Öncenzúra Ukrajnában

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet lelkiismereti fogollyá nyilvánította Ruszlan Kocaba ukrán újságírót, akit az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) február elején tartóztatott le hazaárulással vádolva. Az újságíró azzal vívta ki a szolgálat haragját, hogy a katonai mozgósítás ellen emelt szót és testvérgyilkosnak minősítette az ukrajnai konfliktust.

Az Amnesty International döntéséről Denisz Krivosejev, az AI európai és közép-ázsiai programjának igazgatója tájékoztatta Kijevben a médiát. Az Interfax-Ukrajina Hírügynökség jelentése szerint a jogvédő szervezet illetékese elmondta, hogy az utóbbi öt évben először nyilvánítottak valakit lelkiismereti fogollyá. Az AI kifogásolja, hogy a mozgósítás- és háborúellenes kiállását tekintik törvénysértése legfőbb bizonyítékának abban a bírósági ítéletben, amely alapján őrizetbe vették őt. Krivosejev hangsúlyozta: nem kell egyetérteni az újságíró álláspontjával, de az egyet nem értést nem lehet bűnvádi eljárás megindításával kifejezni.

Az AI szerint különben is romlott a szólásszabadság helyzete Ukrajnában, ami újságírók letartóztatásában, cenzúrában és öncenzúrában nyilvánul meg. Anna Neistat, az IA vezető kutatási igazgatója szerint nyugtalanító ez a tendencia, mivel az új ukrán hatalom azt hirdette, hogy az európai értékek, a demokratikus jogok és szabadságjogok híve, amelyek egyike a sajtószabadság is.

Nem ez az első vitatható médiával kapcsolatos kijevi döntés. Január 23-án Markijan Lubkivszkij, az SZBU vezetőjének tanácsadója egy tévéinterjúban mondta el, hogy már 88 orosz újságírót utasítottak ki Ukrajnából orosz propaganda terjesztése miatt. Hangsúlyozta, hogy radikálisabb fellépésre van szükség az orosz propagandával szemben.

Szeptemberben egy kijevi bírósági döntés alapján az ukrán médiahatóság 15 orosz televízió sugárzását tiltotta be az országban, azzal az indokkal, hogy hírműsoraikban Kijev-ellenes propagandát folytattak és nem a valóságnak megfelelően tudósítottak az ottani eseményekről. November 21-én a rádiós és televíziós műsorszolgáltatást felügyelő nemzeti tanács vezetője pedig azt közölte, hogy már 20 orosz tévé közvetítését tiltották be Ukrajnában.

Szerző

Díjazta az Átlátszót az Európai Parlament

Átadták szerdán az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában az Európai Polgár díjat az idei kitüntetetteknek, akik közt három magyar van: Kerényi Lajos, Probstner János, valamint az Atlatszo.hu portál.

Ez a díj - amely EP-képviselői javaslatra adományozható - az Európai Unió alapjogi chartájában említett értékeket szolgáló köznapi tevékenységeket részesíti elismerésben. Az alapító okirat értelmében ilyen tevékenység például, amely "kivételes elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot a tagállamok polgárai közötti kölcsönös megértés elmélyítése és szorosabb integrációja terén, vagy az Európai Unión belüli, határokon átnyúló vagy a nemzetek közötti együttműködés terén".
Kerényi Lajost Hölvényi György, a KDNP, az Atlatszo.hu portált Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a DK, Probstner Jánost pedig Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője jelölte az Európai Polgár kitüntetésre.

Kerényi Lajos 1927-es születésű piarista szerzetes, aki - mint az Hölvényi indoklásában olvasható - a kommunista hatóságok zaklatásainak ellenére is kitartóan ellátta lelkipásztori küldetését, különös figyelmet szentelve a fiataloknak, illetve a lelki problémákkal küzdő, öngyilkossági kísérlet miatt kórházba került embereknek. Ő szervezte 1982 óta az egerszalóki ifjúsági találkozókat és lelkigyakorlatokat, valamint összekapcsolódott a neve a hasonló jellegű nagymarosi rendezvényekkel is.

Az Atlatszo.hu olyan jogvédő civil szerveződés internetes felülete, amely az oknyomozó újságírás eszközeivel igyekszik előmozdítani a véleménynyilvánítás és tájékozódás szabadsága, a médiapluralizmus és a transzparencia ügyét - írta indoklásában Molnár és Niedermüller. A portál tevékenysége számos esetben hozzájárult a romák és a hajléktalanok diszkriminációjának megszüntetéséhez, illetve EU-támogatási pénzekkel történt visszaélések lelepleződéséhez.

Probstner János fazekas és ipari tervező. Az általa 1976-ban megalapított kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió 1986-ban felsőfokú művészeti képzési intézményi besorolást kapott. Ez - emlékeztetett Szanyi Tibor - lehetővé tette, hogy a stúdió 1992-ben öt európai országból fogadjon művészeti ösztöndíjasokat. Idővel jelentős nemzetközi hírnévre tett szert, nyugat- és kelet-európai művészek elismert találkozó helyévé fejlődött.

Szerző

Letartóztatták az Iszlám Állam három támogatóját

New Yorkban letartóztattak három brooklyni lakost, akit az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet támogatását célzó összeesküvéssel gyanúsítanak - közölte szerdán Loretta Lynch brooklyni szövetségi ügyész.

A 24 éves, üzbég állampolgárságú Abduraszul Haszanovics Dzsurabojevet, és a 19 éves, kazah Ahror Szaidahmetovot azzal gyanúsítják, Szíriába akartak utazni, hogy ott csatlakozzanak az IÁ fegyvereseihez. A szintén üzbég, 30 éves Abror Habibovot azzal gyanúsították meg, hogy egy támogató hálózatot működtetett, amelynek révén Szaidahmetov Szíriába utazását akarták finanszírozni.

Szaidahmetovot szerdán a New Yorki JFK repülőtéren fogták el, amikor fel akart szánni egy Törökországba induló repülőgépre, Dzsuraboev pedig szintén megvásárolta már a repülőjegyét, hogy márciusban Isztambulon keresztül utána induljon.
Dzsurabojev és Szaidahmetov a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint készségét fejezte ki, hogy az IÁ nevében terrortámadásokat hajtson végre az Egyesült Államok területén.

Szerző