A magyarok 95 százalékát érinti ez a hiánybetegség

Publikálás dátuma
2015.02.26. 18:47
Illusztráció: Thinkstock
A tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin szintje, mégis csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamint pótló készítményt - derül ki egy friss orvosi felmérésből.

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív felmérése szerint a magyarok 95 százalékának D-vitamin szintje - kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül - elmarad a kívánatostól a tél végére. A lakosság csaknem kétharmadánál annyira kritikus a vitamin-hiány, hogy az immunrendszer működése is veszélybe kerülhet, emellett csontritkuláshoz vezethet, fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek, számos rákos megbetegedés kialakulásának kockázatát és a depresszióra való hajlamot is - közölte a felmérés kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön.

A tél végi D-vitamin hiánynak is szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza: egy japán kutatás szerint az influenzás megbetegedések kialakulásának kockázata 42 százalékkal csökkenthető megfelelő mennyiségű D-vitaminnal. Mivel az ősz végi, téli és kora tavaszi időszak alacsony UV-B sugárzása Magyarországon nem megfelelő a D-vitamin képzéshez és az átlagos hazai étrenddel a szükséges bevitelnek csak a töredéke biztosítható, ilyenkor különösen fontos lenne a D-vitamin pótlása. 

A felmérés eredményei szerint azonban csak a lakosság 15 százaléka szed valamilyen D-vitamint (is) tartalmazó készítményt. A vizsgált személyek 7 százaléka szoláriumozott, az ő esetükben a D-vitamin érték magasabb volt. A felmérésben résztvevők 29 százaléka szenvedett már el korábban csonttörést, de csak 8 százalékuk tudott csontritkulásról. A csontritkulással kezelt betegeknek csak a 48 százaléka szedett D-vitamint tartalmazó készítményt.

vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első 1000 napban. "A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez, alapvető szerepet játszik az idegrendszer fejlődésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülését, különösen fontos ebben az életszakaszban a csontok fejlődése, a megfelelő csonttömeg elérése és ezzel együtt a csontritkulás megelőzése szempontjából is. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az egyes típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre az asztmára is" - idézi a közlemény Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke, a MOOT főtitkára szavait. A korai életszakasz jelentőségére hívja fel a figyelmet az Első 1000 nap program, amelyről további részletek a www.elso1000nap.hu oldalon olvashatók.

Szerző

Új "módszer" az allergia kiküszöbölésére

Publikálás dátuma
2015.02.24. 19:16
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Csökkentheti a gyermekkorban kialakuló allergia lehetőségét, ha a családban nem géppel, hanem hagyományosan, vagyis kézzel mosogatják az edényeket - derült ki egy svéd kutatásból.

Azokban a családokban, ahol kézzel mosogatják az edényeket, a gyerekek 40 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek allergiásak, mint a mosogatógépet használó családokban - idézte a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a Pediatrics aktuális számában megjelent tanulmányt.

A Bill Hesselmar, a Göteborgi Egyetem gyermekosztályának allergológusa és munkatársai szerint a kézzel mosott edények nem lesznek annyira tiszták, a családtagok így több baktérium hatásának vannak kitéve.

A szakértők az úgynevezett higiéniai hipotézis elvére hivatkozva úgy vélik, a korai életszakaszban több mikrobának kitett gyermeki szervezet immunrendszerét erősítik a baktériumok és ezáltal csökkentik az allergia kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatban a kutatók ezer gyermek szüleit kérdezték ki az allergiával, mindennapi életükkel, táplálkozási szokásaikkal kapcsolatban.

Hesselmar szerint a kézi mosogatás kapcsolatban áll más életmódbeli jellemzőkkel, melyek szintén ezt a hatást erősítik. Korábbi tanulmányok feltételezése szerint például az alacsonyabb jövedelem, a zsúfolt élettér és a bevándorlói státusz is összefügg az allergia alacsony kockázatával, illetve ez a három tényező is összekapcsolható a mosogatási szokásokkal. 

Bár Hesselmar úgy véli, eredményeik "érdekes megfigyelések", véleménye szerint túl korai a kézi mosogatást allergiaellenes stratégiaként ajánlani.

A kételkedők szerint is túl korai gyakorlati hasznát keresni a kutatás eredményeinek. Rávilágítottak arra is, hogy a higiéniai hipotézis szerint a baktériumoknak és bacilusoknak az igen korai szakaszban, elsősorban a gyerek életének első hat hónapjában van kiemelkedő hatásuk az immunrendszer megerősítésében. Egy hat hónapos csecsemő pedig nagyon ritkán ér kézzel mosott edényekhez és evőeszközökhöz.

http://www.livescience.com/49900-children-allergies-dishes-by-hand.html

Szerző

Gusztosos csomagocskák, ínycsiklandó ételek

Publikálás dátuma
2015.02.24. 09:00

Amikor még csak hírét hallottam, hogy létezik ez az új szolgáltatás - főzd meg otthon az összeállított pakkból - először a kétségek merültek fel bennem: előre megrendelni az ételhez valót? és, ha mire kiérkezik, meggondolom? (kétszer egy héten van szállítás) Rendelni csak minimum két személyre lehet, és ha többet szeretnék, kettesével ugrik a számláló, vagyis csak páros számú adag étel rendelhető, adagonként a nem az átlagpolgár hónapvégi kasszájának való 1500 forintért. Hm.

