Előfizetés

Folytassa! - Nem váltott direktorokat a főváros

A jelenlegi vezetők folytathatják munkájukat öt színház - a Budapest Bábszínház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, az Örkény Színház, a Szabad Tér Színház és a Vígszínház - élén, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai zárt ülésén az ügyvezető igazgatói pályázatok eredményéről döntött.

Mind az öt színház esetében a jelenlegi vezető töltheti be továbbra is posztját, így a Vígszínházat Eszenyi Enikő, a Budapest Bábszínházat Meczner János, a Kolibri Színházat Novák János, az Örkény Színházat Mácsai Pál, a Szabad Tér Színházat pedig Bán Teodóra fogja vezetni további öt évig.
A Budapest Bábszínház, a Kolibri Színház, az Örkény Színház és a Szabad Tér Színház esetében az ügyvezetői megbízás 2015. március 1-től, a Vígszínház esetében 2015. július 1-től kezdődik.

Mindegyik színház esetében február 3-án tartották meg ülésüket a szakmai bizottságok. A munkakörök betöltéséről a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az előadóművészeti törvény alapján a pályázatok értékelését és a szavazás eredményét a helyben szokásos módon közzé kell tenni, ez a Fővárosi Közgyűlés döntéshozatalát követően fog megtörténni.

A Budapest Bábszínház Közhasznú Nonprofit Kft., a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Közhasznú Nonprofit Kft., az Örkény István Színház Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szabad Tér Színház Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói posztjára a pályázati felhívásokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján 2014. december 8-án tették közzé. A Vígszínház Nonprofit Kft. vezetésére kiírt pályázat december 22-én jelent meg.

A színházak ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésével járó feladatok között van a színház művészeti programjának és gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megteremtése.

A Vígszínház vezetésére harmadszor írtak ki pályázatot. Először 2013. július 26-án tett közzé a posztra pályázati felhívást a Fővárosi Önkormányzat. Miután a közgyűlés a pályázatot eredménytelenné nyilvánította - mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének támogatását - 2013. december 3-án új pályázatot írtak ki. A második, másfél éves időtartamra kiírt pályázaton az egyedüliként induló addigi vezető, Eszenyi Enikő nyerte el a színház vezetését 2014. március 1-től 2015. június 30-ig.

Forgatókönyvek Orbán „menekülésére”

Publikálás dátuma
2015.02.25. 17:00
Fotó: Népszava
A Veszprémben tartott időközi országgyűlési képviselő választás váratlan eredményt hozott. A kormánypárt kétharmada, amely főleg szimbolikusan fájdalmas a Fidesz számára, elveszett. Egyes ellenzéki pártok már előrehozott választásokat követelnek - írja vizsgálatának bevezetőjében a Policy Agenda. A dokumentum azt járja körül: milyen forgatókönyvek közül választhat a Fidesz vezérkara, és mire kell számítani az elkövetkező hónapokban.

Netadótól Veszprémig

Az internetadó utáni utcai megmozdulások megmutatták, hogy ez a kormányzati ciklus teljesen más lesz, mint az előző volt. Nincsen türelmi idő, már nincsen hova hátrálniuk az érdeksérelmet elszenvedő társadalmi csoportoknak, és ezért a szemtől-szembeni konfrontációt is vállalják, így az Orbán-kormány egy meglepően új helyzettel szembesült.

Orbán meghátrált
A svájci szabadságáról hazaérkezett kormányfő a  Kossuth rádió reggeli műsorában bejelentette: a távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be.  Orbán Viktor indoklásul azt mondta, azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni - mert "a távközlés áthúzódik az internetre" -, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük. - írta a Népszava 2014. okt 31-én.

A net-adó kapcsán a Policy Agenda azt írta: "A második ciklus kezdetén erős politikai koordinációs problémák jelentkeznek, amelyek kihatással vannak a kormányzati működésre (lásd a jogszabály-szövege), valamint a kommunikációra (lásd egymásnak ellentmondó magyarázatok). Amennyiben ezen nem tud, akár személycserékkel is úrrá lenni a miniszterelnök, akkor folyamatosan krízisről-krízisre kell végigvinnie a ciklus hátralévő részét.”

