Lázár János kontra Varga Mihály

Publikálás dátuma
2015.02.21. 06:19
A kisboltokat is nehéz helyzetbe hozza a kormány azzal, hogy nem enged alkalmazottat dolgozni éjjel és vasárnap FOTÓ: VAJDA JÓZS
A vasárnapi zárva tartás körüli káosz mögött a gazdasági tárca és a Miniszterelnökség presztízsharca állhat. Mintha nem számítana, hogy ezzel elsősorban a kisvállalkozóknak okozhatnak súlyos hátrányokat, például a kertészeti cégeknek, az éjjel-nappali kisboltoknak.

Kiszivárgott információk szerint a Miniszterelnökség fúrta meg a gazdasági tárca (NGM) államtitkársága által szétküldött, a vasárnapi zárva tartáshoz kapcsolódó kormányrendelet tervezetet. A tervezet leglényegesebb eleme, hogy a törvényhez képest kiterjesztette volna a vasárnapi zárva tartás alóli kivételeket. Ezzel szemben a legújabb hivatalos kormányzati álláspont: kizárólag a vasárnapi munkavégzést tiltó törvényben szereplő kivételek érvényesek és egyelőre nincs is szándék a bővítésükre.

A tárcaközi vita mögött információink szerint személyi ellentétek is meghúzódhatnak. A törvényhez kapcsolódó rendelet kidolgozása az NGM-től a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez került. A csúcsminiszter Szatmáry Kristófot nevezte ki a kereskedelemmel foglalkozó miniszteri biztossá. Varga Mihály gazdasági miniszter a tavaly felállt harmadik Orbán kormányban már nem tartott igényt Szatmáry munkájára. "A Birodalom visszavág", jellemezte a rendelet tervezet körüli káosz egyik lehetséges okát informátorunk.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) helyes iránynak tartotta azt az NGM lépését, hogy a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez képest több kivétel legyen. Vámos György, a szövetség főtitkára azért nevezte sajnálatosnak, hogy a kormány merevebb álláspontra helyezkedett, mert ezzel a hazai idegenforgalom érdekeit sérti. Március 15-től az NGM szándékával ellentétben a kiemelt üdülőhelyeken sem dolgozhatnak vasárnap a 200 négyzetméteres alapterületnél kisebb boltokban alkalmazottak, csak a tulajdonos és családtagjai. Ha a Balatonon például a vendég vasárnap nem talál nyitva üzleteket, a határon túlra is utazhat kikapcsolódni, pénzt költeni. A magyar vendégek igénylik a vasárnapi nyitva tartást az üdülőhelyeken - hangsúlyozta Vámos György.

A kormány a rendelet tervezet visszavonásával az éjjel-nappal nyitva tartó kisboltok tulajdonosain is ütött egyet azzal, hogy éjszaka csak a tulajdonos, vagy segítő családtag állhat a pult mögé. Ha így lesz, akkor nap közben ki intézi az árubeszerzést és egyéb tennivalókat? Sok kisbolt tulajdonos pedig nem tudja családon belül megoldani az éjszakai műszakot. A szakember szerint a szombati sorban állás miatt az emberek többsége inkább a nagyobb alapterületű üzletekbe megy majd. A kisboltok az üdülőhelyeken és az éjszakai nyitva tartással juthattak volna némi előnyhöz, de ezt a lehetőséget a kormány most elvette tőlük.

A törvény miatt jelentős bevétel kieséssel számolhatnak a kertészeti árudák is. Ezeknek a telephelyeknek a területe általában meghaladja a 200 négyzetmétert, így a jogszabály alapján vasárnap nem nyithatnak ki. A kertészeti árudákban a hét utolsó napja adja a heti forgalom 10-15 százalékát - mondta a Népszavának Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke. Sok családnak hétvégi program a kertészkedés és olyankor vásárolják meg a palántákat, facsemetéket. A rendelet tervezet a két főszezonban, tavasszal és ősszel lehetővé tette volna a kertészeti árudák vasárnapi nyitva tartását. Az egyesület tagjai borúlátóak, mert szakmai indokokkal lobbiztak a jogszabály enyhítéséért, egyelőre hiába. Az idei szezonban elválik, miként változnak a vásárlói szokások és az emberek szombaton veszik-e meg a növényeiket, vagy jelentős bevétel kieséssel számolhatnak a kertészetek.

