Devizahitel - Az Erste 50 féle értesítőlevelet küld ki

Publikálás dátuma
2015.03.02. 18:57
Fotó: Népszava
Az Erste Bank az elszámolás és a forintosítás keretében több mint 400 ezer érintett kölcsön- és lízingszerződéshez kapcsolódóan mintegy 50 féle értesítőlevelet küld ki ügyfeleinek - közölte a pénzintézet

Az Erste Bank Hungary "történelmi hétvégén" van túl, a múlt hétvégén 20 milliárd forintot írtak jóvá közel 100 ezer ügylet alapján - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. Ezek már lezárt ügyletek, az érintett ügyfelek mintegy felének már - sajnos - nincs is számlája a banknál - tette hozzá.     Akiknek már nincs számlájuk az Ersténél, azokat az elszámolólevélben értesítik arról, hogy készpénzben vagy esetleg egy technikai számlára kapják meg az elszámolásból adódó összeget. 

A pénzügyi intézményeknek március elsejétől kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel. Az Erste Bank az egyik leginkább érintett bank a devizahiteles elszámolásban. 

A bank MTI-hez eljuttatott válaszában kifejti: a felkészülés az elszámolásra és a forintosításra, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra már 2014 őszén megkezdődött, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a folyamat hatékony és zökkenőmentes legyen. A bank lehetőségként is tekint a most zajló folyamatra: az ügyfélkapcsolatok erősödén túl, növekedési stratégiájának részeként aktívan kíván részt venni a lakossági hitelpiac újrarendezésében is - hangsúlyozzák. 

Korábban az OTP Bank azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy a bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat. 

A K&H, tervei szerint 2015. márciusának második felében számol el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel, nagyságrendileg 200 000 küldeményt fognak kipostázni. 

Az UniCredit az elszámolási törvény által érintett devizalapú hitellel rendelkező vagy korábbi ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet - derült ki a bank válaszából.

A Raiffeisen 2015. március 1. és április 30. között több körben, ütemezetten számol el érintett ügyfeleivel. 

Szerző

Buda-Cash - Haladékot kapnak az adóbefizetésekre a kaposváriaknak

Haladékot ad az adóbefizetésekre az önkormányzat a Buda-Cash-ügyben zárolt bankszámlák miatt nehéz helyzetbe került kaposváriaknak - tudatta a városháza hétfőn.

A helyi adók első részletét március 15-ig kell befizetni, ám azoknak, akiknek ez nehézséget okoz, mert nem tudnak hozzáférni a megtakarításaikhoz vagy éppen a havi járandóságukhoz, azok kérelmezhetik az adó későbbi befizetését és azt is, hogy tekintsen el az önkormányzat a késedelmi kamat felszámolásától - áll a közleményben. 

Az egyéni kérelmeket 2015. március 15-ig lehet benyújtani a polgármesteri hivatal adóügyi irodájához.

Szerző

Gyengült hétfőn a forint

Publikálás dátuma
2015.03.02. 18:09
Fotó: Thinkstock
Gyengült hétfőn a forint a bankközi devizakereskedelemben, az euró jegyzése délután fél ötre 304,60 forintra emelkedett a kora reggeli 302,97 forintról.

Az árfolyam nap közben 302,81 és 304,64 forint között alakult. 

A forint az elmúlt hét közepén érte el idei legerősebb árfolyamát 302,56-os eurójegyzésen. 

Az eurót 303 forint alatt kilenc hónapja jegyezték legutóbb. A 303 forint alatti jegyzés az év eleje óta közel öt százalékos, a január közepi árfolyammélypont óta pedig több, mint hét százalékos forinterősödésnek felel meg.  

A dollár jegyzése hétfőn a kora reggeli 270,93 forintról 272,05 forintra, a svájci franké 283,69 forintról 284,25-re, a japán jené pedig 2,2614 forintról 2,2665-re emelkedett délután fél ötre. 

Az euró árfolyama nem sokat változott hétfőn, kora reggel 1,1182 dolláron, délután 1,1196 dolláron állt.

 A lengyel zloty 0,28, a román lej 0,19 százalékkal gyengült hétfőn az euróval szemben, a cseh korona pedig 0,04 százalékkal erősödött. Az eurójegyzés délután 4,1563 zloty, 4,4458 román lej és 27,5070 cseh korona volt.

Szerző