Új szankciókat fontolgat Washington

Az Egyesült Államok további „komoly szankciókkal” sújthatja Oroszországot – ezt John Kerry amerikai külügyminiszter helyezte kilátásba, miután brit kollégájával, Philip Hammonddal tárgyalt Londonban. Kerry szerint Barack Obama a következő napokban dönt a további szankciókról a kelet-ukrajnai tűzszünet folyamatos megsértése miatt. Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott, Moszkva magatartása „egyszerűen elfogadhatatlan”, s Washington nem kívánja ezt „tétlenül nézni”.

Ukrajnában mindeközben végrehajtották az első fogolycserét, erről Petro Porosenko ukrán elnök tegnap twitter-üzenetben számolt be. A csere Luhanszktól mintegy 20 kilométeree, Zolobok közelében történt, 52 lázadót engedtek el 139 ukrán kormánykatonáért cserébe, utóbbiak közül többen sérültek voltak. Egy további katona elengedése várható még. A BBC szerint ez az első biztató lépés, amely a február 12-i minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtásának reményét erősítheti.

A kelet-ukrajnai lázadók beleegyeztek, hogy visszavonják nehézfegyvereiket a frontvonalból, ezt a tűzszünet végrehajtását ellenőrző csoportban részt vevő orosz tábornok, Alekszander Lencov jelentette be. A nehézfegyverek visszavonására Olekszandr Zaharcsenko és Ihor Plotnyickij, a donyecki és a luhanszki szakadárok vezetői hírek szerint aláírták a parancsot. A nehézfegyverek visszavonása állítólag még ma megkezdődik. A fegyvernyugvásnak azonban továbbra sincs sok jele, a Reuters jelentése szerint Donyeck körül még ma is harcok folytak.

Szerző

Megkezdődhet a nehézfegyverek kivonása az ukrán ütközőzónákból

A tervek szerint még vasárnap megkezdődik a nehézfegyverek kivonása Kelet-Ukrajnában a front mentén kijelölt úgynevezett ütközőzónából - közölte Eduard Baszurin, a donyecki szeparatista erők parancsnok-helyettese.

Kijevben is megerősítették, hogy Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki szakadár vezetők aláírták az erről szóló dokumentumot.

Baszurin közlése szerint előbb azokból a szektorokból vonják ki a február 12-i minszki megállapodásban foglaltak alapján a nehézfegyvereket, amelyekben már valóban életbe lépett a tűzszünet.

Petro Kanonik, az ukrán fegyveres erőknek a tűzszünet és a fegyverkivonás ügyében illetékes képviselője újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy a szakadárok által a héten megszállt Debalceve esetében külön megállapodás jön majd létre.

Szerző

Röpcédulákat dobott le a parlament karzatáról — nyolc hónapi elzárásra ítélték

Publikálás dátuma
2015.02.22. 11:00

Itt még mindig teljes pompájában virágzik az internálás, a rendőri fölügyelet alá helyezés intézménye

Ismeretes, hogy a napokban a parlament karzatáról ülés közben egy vágista fiatalember röpiratokat dobott le az ülésterembe. Az illetőt nyomban letartóztatták, aki kihallgatása során elmondotta, hogy a röpcédulákat az úgynevezett Magyar Szocialista Munkáspárt vezetőségétől kapta azzal a megbízással, hogy a karzatról dobja le a parlament üléstermébe. Hétfőn tárgyalta az ügyet az V. kerületi kapitányság rendőrbirája, aki az ügyben a következő ítéletet hozta:

Czövek Andor rákosligeti születésű 25 éves, hónapok óta foglalkozásnélküli szabósegédet azért, mert, mint rendőri fölügyelet alatt álló egyén, tartózkodási helyét, Rákoskeresztúrt engedély nélkül elhagyta és a rendőri büntető-határozatot, amelynek föltétele az, hogy nyilvános vagy magángyűlésen, avagy bármilyen politikai akcióban nem vesz részt, megszegte, négyszer 2 hónapi, azaz összesen 8 hónapi elzárásra és kétszer 800 pengő pénzbüntetésre ítéli.

Az ítélet kihirdetése után a rendőrfogalmazó Czövek Andort azonnal letartóztatta és nyomban kiszállíttatta a toloncházba büntetésének megkezdése végett. Az elítélt a büntetés súlyossága miatt föllebbezett.

Ebben az ítéletben a hallatlan súlyossága mellett még egy szembeötlő jelenség ütközik ki. Az ítélet ugyanis egyáltalában nem is tesz említést a röpcédulákról, hanem a büntetést csupán a rendőri fölügyelet alá helyezés megszegésével indokolja. Ez az ítélet újabb bizonyítéka tehát annak, hogy itt még mindig teljes pompájában virágzik az internálás, a rendőri fölügyelet alá helyezés intézménye, amelyet hivatalos helyeken előszeretettel szoktak tagadni. De máskülönben is hű tükre ez az ítélet a mai kormányzati szellemnek.

Népszava 1927. február 22.

Szerző