beleszólása.

Gercsák Szabina - számokban

- 1 ifjúsági olimpiai-, világ és Európa-bajnoki cím, valamint egy junior Eb-elsőség

- 2-szer volt a legjobb utánpótláskorú sportoló választáson második helyezett

- 4 évesen kezdte a dzsúdót

- 6-szor választották Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jó tanuló-jó sportolónak.

- 18 éves

- 63 kilogramm

- 178 centiméter

- 2006 óta versenyez

2015.02.14 06:53

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40