Előfizetés

Bűnügyi retro: Tribuszerné ismét a bíróságon

Publikálás dátuma
2015.02.26. 13:57
Illusztráció/Thinkstock
Négy év hat hónapra enyhítette Tribuszer Zoltánné első fokon kiszabott nyolc év öt hónap börtönbüntetését a Pécsi Törvényszék. Az 1990-es években hírhedtté vált piramisjáték-szervezőt újabb csalások és hatóság félrevezetése miatt marasztalták el jogerősen.

A nő korábbi szabadságvesztésének letöltése után Budapesten élt, majd Komlón telepedett le. Jövedelme nem volt, kiadásainak fedezéséhez úgy próbált pénzhez jutni, hogy hiszékeny embereket keresett meg, egy német befektetési társaság megbízottjaként mutatkozott be, illetve azt mondta, hogy foltvarró műhelyt szeretne nyitni, és tőkére van szüksége. Többen az 1990-es években is az ügyfelei voltak a becsapottak közül.

A bűnösségét következetesen tagadó vádlott 2008 és 2010 között tizenegy embertől vett át összesen 22,7 millió forintot azzal az ígérettel, hogy a több százezres, milliós összegek után évi 80-160 százalékos hozamot fizet. Az általa okozott kárból csak mintegy 4,2 millió forint térült meg. Ahhoz, hogy az emberek bizalmát elnyerje, Tribuszer Zoltánné hozamelőlegeket fizetett, de a teljes összeg teljesítése nem állt szándékában, és erre reális esélye sem volt. A nő egy ideig hitegette a sértetteket, majd 2010. november 25-én többük előtt már azt állította: 40 millió forintot raboltak el tőle, ezért nem tudja őket időben kifizetni. A rablással kapcsolatban rendőrségi nyomozás indult és kiderült: Tribuszerné félrevezette a hatóságot, az általa elmondottak nem történtek meg.

A törvényszék Kiss László vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Komlói Járásbíróság határozatát, a vádlottra első fokon kiszabott nyolc év öt hónap börtönbüntetést azonban túl szigorúnak találta. A tanácsvezető bíró a büntetés kiszabásával kapcsolatban elmondta, hogy a másodfokú eljárásban az elkövetéskor hatályos, a vádlottra kedvező büntető rendelkezéseket vették figyelembe, nyomatékos enyhítő körülményként értékelték a sértettek könnyelmű közreható magatartását és egyebek mellett Tribuszer Zoltánné megromlott egészségi állapotát is.

A törvényszék a szabadságvesztés mellett Tribuszer Zoltánnéval szemben több mint négymillió forint értékben vagyonelkobzást is elrendelt, és kötelezte a sértetteknek okozott kár, továbbá a bűnügyi költségek megfizetésére. A korábban piramisjátékot szervező Tribuszer Zoltánnét és társait 1997-ben ítélték el jogerősen. Tribuszernét különösen nagy kárt okozó csalásokért, jogosulatlan pénzintézeti tevékenységért és magánokirat-hamisításért kilenc év börtönbüntetéssel sújtották. Az asszony ezt követően bujkált a hatóságok elől, a rendőrök 1999-ben egy budapesti lakásban fogták el.

A nő által vezetett cégek az 1990-es években havi 10 százalékos kamatot ígérve mintegy 24 ezer "befektetővel" szerződtek, és 3,8 milliárd forintot kaptak tőlük. Az átvett kárpótlási jegyeket és pénzt azonban nem vállalkozói tevékenységre, hanem a korábban belépők tőkéjének, illetve a pénz kamatainak visszafizetésére fordították. A korábban belépő ügyfeleknek majdnem kétmilliárd forintot ki is fizettek, de a fennmaradó 14 ezer szerződés után járó négymilliárd forinttal szemben csupán 663 milliójuk volt, így a hiányzó összeget még akkor sem termelhették volna ki, ha a pénzt valóban befektetik.

A károsultaknak a 3,8 milliárd forint tőkéből csak 1,35 milliárd forintjuk térült meg a felszámolási eljárásban.