De nézzük, hogy a honlap mivel is csábít, tekintettel arra is, hogy 1500 forintért/fő számos készételküldő szolgálattól választhatok egész rendes kis ebédet, amit ráadásul már elkészítettek helyettem.

1. Mi kigondoljuk és megtervezzük a vacsorád
2. Mi bevásárolunk Neked
3. Kimérjük a szükséges mennyiséget
4. Kiszállítjuk teljesen díjmentesen
5. Te elkészítesz egy különleges és finom ételt teljesen magadtól otthon!

Legfőbb célunk az, hogy bárki el tudjon készíteni otthon egy igazán nagyszerű és finom ételt, és szórakoztatóvá tegyük a főzést. Minden héten új ételeket készíthetsz vacsorára, csak nem kell gondolkoznod azon, hogy mit főzz, vagy mit hol szerezz be hozzá. Hagyd, hogy ezt intézzük neked, te csak fedezd fel a főzés örömét velünk még ma.

A "legfőbb cél" maximálisan vállalható, a könnyed, tegező szöveg azt is ígéri, hogy "teljesen magamtól" elkészíthetek egy finom ételt, ez utóbbit ugyan teszem egy ideje teljesen magamtól, de tanulni új kunsztokat sosem késő ugyebár. Ami engem illet, ugyan normálisan táplálva felneveltem két gyereket, de azért nem vagyok egy nagy főzősnéni, így a teszteléshez megfelelő alanyként- nem profi, de nem is teljesen amatőr - némi kétellyel fűszerezve, nagy várakozással tekintettem a kaland elé, és leteszteltem a Kitchen box-ot.

Kétségeim afelől is voltak, hogy tudomásom szerint sok főzni kedvelő - ezt ugye vehetjük alapnak a szolgáltatás szempontjából, mert különben rendeli a készet - szereti maga beszerezni a hozzávalókat, megtapogatni a zöldséget, felkeresni a piacon az ismerős hentest, elbeszélgetni a tojásos kofával vagy ilyenek. Én ezt a fázist simán kihagyom, a kedvcsináló szövegben jelzett kitétel pedig, hogy mi pontosan kimérjük neked azt a mennyiséget, amelyet garantáltan fel is fogsz használni nagyon fontos momentum a történetben.

A rendelhető ételeket illetően inkább az izgalmas, semmint a bőséges választék a jellemző, a húsos, a vegetáriánus, illetve a kímélő étkek sorában is 3-3 féle választható. Igaz, köztük ínycsiklandó különlegességek elkészítésébe, és siker esetén élvezetébe is beavat, ami komoly fegyvertény. Nos, akkor rendeljünk.

Imádok csomagot kapni

Igen, ez kissé gyerekes, de akkor is. A Kitchen-box pakkot egy vidám fiatalember hozta ki, mindenféle jókat kívánt a főzéshez, igazán kellemes indítás volt. A dobozban háromféle kétszemélyes menü tartozékai lapultak, azt kell mondjam (írjam), hogy kifogástalan küllemben. Minden, a legapróbb "alkatrész" is friss, gusztusos állapotú, és a porciók valóban az éppen szükséges mennyiséget tartalmazták, legyen szó szilárd, vagy folyékony halmazállapotú kellékekről. Egészen őszintén mondom, hogy kedvem lett belevágni.

1 főzés : Sertésszűz Sztroganoff módra, rizzsel, marinált lilahagymával

Vallomás jön: alapból rendetlenül főzök, "szalad" a konyha, ahogy szüleink idejében mondták, mint egy egzaltált karmester kapok ide-oda, de végül azért általában összeáll a cucc. Utána persze nagytakarítás. Nos, a Kitchen boxosok szépen átnevelnek, ugyanis a pontos sorvezető jellegű recept első feladata az alapanyagok praktikus kis előkészítése, már amit még darabolni, aprítani, szeletelni, etc. kell.

Miután pedig ezt megtettük, egészen komolyan úgy megy minden, mint a karikacsapás. Ami kiváltképp tetszetős része a szolgáltatásnak, hogy a menühöz valóban épp annyi magos mustár, borecet, ecetes tárkonylevél jár, amennyi kell, és amit nem biztos, hogy csak úgy előkapok a kamraszekrényből.

A főzésnél ez segíti az adagolást, és nem termel pazarló felesleget. Szóval, térültem, fordultam, életemben először marinált lilahagymát is készítettem, és kb. másfél óra múlva a tányéron gőzölgött a finom étel.

A képen egy adag étel szerepel

A képen egy adag étel szerepel

A cikk a következő oldalon folytatódik, további izgalmakkal

Témák
Kitchen box