Homályos tervek a dugódíj körül

Publikálás dátuma
2015.02.14. 06:19
Fotó: Népszava
Csak annyi biztos: lesz dugódíj. Hogy pontosan mikor, hol és mennyi, az továbbra is kérdés. Bár valószínű, hogy drágább lesz, mint amit eddig hittünk. Az is kérdéses, Budapest egyáltalán készen áll-e a dugódíjat követő forgalmi változásokra. A homályos tervezetek részleteit még a szakmai szervezetek sem ismerik.

Tarlós István főpolgármester szerdán egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy a sarcot legkésőbb 2017 elején mindenképpen bevezetik Budapesten. Kiemelte: ez a feltétele a 4-es metró uniós támogatásának, az eredeti megállapodás szerint azt már 2013-ban be kellett volna vezetni, ezért nem lenne szabad tovább halogatni. "Itt nincs választási alternatíva, hacsak valakinek nincs kedve 180 milliárd forintot visszafizetni az Európai Uniónak. Nem nagyon tudok olyanról, akinek ehhez kedve volna" - mondta Tarlós, hozzátéve: a dugódíj előkészületei folyamatban vannak, a BKV és a BKK már dolgozik a zónahatárok kijelölésén.

Rejtély, hogy az Európai Bizottság pontosan miért, illetve hányszor adott haladékot a dugódíj bevezetésére 2013 óta, ahogy azt sem lehet tudni, hogy az EU milyen elvárásokat fogalmazott meg a részletek kidolgozásának technikai feltételeiről és a zónahatárokról és az ellenőrzés folyamatáról. A Népszabadság azonban úgy tudja: a zónahatár Budán szinte bizonyosan a Budafoki út–Október 23. utca–Bocskai út–Karolina út–Villányi út–Budaörsi út–Alkotás utca–Krisztina körút–Margit körút vonala lenne, míg Pesten a Hungária körút. Bár napilap értesülései szerint Tarlós inkább a Nagykörutat preferálná, sőt jelentős drágítással egybekötve a díj bevezetését is előbbre tolnák 2016 elejére; a korábbi egy vonaljegy, majd a később tervezett 500 forint helyett a mostani tervek szerint két vonaljegy árát, azaz 700 forintos napidíjat kell majd fizetniük az autósoknak, az éves bérlet 115 ezer forintba kerülne.

Tegnap délután a Főpolgármesteri Hivatal közleményt adott ki, amelyben cáfolják a Népszabadság több állítását is: "minden alapot nélkülöz, hogy 2016 januárjától bevezetnék a dugódíjat Budapesten, ahogy az is, hogy a főpolgármester a nagykörúti zónahatár mellett tette volna le a voksát" - írták. A jelentősen megdrágult díjakról azonban nem esik szó; a jelek szerint az áremelésre mindenképp számíthatunk.

A dugódíj célja az lenne, hogy csökkentse a belváros közúti forgalmát, az embereket arra ösztönözze, hogy hagyják otthon vagy a zónahatár kerületén kívüli parkolókban a kocsijukat és inkább a tömegközlekedést válasszák. A dolgok jelenlegi állása szerint azonban ez az elképzelés nehézkesen menne a valóságban, hiszen még a mai infrastrukturális viszonyok sem biztosítanak kényelmes, alternatív továbbutazási lehetőségeket az autósok számára. Az sem biztos, hogy a dugózónán kívüli utak elbírják a majdani megnövekedett forgalmat, ráadásul a frissen bevezetett útdíjakkal a dugódíj valóságos forgalmi, az autósok számára pedig anyagi káoszt teremthet. - Aggályos, hogy még mindig nem épült elég P+R parkoló, holott ezek építése is az uniós támogatás feltétele volt. Ha nincs olyan hely, ahol az autókat zónán kívül le lehet rakni, a dugódíj bevezetése sem lehetséges - mondta lapunknak Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke pedig kijelentette: a dugódíj kérdésében még a szakmai szervezetek sem látnak tisztán. - Az nem tudom, a Népszabadság honnan vette az információit, mi ezekről is most hallunk először. A díj bevezetése előtt mindenképp szükség van útfejlesztésekre, valamint a tömegközlekedést is fejleszteni kellene. Magáról a dugódíjról azonban szinte semmit nem tudunk - tette hozzá.