Az internetes kereskedelem "lóg a levegőben", a mai napig nem szabályozta sem a törvény, sem a közben lenullázott rendelet tervezet. Az NGM előbb úgy értelmezte a törvényt, hogy szerintük a vasárnapi munkavégzés tilalma az online kereskedőkre is vonatkozik és a hét utolsó napján nem szállíthatják ki a megrendelt termékeket. A Népszava által megkérdezett jogász szerint azonban törvényt csak a bíróság értelmezhet, a hatóság, hivatal legföljebb véleményezheti. Az NGM végül visszakozott, szerepét a Miniszterelnökség vette át, azt állítva, a törvény hatálya az online kereskedelemre is kiterjed, vasárnapi kiszállítás tehát nincs. A megkérdezett jogász viszont úgy vélte, jogállamokban amit a törvény nem tilt, azt szabad.

Szerző

Jön a negatív kamat

Megkönnyíti a bankokkal való elszámolást és a nem természetes személy betétesek esetében lehetővé teszi a negatív kamat kikötését egy a parlament által - mindössze négy tartózkodás mellett - pénteken elfogadott törvény. Az új jogszabály szerint a kamatfeltételek változása esetén előfordulhat, hogy a referencia-kamatláb 0 százalékossá vagy negatív előjelűvé válik, de kizárólag abban az esetben, ha a betétes nem természetes személy. A kormány indoklása szerint fontos társadalmi, gazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy a hazai pénzügyi rendszer igazodjon a nemzetközi pénzügyi intézmények gyakorlatához, és a pénzintézetek ne szenvedjenek hátrányt más országok hasonló intézményeihez képest.

Az történt ugyanis, hogy a hazai bankok is szembesültek azzal, hogy a külföldi pénzpiacokon elhelyezett devizabetéteik után esetleg már csak negatív kamatot érvényesíthetnek. Az MNB statisztikája szerint az euróban vezetett számlákon a látra szóló betétekre már most is minimális, jelképes összegű kamatot fizetnek a bankok. Néhány éve ez még nem így volt, a válság idején, amikor likviditáshiányban szenvedtek a pénzintézetek, 2 százalék feletti látra szóló kamatot is hajlandóak voltak kifizetni a vállalatoknak, és 1 százalék felettit a lakosságnak.

Szerző

Orvosi eszközök a Gyógyvarázstól

Publikálás dátuma
2015.02.20. 16:25
Fotó: K&H gyógyvarázs
A tavalyi karácsonyi K&H gyógyvarázs szavazásnak és a dolgozói vacsora felajánlásnak köszönhetően idén 6 gyermek-egészségügyi intézmény és mentőállomás jutott orvosi eszközökhöz, több mint 6 millió forint értékben. A bank idén tizenkettedik alkalommal kérdezte online a nagyközönséget, hogy a gyógyvarázs program, keretében mely intézményeket támogassák a bank, illetve dolgozói felajánlásaiból. 

Az elmúlt 11 év során a pénzintézet különleges projektjével 520 millió forinttal járult hozzá a gyermekegészségügy javításához. Ha csak a karácsonyi támogatásokat nézzük, összesen 42 intézmény kapott segítséget az évek során, amelyek 92 millió forint értékben vásárolhattak modern eszközöket. Több módja is van, ha egy egészségügyi intézmény támogatáshoz szeretne jutni: egyrészről egy egészségügyi szakemberekből, médiaszakemberekből és a K&H dolgozóiból álló zsűri döntése alapján, másrészt a közösség véleményének figyelembe vételével, végül pedig a pénzintézet dolgozóinak önkénes felajánlásaiból származhat az adomány.

A támogatásban részesült kórházak illetve mentőállomások idén kivétel nélkül a vidéki városokban helyezkednek el: Baján, Baktalórántházán, Berettyóújfalun, Nagykanizsán, Orosházán, illetve Polgáron. A főváros most kimaradt. Bár egybeesik a pénzintézet törekvésével, hogy a kisebb térségek is részesülhessenek a díjazásból, ugyanakkor az átadó ünnepségen mégis kihangsúlyozták: nincs semmiféle előszűrés, csupán a véletlen műve, hogy idén nincs budapesti díjazott.

A pályázatok elbírálásának főbb szempontjai kizárólag gyermek-egészségügyi szempontok voltak, például a betegforgalom, a megfelelő szakemberek megléte, utókezelések lehetősége. Mindemellett az is fontos szerepet játszott, hogy a pályázó kórház kapott-e a közelmúltban bármilyen támogatást az államtól. Az intézmények gazdasági helyzete ugyanakkor nincs nagy hatással az elbírálásra – árulta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója a Népszavának.

A díjazott intézmények olyan műszerekhez juthatnak hozzá a többmilliós keretből, amelyek segítenek a pontos és gyors diagnózis felállításában, a kezelésben és így hozzájárulnak a gyermekek minél rövidebb ideig tartó kórházban tartásához. A műszerekkel kapcsolatos későbbi anyagi terheket azonban a nyertes kórházaknak kell állniuk, önerőből. 

Szerző