PM: a török gázvezeték egy blöff

A Párbeszéd Magyarországért szerint az európai energiaunió szabályai alapján a tagállamok nem tárgyalhatnának energetikai ügyekben Oroszországgal, és így az "orosz gázt áruló" törökökkel sem.

Erről a párt gazdasági szakpolitikusa beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.
Szabó Zsolt Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökök budapesti találkozójára, illetve sajtótájékoztatójára reagálva úgy fogalmazott: Orbán Viktor mostanában feltűnően sokat mutatkozik az illiberális antidemokráciák képviselőivel, pedig történelmileg is látható, hogy eddig sem az oroszokkal, sem a törökkel való barátkozás "nem szült túl sok jót" Magyarország számára.

A PM politikusa azt mondta, hogy a Törökország felől tervezett gázvezeték a jelenlegi formájában egy blöff. Ezt azzal indokolta, hogy a Magyarország és Törökország között elterülő államoknak aligha lesz pénzük a vezeték felépítésére, az EU pedig nem fogja finanszírozni azt.

Magyarország számára az hozhatná a legolcsóbb gázt, ha Ukrajnában béke lenne, ezért a PM szerint a magyar diplomáciának ezt a békefolyamatot kell elősegítenie - közölte.

Szerző

Liberálisok: nem barátkozni kell Törökországgal!

A Liberálisok elnöke szerint nem barátkozni kell Törökországgal, hanem csak a szükséges diplomáciai kapcsolatot tartani, kereskedni vele.

Fodor Gábor kedden azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Parlamentben találkozott Ahmet Davutoglu török kormányfővel. Az ellenzéki politikus politikailag és erkölcsileg is megengedhetetlennek nevezte a találkozót, és bírálta, hogy a magyar kormányfő szerinte "lényegében illiberális demokráciákkal, a diktátorokkal szeretne barátságba kerülni" a nyugati országok helyett.

A Liberálisok elnöke szerint Törökországban nincs szabadság, nem működik a demokrácia, korrupció van és rendőrállam, ezért a magyar miniszterelnöknek becsületbeli kötelessége lenne, hogy felhívja a figyelmet ezen visszásságokra.
Fodor Gábor kérdésre azt is elmondta: a tapolcai időközi parlamenti választáson támogatni kívánják az MSZP és a DK jelöltjét, Pad Ferencet.

Szerző

Külpolitikai fordulatot sürget az Együtt

Az Együtt - A Korszakváltók Pártja elvárja, hogy a magyar kormányfő hajtson végre egy alapvető fordulatot az ország külpolitikájában - mondta a párt elnökségi tagja.

Hajdu Nóra Orbán Viktor magyar és Ahmet Davutoglu török miniszterelnökök keddi budapesti találkozójára reagált.
Az ellenzéki politikus azt mondta, hogy a kormányfőnek nyilvánosan is el kellene határolódnia az illiberális demokrácia gondolatától. Emellett a megingott nemzetközi és hazai bizalom miatt le kell váltania Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki "tehertétele a magyar külkapcsolati rendszernek" - jelentette ki.

Hajdu Nóra szerint 2014-ben Magyarország elérkezett a "külpolitikai zsákutca legutolsó állomására", mert veszélybe kerültek az ország számára fontos kétoldalú kapcsolatok, például a magyar-amerikai és a magyar-lengyel viszony. Megjegyezte, hogy ebben szerepet játszott az Orbán Viktor által meghirdetett illiberális gondolat. Orbán Viktor is belátta, "külpolitikai karanténba került", ezért kétségbeesett külpolitikai offenzívát indított, hogy megmutassa, Magyarországnak van mozgástere - értékelte az Együtt politikusa.

Szerző