Előfizetés

Merényletkíséret Dániában, karikaturista volt a célpont

Egy polgári személy meghalt, három rendőr megsérült Koppenhágában, amikor egy fegyveres lövöldözött egy épületnél, ahol Franciaország Dániába akkreditált nagykövete, Francois Zimeray beszélt egy szeminárium keretében a szólásszabadságról. A merénylő célpontja feltehetően nem a diplomata, hanem a rajzoló Lars Vilks volt, aki szintén részt vett a vitában. 

Az 1946-ban született karikaturista nem sérült meg, amint a nagykövet is sértetlen maradt. Hírek szerint az elkövető legalább három tucatnyi lövést adott le. Bár eredetileg két merénylőről szóltak a hírek, a rendőrség egy később egyre módosította, az illetőnek sikerült elmenekülnie a helyszínről. A nagykövet az eset után a Twitteren közölte: életben van.

Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő, aki ellátogatott a helyszínre, rövid sajtóértekezletén azt közölte az akció után, hogy merénylet történt, s az egész országban a legmagasabb a készültség szintje. Mint mondta, nehéz napok előtt állnak, de Dánia sosem fog engedni az erőszaknak. „Ez nem az a Dánia, amit mi akarunk” – hangoztatta. A dán kormányfő is részt vett azon a párizsi megmozduláson, amelyen milliók tiltakoztak a terrorizmus ellen.

Előzőleg a dán rendőrség is bejelentette, hogy terrortámadásként kezelik az ügyet, bár ezt egyelőre nem tudják bizonyítani. Még szombaton este azt is közölték, hogy egy 25-30 év közötti, sportos testalkatú, arab kinézetű személyt köröznek.

David Cameron brit miniszterelnök a Twitteren ítélte el a merényletet. Kifejtette, a szabad véleménynyilvánítást mindig tiszteletben kell tartani. Együttérzését fejezte ki a dán néppel.

Vilks 2007-ben szerzett hírnevet magának, amikor egy fakutyaként ábrázolta Mohamed prófétát. Eredetileg egy helyi kiállításon akarták bemutatni művét, a szervezők azonban biztonsági okokból eltekintettek bemutatásától. Vilks ezután több bemutatóteremnek is felajánlotta munkáját, de mindegyik elutasította annak bemutatását. Több lap ugyanakkor bemutatta a rajzot, Vilkset több alkalommal is halálosan megfenyegették, s számos muzulmán ország tiltakozott ellene. Már 2009-ben merényletkísérletet hajtottak végre vele szemben, amelyet három amerikai állampolgárságú személy akart végrehajtani. 2010 májusában muzulmán tüntetők inzultálták, amikor Vilks előadást tartott az Uppsalai Egyetemen a szabad véleménynyilvánításról. 2011 szeptemberében három férfit tartóztattak le, szintén Vilksszel akartak végezni.

A merényletkísérlet szűk másfél hónappal a Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége elleni terrortámadás után történt, amelyben 17 személy, köztük sok karikaturista vesztette életét, 21-en megsérültek.

Porosenko ismét hadiállapotról beszél

Publikálás dátuma
2015.02.14. 18:05
Petro Porosenko/Getty Images
Petro Porosenko ukrán elnök szombaton ismét kilátása helyezte, hogy hadiállapotot vezetnek be Ukrajna egész területén, ha a héten tető alá hozott tűzszüneti megállapodást nem teljesítik a Moszkva-barát szakadárok.

"Ha az ellenség megsérti a tűzszünetet és nem lesz béke, kénytelenek leszünk meghozni azt a nagyon nehéz, de szükséges döntést, hogy hadiállapotot vezetünk be nemcsak Donyeck és Luhanszk megyékben, hanem az egész országban" - jelentette ki az elnök Kijevben, azon a rendezvényen, amelyen határőr alakulatoknak ünnepélyesen új speciális katonai eszközöket adtak át. Hozzátette, hogy késlekedés nélkül beterjeszti az erről szóló törvényjavaslatot a parlament elé. 

Az államfő nem részletezte, hogy a hadiállapot milyen korlátozásokat és egyéb intézkedéseket von majd maga után. Azt emelte ki, hogy a minősített helyzet lehetőséget teremt az országban a hatékonyabb mozgósításra és - szavai szerint - arra, hogy az ukrán állampolgárok "egyesült erővel megvédjék saját földjüket".

Moszkvát aggasztják az ukrán külügyminiszter kijelentései
Pavlo Klimkin pénteken azt közölte, hogy a kelet-ukrajnai eseményekben résztvevőkre vonatkozó közkegyelmet kizárólag az ukrán parlament által tárgyalt törvény értelmében biztosítják, a fegyveresek vezetőinek adott kegyelemről azonban nincsen szó. A tárcavezető azt is cáfolta, hogy Ukrajna bármilyen jogi és politikai kötelezettséget vállalt volna Minszkben a Donyec-medence decentralizációjára az alkotmányos reform keretein belül. 

 Az úgynevezett "normandiai négyek", azaz a német kancellár, a francia, az orosz és az ukrán elnök szerdáról csütörtökre áthúzódó marathoni tárgyalása végére tető alá hozott megállapodásban az szerepel, hogy a szemben álló felek vasárnapra virradóan beszüntetik a harci cselekményeket. A minszki találkozó kezdete előtt Porosenko szerdán figyelmeztetett az ukrán kormány ülésén arra, hogy a kijevi vezetés készen áll országos hadiállapotot hadiállapot bevezetésére, ha tovább romlik a helyzet a keleti országrészben.

Közben Olekszandr Zaharcsenko, a Donyeck megyei szakadárok önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" vezetője orosz újságírók előtt kijelentette, hogy az egész Donyeck megyére igényt fognak formálni abban az esetben, ha az eddig ellenőrzésük alá vont területen nem kapnak valódi függetlenséget Kijevtől.  "Minszkben is megmondtam, hogy a Donyecki Népköztársaság az Donyeck megye. Ha nem teljesítik a tényleges függetlenségre vonatkozó követelésünket, akkor kijelentjük, hogy az egész Donyeck megye a miénk. Mindegy, milyen módon szerezzük meg a többi területet. Lehet politikai úton, de már megmutattuk, hogy másképpen is" - fenyegetőzött az oroszbarát szakadár vezető.

Jelenleg a szakadárok kevesebb mint a felét tartják ellenőrzésük alatt Donyeck megyének. A minszki megállapodás tulajdonképpen az ukrán parlament által a szakadárok ellenőrzése alatti települések különleges jogállásáról már elfogadott törvény alkalmazását írja elő, illetve további decentralizációt, vagyis kiterjesztett önigazgatási jogokat a régiónak tiszta és törvényes helyhatósági választások után, de nincs szó területi autonómiáról.

Extrém Valentin-nap múmiákkal

Publikálás dátuma
2015.02.14. 16:26

Aki február 14-én múmiának öltözve érkezik hozzánk, apró ajándékot kap, és bárki készíthet saját múmiát - ezzel csalogatta az érdeklődőket a Természettudományi múzeum, az extrém Valentin-napi programra. 

FOTÓ VAJDA JÓZSEF, NÉPSZAVA

KATTINTSON A KÉPRE TOVÁBBI MÚMIÁKÉRT!