Az akkori helyzet aktuális elemzése szerint Orbán Viktor miniszterelnök láthatólag próbálta kezelni a helyzetet, és két területen indított úgymond válaszcsapást. 

Európa szégyellje magát!
Katasztrofális volt a tavalyi év a konfliktusövezetekből menekülők számára, a kormányok pedig "szégyenteljes" hozzáállást tanúsítottak a menekültek sorsa iránt az Amnesty International éves világjelentése szerint, amely különösen élesen elítélte az Európai Unió magatartását.

Az egyik ilyen lépés volt a külpolitikai offenzíva, amikor a Merkel-Putyin találkozóra felfűzve igyekezett átterelni a figyelmet Magyarország nemzetközi mozgásaira. A Policy helyzetértékelése azonban azt is jelzi; az elmúlt bő egy hónap érzékelhetően elvitte a kormányfő energiáit, miközben a külpolitikai lépései semmilyen belpolitikai hatást nem értek el.

A másik kísérlet a menekültügy kérdése volt, amely az Európai Unió nyomására, főleg Németország miatt került Magyarországon napirendre.

Miközben a magyar zöldhatár átjáróház volt korábban a Nyugat-Európába migrálni kívánóak előtt, hirtelen elkezdtek szigorúbban fellépni az EU Balkán fele való határőrizetéért felelős magyar szervek. Erre ráépítette bevándorlási menekültek elleni kampányát a Fidesz, amely ugyan ideig-óráig lassíthatja a szavazótábor amortizálódását, de ahogy látszik, nem csodafegyver.

A Veszprémben lezajlott választás kormánypárti szempontból történt kudarca egy nagyon fontos dologra rámutat - hívja fel a figyelmet a Policy Agenda vizsgálata - a Fidesz nem volt képes megállítani az ősz óta tartó politikai hangulatváltozást, az eddigi kísérletek a válság kezelésére haszontalanok voltak. Ez felerősítheti azt a hangulatot, hogy Orbán Viktor nem tévedhetetlen. Erre utal Illés Zoltán nyilatkozata, amely már egyenesen a pártelnöki és a miniszterelnöki poszt szétválasztását követeli.

Illés Zoltán kormányt buktatna
A volt környezetvédelmi államtitkár az ATV reggeli műsorában élesen kritikus hangon beszélt arról is, hogy milyen változásokra lenne szükség Magyarország érdekében. Illés szerint egyebek mellett még a 2018-as választások előtt szakértői kormánynak kellene alakulnia, és elengedhetetlen, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Magyarország miniszterelnöke, mondjon le egyik pozíciójáról - írta lapunk 2015 február 24-én.


Ahogy a netadó elleni tüntetések után a Policy Agenda is írta, Orbán Viktor személyesen is lépéskényszerben van. Ez pedig nem halasztható a következő, áprilisi időközi választásig. Fontos látni, hogy a politikában a nem változtatok semmit, azaz nem lépek taktikája is egyfajta lépésnek számít, amelynek ugyanúgy megvannak a következményei.

Ezek alapján az elemzők azt látják, hogy Tapolca előtt három lehetőség között választhat a miniszterelnök:

kivárás-forgatókönyve: igyekszik arra építeni, hogy nem most kell megnyerni a választásokat, hanem 2018-ban. Ezért úgy próbálja pozícionálni magát, hogy 2016 végétől a kormányzás eredményei, hatása meghozza a párt népszerűségének emelkedését. Ez hasonlít az előző ciklusra, ahol a rezsicsökkentés meghirdetése képes volt fordulatot hozni, de megegyezik a 2006-2010 közötti időszak forgatókönyvével. Ez utóbbinál Gyurcsány Ferenc arra épített, hogy a kormányzati időszak elejének nehézségeit feledtetik a választások közeledtével megérkező eredmények. Ezt azonban a gazdasági válság teljesen tönkre tette.

