Előfizetés

Jön a negatív kamat

Megkönnyíti a bankokkal való elszámolást és a nem természetes személy betétesek esetében lehetővé teszi a negatív kamat kikötését egy a parlament által - mindössze négy tartózkodás mellett - pénteken elfogadott törvény. Az új jogszabály szerint a kamatfeltételek változása esetén előfordulhat, hogy a referencia-kamatláb 0 százalékossá vagy negatív előjelűvé válik, de kizárólag abban az esetben, ha a betétes nem természetes személy. A kormány indoklása szerint fontos társadalmi, gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy a hazai pénzügyi rendszer igazodjon a nemzetközi pénzügyi intézmények gyakorlatához, és a pénzintézetek ne szenvedjenek hátrányt más országok hasonló intézményeihez képest.

Az történt ugyanis, hogy a hazai bankok is szembesültek azzal, hogy a külföldi pénzpiacokon elhelyezett devizabetéteik után esetleg már csak negatív kamatot érvényesíthetnek. Az MNB statisztikája szerint az euróban vezetett számlákon a látra szóló betétekre már most is minimális, jelképes összegű kamatot fizetnek a bankok. Néhány éve ez még nem így volt, a válság idején, amikor likviditáshiányban szenvedtek a pénzintézetek, 2 százalék feletti látra szóló kamatot is hajlandóak voltak kifizetni a vállalatoknak, és 1 százalék felettit a lakosságnak.

Orvosi eszközök a Gyógyvarázstól

Rubin Eszter
Publikálás dátuma
2015.02.20. 16:25
Fotó: K&H gyógyvarázs
A tavalyi karácsonyi K&H gyógyvarázs szavazásnak és a dolgozói vacsora felajánlásnak köszönhetően idén 6 gyermek-egészségügyi intézmény és mentőállomás jutott orvosi eszközökhöz, több mint 6 millió forint értékben. A bank idén tizenkettedik alkalommal kérdezte online a nagyközönséget, hogy a gyógyvarázs program, keretében mely intézményeket támogassák a bank, illetve dolgozói felajánlásaiból. 

Az elmúlt 11 év során a pénzintézet különleges projektjével 520 millió forinttal járult hozzá a gyermekegészségügy javításához. Ha csak a karácsonyi támogatásokat nézzük, összesen 42 intézmény kapott segítséget az évek során, amelyek 92 millió forint értékben vásárolhattak modern eszközöket. Több módja is van, ha egy egészségügyi intézmény támogatáshoz szeretne jutni: egyrészről egy egészségügyi szakemberekből, médiaszakemberekből és a K&H dolgozóiból álló zsűri döntése alapján, másrészt a közösség véleményének figyelembe vételével, végül pedig a pénzintézet dolgozóinak önkénes felajánlásaiból származhat az adomány.

A támogatásban részesült kórházak illetve mentőállomások idén kivétel nélkül a vidéki városokban helyezkednek el: Baján, Baktalórántházán, Berettyóújfalun, Nagykanizsán, Orosházán, illetve Polgáron. A főváros most kimaradt. Bár egybeesik a pénzintézet törekvésével, hogy a kisebb térségek is részesülhessenek a díjazásból, ugyanakkor az átadó ünnepségen mégis kihangsúlyozták: nincs semmiféle előszűrés, csupán a véletlen műve, hogy idén nincs budapesti díjazott.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai kizárólag gyermek-egészségügyi szempontok voltak, például a betegforgalom, a megfelelő szakemberek megléte, utókezelések lehetősége. Mindemellett az is fontos szerepet játszott, hogy a pályázó kórház kapott-e a közelmúltban bármilyen támogatást az államtól. Az intézmények gazdasági helyzete ugyanakkor nincs nagy hatással az elbírálásra – árulta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója a Népszavának.

A díjazott intézmények olyan műszerekhez juthatnak hozzá a többmilliós keretből, amelyek segítenek a pontos és gyors diagnózis felállításában, a kezelésben és így hozzájárulnak a gyermekek minél rövidebb ideig tartó kórházban tartásához. A műszerekkel kapcsolatos későbbi anyagi terheket azonban a nyertes kórházaknak kell állniuk, önerőből. 

A Spart nem sikerült megfutamítania a kormánynak

Publikálás dátuma
2015.02.20. 14:41
Egy Spar üzletecske Nagy-Britanniában, ahol békében működhetnek/Getty Images
A Spar nem tervezi a magyar piac elhagyását, annak ellenére, hogy kifogásol egyes magyar jogszabályokat - erősítette meg Gerhard Drexel, a Spar Österreich vezérigazgatója a Die Presse című osztrák napilap pénteki számában megjelent interjúban.

"Magyarországon virágzik a cég, ezért az érthetetlen és az uniós jogba ütköző törvények miatt nem fog kivonulni az országból" - fogalmazott. A vezérigazgató egyúttal bírálta az Európai Bizottságot, amely eddig nem tiltakozott az élelmiszer-felügyeleti díj ellen, bár három biztos illetékességét is érintik a magyar törvények. A cégvezető szerint torzítja a piaci versenyt, hogy a magyar vállalatoknak csak 0,1 százalékos díjat kell fizetniük, míg a külföldi cégeknek forgalomhoz mérten akár hat százalékot. 

Úgy véli, míg a bizottság túl keveset foglalkozik a jogállamisággal, a demokráciával és a diszkriminációval, addig a fogyasztókat és a vállalatokat olyan véget nem érő bürokratikus szabályokkal "zaklatja", mint az élelmiszerekkel kapcsolatos információk feltüntetése vagy akár a vetőmag-szabályozás.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a Spar Magyarországon 11 százalékos piaci részesedéssel bír, 420 üzletet működtet, 2014. évi bevétele több mint 1,5 milliárd euró volt. Megjegyezte, hogy bár az elmúlt évben a politikai intézkedések a vártnál sokkal több problémát okoztak a cégnek, gazdaságilag mégis sikeres évet zártak, árbevétel- és profitnövekedésben elérték, sőt meg is haladták a kitűzött célokat.