Szerző

Hosszú egy arannyal és két bronzzal kezdett

Hosszú Katinka háromszor állhatott fel a dobogóra Amiens-ben, a franciaországi hagyományos nemzetközi úszóverseny első napján, amelyen egy számban nyert, kettőben pedig harmadik lett.

A Vasas világ- és Európa-bajnoka a legjobban a 200 méter hát döntőjében teljesített, ugyanis - az esemény honlapja szerint - 2:10.03 perces versenycsúccsal győzött. A 100 méter mell és a 100 méter pillangó fináléjában egyaránt harmadikként ért célba, 1:10.23 perces, illetve 59.06 másodperces idővel. Ott volt az 50 méter gyors döntőjében is, amelyben negyedik lett (25.44 mp).

A viadal további két magyar résztvevője közül Verrasztó Dávid egy ezüst- és egy bronzéremmel gazdagodott pénteken, míg húga, Evelyn legjobbja egy második helyezés volt. Előbbit 800 méter gyorson (8:02.87 p) csupán egyetlen riválisa előzte meg és 200 méter háton állhatott fel a dobogó alsó fokára (2:03.87). Emellett szerzett két nyolcadik helyezést is: egyet 100 méter mellen (1:03.73), egyet pedig 100 méter pillangón (56.34).

Verrasztó Evelyn 200 méter háton - Hosszú mögött - lett második (2:14.13), 100 méter pillangón pedig a negyedik legjobb időt úszta a döntőben (59.56).

Szerző

Gyárfás a FINA-ötben

Publikálás dátuma
2015.02.13. 19:31
Fotó: Népszava
További lehetőségekre reményt adó eredménnyel érkezett haza Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke Lausanne-ból, a FINA Bureau ülésről. A sportág 23 tagú vezető testülete egyöntetűen megszavazta, hogy az amerikai Dale Neuburgerrel együtt ő is bekerüljön abba az ötösbe, akik közül július 30-án Kazanban a FINA a rendkívüli kongresszusán eldöntik, ki veszi át FINA vezetését, ha jelenlegi elnök, a nyolcvanhoz közel álló Julio Maglione ne tudna eleget tenni feladatának. 

Mindeddig az olasz Paolo Barelli, a FINA főtitkára volt az esetleges szerepváltás várományosa, ő azonban elvesztette a Bureau tagok bizalmát. Titkos szavazáson 16-3-ra alulmaradt. Négyen írásban küldték el a voksukat, mindannyian ellene voltak, de a végelszámolásnál távollétük miatt ezt nem vették figyelembe.

- Hatalmas játszma folyik, elvégre az olimpiai sportágak egyik legtekintélyesebb szövetségéről van szó – felelt kérdésünkre Gyárfás Tamás. - Számomra is váratlanul történt, ami történt.

A nemzetközileg is mind nagyobb tekintélynek örvendő sportdiplomata, aki 1993 óra vezeti a Magyar Úszó Szövetséget, és egyben az Európa Úszó Szövetség kincstárnoka elárulta: maga sem tudja eldönteni, hogy ez az előre tekintés már-már morbid-e, vagy helyénvaló.

- Maglione elnök nagy örömömre jó egészségnek örvend, emberi nagyságát mutatja, hogy szeretne aktívan közreműködni utódja kijelölésében. A 2021.évi felnőtt-, és a 2017.évi budapesti junior világbajnokság kijelölése kapcsán többször járt Budapesten, Orbán Viktor miniszterelnök rendre fogadta. Személyesen tapasztalhatta, hogy mennyire megkülönböztetett figyelmet kap nálunk az úszás, a sport. Őszintén kijelenthetem: személyesen azt remélem, hogy még sokáig ő vezeti a Nemzetközi Úszó Szövetséget" - árulta el Gyárfás.

Szerző