Veszélybe kerülhet az orosz gázszállítás Európába

Publikálás dátuma
2015.02.24. 11:13
Fotó:Népszava
A Gazprom szerint "komoly" veszélybe kerülhet Oroszország európai gázexportja Ukrajnán át, mert Kijev elmulasztotta kifizetni saját, később esedékes igényének számláját.

A Gazprom orosz gázipari cég keddi közleménye szerint két nap alatt eljuttatják Ukrajnánk azt a 219 millió köbméter földgázt, amit Kijev még korábban előre kifizetett. "Amennyiben Kijev a továbbiakban nem fizet, két nap múlva gázt sem kap" - figyelmeztetett a Gazprom közleményében, amely szerint "ez komolyan veszélyeztetheti a gáztovábbítást Európába."

Szerző

100 milliárddal nem tud elszámolni a Buda-Cash Brókerház

Publikálás dátuma
2015.02.24. 09:26
Forrás: Buda Cash/Facebook
A gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke sajtótájékoztatón kedden Budapesten. A jegybank reggel közölte: azonnali hatállyal felfüggesztette a brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélés-gyanús esetek miatt. Valamivel később  a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is közölte a honlapján, hogy  felfüggesztették a a Buda-Cash Brókerház kereskedési jogát a részvény és a származékos szekcióban.

A jegybank alelnöke a tájékoztatón azt is elmondta: erős a gyanú, hogy az átfogó ellenőrzés során több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkantak. 

A jegybank már a reggel kiadott közleményben jelezte: bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB hétfőn az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett. A felügyeleti biztosok kedden átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről. Az érdekeltek - elsősorban a befektetők - halaszthatatlan védelme érdekében a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal felfüggesztette. A jegybank rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt - a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében - az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

A BÉT közleménye szerint néhány perccel a kereskedés indulása előtt kaptak tájékoztatást a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) arról, hogy a jegybank felfüggesztette a Buda-Cash működési engedélyét.  A jegybanki intézkedés következtében a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) is felfüggesztette a brókercég klíringjogát.

Hétfőn este rendőrök szálltak ki a Buda-Cash brókercéghez - írta az Index. A portálnak olvasók jelezték, hogy rendőrök érkeztek a brókercég központjához, és a Ménesi úti irodaházban a ki- és belépést is megtiltották.  A Buda-Cash sajtósa azt mondta az Indexnek, amikor ő 17 órakor elment, még nem voltak ott rendőrök, és a cég vezetői sem tudnak rendőrségi intézkedésről. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata kedd reggel megerősítette, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai nyomozati cselekményt hajtottak végre a brókerháznál. 

A Buda-Cash Brókerház a legrégibb magyar brókercégek egyike, 1995 májusában alapították, létrehozása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. Nemrég azonban tulajdonosváltás volt: Pintér Zoltán, alapító-tulajdonos tavaly eladta részesedését az igazgatóság többi tagjának,Gyarmati Jánosnak, Varga Péternek, Tölgyesi Péternek (nem azonos a hasonló nevű egykori politikussal!) és Pál Gyulának. Négy olyan regionális bankkal, takarékszövetkezettel vannak szoros kapcsolatban, amely 112 fiókkal 120 ezer ügyféllel rendelkezik. Ez a Napi.hu számításai szerint 300 milliárdos mérlegfőösszeget fed le.

Egyesek úgy vélik, hogy a svájci frankkal történtek több milliárd forintos kárt okoztak a Buda-Cahsnek, erről beszámoltak korábban az MNB-nek is. Talán épp az efféle híresztelésekre is reagálva a Magyar Nemzeti Bankalelnöke sajtótájékoztatóján azt mondta: a svájci frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy 10 milliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek. A vizsgált ügy azonban hosszabb időre terjed ki és nagyságrendileg nagyobb összeget érint. Az alelnök hangsúlyozta, hogy pontos információkról egyelőre nem tud beszámolni a nyomozás, illetve a folyamatban lévő felügyeleti vizsgálatra tekintettel. 

Négy banknál betétkifizetési korlátozást rendeltek el

A Magyar Nemzeti Bank a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál is korlátozó intézkedéseket, így a betétkifizetés korlátozását rendelte el. A bankcsoport tagja még a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB), és a herceghalmi központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).