A NAV-ost lemészárló férfi ügyvédje az orvosok felelősségét firtatja

Publikálás dátuma
2015.02.26. 13:19
A Fővárosi Törvényszék folyosóján megbilincselve várakozik a 35 éves L. Péter, aki február 23-án késsel támadt a Nemzeti Adó- és
Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki hétfőn késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten, és egyik áldozata a helyszínen meghalt. A Budai Központi Kerületi Bíróság harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba a korábban pszichiátriai kezelés alatt álló férfit, és elhelyezésére az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki - közölte a tárgyalás után újságírókkal Benő László, a gyanúsított kirendelt védője.

Az ügyvéd hangsúlyozta: orvosi papírok nem álltak ugyan a bíróság rendelkezésére, ám a férfinak a nyomozás során tett vallomása és a bíróság előtti nyilatkozata alapján egyértelművé vált, hogy pszichiátriai kezelést igénylő "mentális talajvesztés" állapotában van. Kiemelte azt is: védence története, ami egy ember halálához, illetve egy másik ember súlyos sérüléséhez vezetett tragikus és sokkoló. A férfi csendben olyannyira leépült, hogy most úgy robbant, "mint egy időzített bomba". Felidézte, hogy az egyébként korábban szobafestő-mázolóként dolgozó férfi másfél éve remeteként élt a szobájában, nem kommunikált senkivel, nem szólalt meg, "egy párhuzamos világban élt". Az ügyvéd szerint "ez valahol a környezete, illetőleg azoknak az orvosoknak is a felelőssége, akik hagyták, hogy a történet idáig fajuljon".

Az ügyvéd közölte, a férfi azt vallotta: megkérte az adóellenőröket, hogy hagyják el a szobáját. A további beszélgetés tartalmáról ugyanakkor már nem számolt be védence, így egyelőre az sem derült ki, hogy miként került elő a kés. Kérdésre válaszolva elmondta: a revizorok azért mentek ki hozzá ellenőrzésre, mert adóhátraléka keletkezett, és a NAV által küldött hivatalos leveleket sem vette át.

Mint a Népszava is megírta, késsel támadtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két munkatársára Budapesten. A mentők egyikük életét már nem tudták megmenteni, az áldozat kollégája a műtéti beavatkozásnak köszönhetően túl van a közvetlen életveszélyen. A rendőrség a késelőt a helyszínen őrizetbe vette. A halálra késelt embert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzetgazdasági Minisztérium saját halottjának tekinti. A tettes korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. 

A Fővárosi Törvényszék folyosóján megbilincselve várakozik a 35 éves L. Péter, aki február 23-án késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten. MTI Fotó: Illyés Tibor

A Fővárosi Törvényszék folyosóján megbilincselve várakozik a 35 éves L. Péter, aki február 23-án késsel támadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) két intézkedő munkatársára Budapesten. MTI Fotó: Illyés Tibor

A halálra éheztetett kisfiú - Elkezdődött a tárgyalás

Publikálás dátuma
2015.02.26. 11:11
Illusztráció/Thinkstock
A vádirat ismertetésével megkezdődött csütörtök délelőtt a 2013-ban halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalása a Székesfehérvári Törvényszéken.

Mile Ildikó ügyész vádiratában az egy háztartásban élő szülők és nagyszülők - az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott –, valamint az ötödrendű vádlott (természetgyógyász) cselekményét különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének minősítette, míg a hatodrendű vádlott (háziorvos) esetében foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetésnek.

Az ügyész közölte, hogy a 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, magassága pedig 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála – tette hozzá. Úgy vélte, a gyerek életének megmentésére lett volna lehetőség, ha a kisfiú hónapokkal korábban szakszerű ellátást kap.

MTI Fotó

MTI Fotó

Az ügyész ismertetése szerint a kisfiú szülei az édesanya szüleinek agárdi családi házában éltek a külvilágtól elzárkózva, az édesapa még a rokonaival is megszakította a kapcsolatot. Egészség-, táplálkozás- és tisztaságcentrikus életmódot folytattak, elutasították a hagyományos orvoslást és egészségügyi ellátást. A gyermek megszületése előtt nem vették igénybe a terhesgondozást, a védőnői ellátást, egy általuk választott szülész-nőgyógyász vizsgálta meg a magzatot időnként. Az otthoni szülés komplikációk nélkül zajlott le, de sem orvos, sem szülész nem volt jelen, utóbbi a szülés után helyszíni ellátásban részesítette az újszülöttet és az anyát.

