Liberálisok: nem barátkozni kell Törökországgal!

A Liberálisok elnöke szerint nem barátkozni kell Törökországgal, hanem csak a szükséges diplomáciai kapcsolatot tartani, kereskedni vele.

Fodor Gábor kedden azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben találkozott Ahmet Davutoglu török kormányfővel. Az ellenzéki politikus politikailag és erkölcsileg is megengedhetetlennek nevezte a találkozót, és bírálta, hogy a magyar kormányfő szerinte "lényegében illiberális demokráciákkal, a diktátorokkal szeretne barátságba kerülni" a nyugati országok helyett.

A Liberálisok elnöke szerint Törökországban nincs szabadság, nem működik a demokrácia, korrupció van és rendőrállam, ezért a magyar miniszterelnöknek becsületbeli kötelessége lenne, hogy felhívja a figyelmet ezen visszásságokra.
Fodor Gábor kérdésre azt is elmondta: a tapolcai időközi parlamenti választáson támogatni kívánják az MSZP és a DK jelöltjét, Pad Ferencet.

Szerző

Külpolitikai fordulatot sürget az Együtt

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja elvárja, hogy a magyar kormányfő hajtson végre egy alapvető fordulatot az ország külpolitikájában - mondta a párt elnökségi tagja.

Hajdu Nóra Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökök keddi budapesti találkozójára reagált.
Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormányfőnek nyilvánosan is el kellene határolódnia az illiberális demokrácia gondolatától. Emellett a megingott nemzetközi és hazai bizalom miatt le kell váltania Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki "tehertétele a magyar külkapcsolati rendszernek" - jelentette ki.

Hajdu Nóra szerint 2014-ben Magyarország elérkezett a "külpolitikai zsákutca legutolsó állomására", mert veszélybe kerültek az ország számára fontos kétoldalú kapcsolatok, például a magyar-amerikai és a magyar-lengyel viszony. Megjegyezte, hogy ebben szerepet játszott az Orbán Viktor által meghirdetett illiberális gondolat. Orbán Viktor is belátta, "külpolitikai karanténba került", ezért kétségbeesett külpolitikai offenzívát indított, hogy megmutassa, Magyarországnak van mozgástere - értékelte az Együtt politikusa.

Szerző

LMP: Orbánnak az EU-n belül kellene egyeztetnie

Az LMP szerint a magyar kormányfőnek meg kellene tanulnia, hogy előbb az EU-n belül kell lefolytatni az egyeztetéseket és csak utána érdemes más országokkal arról beszélgetni, hogy Magyarország honnan jut gázhoz - mondta a párt társelnöke.

Szél Bernadett Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökök budapesti találkozójára reagálva azt mondta, Orbán Viktor számára az orosz függés nem olyan kényszer, amin változtatni kellene, hanem olyan helyzet, amelyhez mindenáron alkalmazkodni próbál.

A kormányfő az unión belül elsőként tárgyal egy olyan gázvezetékről, amelyik "inkább fikciónak minősíthető" - mondta, hozzátéve: mindezt úgy, hogy Orbán Viktor maga is beismerte, hogy két olyan gázvezeték tárgyalásán is túl vagyunk, amelyek azért buktak meg, mert az oroszok az unió ellenében próbálták megvalósítani. Szél Bernadett nyitott kérdésnek nevezte, hogy a többi érintett állam milyen forrásokból finanszírozná a tervezett vezeték megépítését.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy Magyarországnak energiahatékonysági beruházásokkal, diverzifikált gázforrásokkal és a megújuló energiákkal kell csökkenteni a függését. A magyar diplomáciának pedig az ukrán helyzet stabilizálásán kellene dolgoznia, mert a szomszédos országban lefektetett vezetéken keresztül is hozzá lehetne jutni a gázhoz - mondta.

Szerző