látszat konszolidáció-forgatókönyve: a miniszterelnök reagálhat úgy is, hogy látszólag változtat eddigi politikáján. Ezt személyi változásokkal igyekszik alátámasztani, ezzel mutatja, hogy érti a választók kérését, és korrigálni akar az eddigieken.

konszolidáció-forgatókönyve: valódi tartalmi változást is kezdeményezhet a Fidesz. Ez korábbi szimbolikus ügyek újra napirendre tűzését is jelentheti (pl. Paks II., keleti nyitás, orosz barátság). Ezzel megmutatja, a választók követelésére veszni hagy korábban fontosnak tartott ügyeket. Ez a konszolidáció alkalom lehetne a Fideszen belüli belső változások, átrendeződések levezénylésére is.

A Policy Agenda a három forgatókönyvből a legkevésbé valószínűnek a konszolidációt tartaná, mivel ez teljesen ellentétes a Fidesz, és legfőképpen vezetőjének hatalomtechnikájával is. Talán a lépéskényszer paradox módon éppen azt hozza ki a kormánypártból, hogy inkább kivár, és megpróbálja felmérni veszteségeit. Ez viszonylag kockázatos manőver, mert egy újabb elveszített időközi választás még erősebben előhozhatja a belső feszültségeket. Ugyanakkor egy esetleges győzelem átmenetileg stabilizálhatja a belső viszonyokat, és lesz idő mérlegelni a fent vázolt forgatókönyvek között.

Fontos, hogy egy esetleges stílus, és irányváltás még Tapolca előtt is ugyanúgy hordoz magában veszélyeket. Amennyiben valamilyen politikai kezdeményezéssel ki akar törni Orbán Viktor a bukási spirálból, és nem jön be neki (az időközi választást elveszítik), akkor még erősebben előjön az a dilemma, hogy milyen személyi és strukturális átalakításokra lenne szükség a Fidesz belső hatalmi szerkezetében.

Kordában tartják a szurkolókat

Publikálás dátuma
2015.02.25. 16:40
Szurkolás a Puskás Ferenc Stadionban FOTÓ: Népszava
Továbbra is csak szurkolói kártyával látogathatók a hétvégén rajtoló labdarúgó OTP Bank Liga mérkőzései - a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője kifejtette: a szurkolók a tavaszi idényben is kizárólag a klubok által kiadott szurkolói kártya, vagy az MLSZ által kibocsátott futballkártya birtokában válthatnak belépőt a bajnoki találkozókra. Hozzátette: az egyetlen kivételt a Videoton hazai mérkőzései jelentik a stadion felújítása miatt.

A tájékoztatás szerint eddig 140 ezer szurkolói kártyát váltottak ki, a tavaszi idény végére az MLSZ szeretné elérni a 170 ezres számot. A szóvivő arra kérte a szurkolókat, aki csak teheti, előre váltsa meg a jegyét, hogy még véletlenül se alakuljanak ki tumultusok a bejáratoknál.

Sipos felhívta a drukkerek figyelmét arra, hogy aki még nem váltotta ki a szurkolói kártyáját, az egyrészt az MLSZ, másrészt a klubok honlapján kaphat teljeskörű tájékoztatást. Kiemelte, a kártyákkal minden mérkőzés látogatható, de mindig a rendező sportszervezet dönti el, hogy egy adott mérkőzésen a szurkolókat hol - vagyis a hazai, a vendég-, vagy a semleges szektorban - helyezi el. Ezt minden mérkőzés esetében a rendőrségi előírások, a biztonsági szempontok, valamint a várható nézőszám befolyásolja.

A szóvivő beszélt arról is, hogy az MLSZ hamarosan megkezdi a belépők árusítását a magyar válogatott március 29-i, Görögország elleni Eb-selejtezőjére, amelyre szintén csak szurkolói kártya birtokában lehet jegyet venni. Jelezte, az MLSZ által kibocsátott futballkártya elkészítése pár percet vesz csak igénybe, s Budapesten a Bálna kereskedelmi, kulturális centrumban váltható ki.