Az MNB-alelnök tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerint a kártalanításra kötelezett szervezetek, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (BEVA) eleget tudnak tenni ennek.

A Beva 20 ezer euróig kártalaníthat 

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintig kártalanítja a fizetésképtelenné vált befektetési szolgáltatók ügyfeleit, erre azonban csak az érintett cég felszámolásának megkezdése után kerülhet sor - tájékoztatott a Beva ügyvezető igazgatója.

Farkas Péter hozzátette, hogy a Buda-Cash Brókerház esetében egyelőre nincs közvetlen teendője az alapnak, de természetesen tájékozódnak az ügy fejleményeiről.

A Beva az ügyfeleknek a tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, míg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a banki betétekért áll helyt. Az OBA ügyfelenként 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanít, míg a Bevánál 20 ezer euró, 6 millió forint a felső határ. 

A Buda-Cashnél feltételezett 100 milliárd forintos nagyságrendű hiánnyal kapcsolatban az ügyvezető igazgató annyit mondott, hogy az ügyben a brókercég mellett négy pénzintézet is érintett, és egyelőre nem tudni, hogy az esetleges kártalanításból mennyi eshet a Bevára és mennyi az OBA-ra.

Szerző

Egyre többen a vasárnapi nyitva tartás mellett

Továbbra is teljes a káosz a vasárnapi zárva tartás körül. Alig három hét múlva hatályba lép a törvény, de még senki nem tudja, pontosan kit, hogyan érint, hiszen sehol a végrehajtási rendelet. Bajba kerülhetnek többek között a vasárnapi lapok is, hiszen a jelenlegi 6500 értékesítési pont egynegyede tarthat nyitva március közepe után. Egyebek mellett a Vasárnapi Hírek rákényszerülhet a szombati megjelenésre.

Ami már biztos, csatlakozott a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) is a kiskereskedelemben a vasárnapi munkavégzést tiltó törvény elleni népszavazási aláírásgyűjtéshez. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ), illetve a Liga szakszervezeti tömörülés kezdeményezéséhez időközben csatlakozott a Családi Vállalkozások Országos Egyesülete (CSVOE) is.

Az MBSZ a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a vasárnapi nyitva tartást korlátozó törvény káros a gazdaságra, a kereskedelemre, nem védi a kiskereskedőket, sem a kereskedelmi alkalmazottakat és rendkívül kellemetlen a vásárlóknak.

A kormányzat gyakran hivatkozik külföldi példákra, csakhogy ezek egyre kevésbé alkalmasak a törvény igazolására. Horvátországban a törvény elfogadása után fél évvel, Szlovéniában 1 évre rá visszavonták a törvényt, Ausztriában könnyítést terveznek a turisztikailag látogatott helyeken, Franciaországban pedig a napokban jelentősen könnyítettek a szabályozáson.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a Népszavának elmondta, az MBSZ tagvállalatainak létesítményeiben a kereskedelem és a szolgáltatások minden ága képviselteti magát: élelmiszer, ruha, műszaki cikkek, de rengeteg vendéglátóhely is található a bevásárló központokban. Nagyon fontos szövetségesre lelt a VOSZ, ami óriási erkölcsi támogatást is jelent - fogalmazott Dávid Ferenc. A csatlakozást követően lehet egyeztetni az aláírásgyűjtés technikai részleteiről.

Ezen a héten a VOSZ benyújtja a Kúriához a fellebbezését, amiért a Nemzeti Választási Iroda elutasította a népszavazással kapcsolatos kérdésüket. Előbb-utóbb azonban át fog menni a kérdés, és a VOSZ főtitkára szerint a minimálisan szükséges 200 ezer aláírás meglesz, de az sem kizárt, hogy annak többszöröse. Várhatóan jövőre írják ki a népszavazást. Az sem kizárt, a rossz tapasztalatok miatt elmegy 4 millió ember szavazni, de ha "csak" 2-2,5 millióan voksolnak, és nem lesz érvényes és eredményes s népszavazás, ezt a valódi "nemzeti konzultációt" nem söpörheti le az asztalról a kormány - hangsúlyozta Dávid Ferenc.

Szerző