Indulhat a nagy koalales

Publikálás dátuma
2015.03.05 18:02
FOTÓ: Tóth Gergő
Péntektől látható Nur-Nuru-Bin és Vobara. Az attrakció ősbemutatónak számít, hiszen korában soha nem tartottak ilyen állatot a budapesti állatkertben, de Európa 3000 állatkertjéből is csupán 9-ben láthatóak.

Az állatkert 2009 óta készül az állatok érkezésére, ami egy nemzetközi csomaggyűjtő szolgálat támogatásával jöhetett létre. A támogató vállalta, hogy hetente kétszer szállítja Nagy-Britanniából a koalák kedvenc eledelét, az eukaliptuszt. A koalák étkeztetése éves szinten 9 millió forintos költséget jelent.

Persányi Mikós, az állatkert igazgatója ugyanakkor hozzátette: ha esetlegesen egy vulkánkitörés állná a csomagszállítás útját, akkor sem kell megijedni, hiszen hazánkban először, egy eukaliptusz kertészetet is kialakítottak a Hungária körút felüljárójánál. Ennek termését azonban csak végszükség esetén tervezik felhasználni. Az állatkert új lakói egy számukra kialakított koalaházban leltek otthonra, de egyenlőre még szokják a környezetet, simogatásukról pedig egyenlőre még szó sem lehet.

Az állatok már február 24-én, kedden megérkeztek korábbi gondozóikkal együtt, és szerencsére azonnal békés álomba merülve pihenték ki az utazás fáradalmait. Így a csütörtöki nyilvános premierjükön már energiával telten ugrándoztak a számukra kialakított kisházban. Nur-Nuru-Bin Belgiumból, társa Vobara pedig Németországból érkezett Budapestre. Egyelőre nem mondható tökéletesnek az összhang kettejük között, mondhatni egyfajta alfahím párharc van kialakulóban.

A koalaház átadásán Tarlós István, Budapest főpolgármestere vágta át a koalaház bejáratánál a szalagot, valamint kifejtette aggályait a két azonos nemű állattal kapcsolatban. Tiszteletét tette még Anthony Gall, ausztrál építész, a koalaház megalkotója is, aki a koalákat Ausztrália nagyköveteiként mutatta be. Az állatok érkezése abból a szempontból is különleges, hogy először lehet a régió országaiban ilyen állatot látni.

Szerző

Tarlós betiltaná az éjszakai repüléseket Ferihegyen

Publikálás dátuma
2019.02.21 22:04
A kép illusztráció
Fotó: Facebook/Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
A főpolgármester éjszaka öt órára teljes repülésstopot kér, de napközben is csökkentené a környék zajterhelését.
A főpolgármester el akarja érni, hogy éjszakai repülési tilalmat vezessenek be a Liszt Ferenc repülőtéren – erről maga Tarlós István beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós elmondta, a Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülésén az egyik legfontosabb kérdés volt a repülőgépek okozta zajszennyezés kezelése.
A főváros a tanács ülésén azt indítványozta, hogy legyen teljes repülési tilalom éjfél és hajnali 5 között, változtassanak a berepülési útvonalon, a zajszennyezést pedig másképp mérjék, és az ellenőrzést vegye át a közlekedési hatóság. Hozzátette: azt reméli, hogy legalább a repülési tilalom megvalósulhat legkésőbb egy éven belül, de lehetőleg jóval hamarabb. A fővárosi kezdeményezés összefügg Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester lobbijával, aki régóta azon dolgozik, hogy a Ferihegyről felszálló gépek ne lakott területek felett, hanem más útvonalon haladjanak, és ne a kerületi lakók legmélyebb álmát zavarják meg.

Venezuela lezárja az ország Brazíliával közös határát. Mi lesz az adományokkal?

Publikálás dátuma
2019.02.21 21:22
ÉRKEZIK AZ ADOMÁNY VENEZUELÁBA - Több száz tonnányi élelmiszer halmozódott fel a határon
Fotó: AFP/ LUIS ROBAYO
Maduro elnök "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a határokon, ezért csütörtök estétől lezáratja a brazil határt, és ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetén is.
Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök csütörtökön elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, és ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetében is - írja az MTI. Az elnök a televízióban kijelentette, hogy "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a két országban, ahonnan az ellenzék hétvégén akarja bejuttatni a szállítmányokat az ő akarata ellenére.

Maduro katonai vezetőkkel tárgyalva döntött a határzárról, amely Brazília esetében helyi idő szerint este lép hatályba. "Úgy döntöttem, hogy újabb utasításig február 21-én 20 órától teljesen zárják le a szárazföldi határt Brazíliával" - mondta Maduro, és megismételte azt az állítását, hogy az adományok küldése a katonai invázió "előjátéka". Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy információ vannak arról, hogy a kolumbiai katonaság nem akar segédkezni az invázióban.
A magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető, a parlament elnöke csütörtökön kíséretével együtt elindult Kolumbia felé a segélyért.
Egy képviselő szerint három határátkelőnél fogadják a szállítmányokat szombaton. Brazília annak a mintegy ötven állam közé tartozik, amely Guaidót ismeri el Venezuela ideiglenes államfőjeként. Korábban Orbán Viktor is leszögezte: Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről, az európai országoknak pedig el kell ismerniük Juan Guaidó ideiglenes államelnökségét.