Megkezdődhet a nehézfegyverek kivonása az ukrán ütközőzónákból

A tervek szerint még vasárnap megkezdődik a nehézfegyverek kivonása Kelet-Ukrajnában a front mentén kijelölt úgynevezett ütközőzónából - közölte Eduard Baszurin, a donyecki szeparatista erők parancsnok-helyettese.

Kijevben is megerősítették, hogy Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadár vezetők aláírták az erről szóló dokumentumot.

Baszurin közlése szerint előbb azokból a szektorokból vonják ki a február 12-i minszki megállapodásban foglaltak alapján a nehézfegyvereket, amelyekben már valóban életbe lépett a tűzszünet.

Petro Kanonik, az ukrán fegyveres erőknek a tűzszünet és a fegyverkivonás ügyében illetékes képviselője újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy a szakadárok által a héten megszállt Debalceve esetében külön megállapodás jön majd létre.

Szerző

Nem rohanták meg a szavazóhelyiségeket Veszprémben

A választásra jogosultak 5,66 százaléka, 4169 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választáson délelőtt 9 óráig a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A tavaly áprilisi országgyűlési választáson 9 óráig a jogosultak 10,29 százaléka (7 586 választó) szavazott.    

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.    

A választói névjegyzékben szereplők száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 73 674, ebből a külképviseleteken voksolna 42 szavazó, átjelentkezéssel pedig - a választókerület területén belül, de a lakóhelyüktől eltérő településen - 57 választó. 

Szerző

Heves harcok voltak Ukrajnában

Az oroszbarát szakadárok erői tizenkét támadást hajtottak végre az ukrán hadsereg állásai ellen vasárnapra virradó éjjel - írja az MTI nyomán a hvg.hu.

Az ukrán hadsereg Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint a leghevesebb harcok a Donyeck városának közelében lévő Peszki településen folytak. A szeparatisták emellett megpróbálták megrohamozni az ukrán katonákat az Azovi-tenger partján fekvő Sirokine falunál, a stratégiai fontosságú Mariupol város szélén.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző
Témák
Ukrajna harcok