Az ügyész elmondta: a kisfiú az anyatejnek köszönhetően zavartalanul fejlődött, de hat hónapos kora után a szilárd ételt nem fogadta el, súlygyarapodása megállt, amit a szülők és nagyszülők észleltek is. Idővel bizalmatlanok lettek a választott háziorvossal szemben, aki vízfejűség gyanúját diagnosztizálta, majd egy magát a természettudományok doktoraként, parapszichológusként és bioenergetikusként hirdető férfi segítségét kérték az étkezési és egyéb problémák kezelésében.

Jelezte: a vádlottak mindegyik észlelte a kisfiú fejlődési rendellenességét is, akinek a mozgása kimerült a hasra fordulásban. A gyerek súlyos, közvetetten életveszélyes állapotba került a táplálás tartós elégtelensége miatt, ami később a halálához vezetett. Az elsőrendű vádlott anya és a másodrendű vádlott apa sem ismerte el bűnösségét. Felolvasott vallomásuk szerint mindketten sok gyereket szerettek volna, és amikor felmerült a magzatnál a Down-kór gyanúja, akkor is egyértelműen vállalták felnevelését. Mindketten úgy nyilatkoztak: ha valaki mondja nekik, hogy vigyék kórházba a gyereket vagy keressenek másik orvost, akkor megtették volna.

Az anya elmondta: a gyerek napi szükségletéről, mozgásfejlettségéről sem volt összehasonlítási alapja, mert más, hasonló korú gyereket nem látott, továbbá szakirodalmat sem olvasott róla. Az apa nyomozati vallomásában kiemelte: tisztában volt azzal, hogy egy hasonló korú gyerek nem úgy néz ki, mint az övék, mert látott gyerekeket utcán, boltban. A harmadrendű vádlott nagyapa sem ismerte el bűnösségét. Korábbi vallomásában közölte, hogy minden orvost ő vitt a családhoz, bízott tudásukban lánya és unokája egészsége érdekében. Unokája az első félévben korának megfelelően fejlődött, utána keveset mozgott, elmaradt a fejlődésben, de sokat javult az állapota a természetgyógyász miatt, akinek néhány hónap alatt ő milliós nagyságrendű összeget fizetett ki.

A negyedrendű vádlott nagyanya sem ismerte el bűnösségét, viszont ő is hangsúlyozta, hogy unokája hat hónapos kora után szemmel láthatóan sokat fogyott. A tárgyalás megkezdésekor a szülők és nagyszülők védőügyvédje, ifj. Lomnici Zoltán az elhunyt gyermek és a gyanúsítottak emberi méltósága, személyiségi jogaik és kegyeleti okok miatt zárt tárgyalást kért. Az Édl Gabriella vezette bírói tanács ezt elutasította, mert szerintük a nyilvánosság alapelvét sértenék a zárt tárgyalással.

A védőügyvéd másik indítványában az egész eljárás felfüggesztését kérte, mert szerinte törvénytelen iratokkal, koholt vádak, hamis tanúvallomások alapján, hamis okiratok felhasználásával, törvénytelenül beszerzett bizonyítékokkal vádolják védenceit. Ezt is elutasította a bírói tanács, így megtörténhetett a vádirat ismertetése és megtarthatták a tárgyalást. A következő tárgyalás jövő kedden lesz, akkor az ötöd- és a hatodrendű vádlottat hallgatják meg. Az azt követő alkalommal tanúvallomások hangzanak el, majd igazságügyi orvos szakértőket hallgatnak meg. 2013 áprilisában halt meg Agárdon a másfél éves gyermek, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A szülők előbb előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben voltak.

A Fejér Megyei Főügyészség tavaly decemberben azt közölte, hogy a halálra éheztetett kisfiú halála miatt lefolytatott nyomozás bizonyítékai alapján vádat emelt hat ember ellen. A szülők és nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre nyújtottak be indítványt a Székesfehérvári Törvényszékhez. A házi gyermekorvosra foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványoztak.