Kisvasút Felcsúton 600 milliós uniós pénzből

Hamarosan 600 millió forintos uniós támogatásból valósulhat meg a felcsúti kisvasút. Az Átlátszó.hu cikke szerint a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kiemelt projekt keretében építheti meg a vasutat. 

A lap szerint a Miniszterelnökség Közép-Dunántúli Operatív Programon (KDOP) belül írta ki a tendert, az Európai Unió 200 milliárd forintot adott Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megye fejlesztésére, ebből jut 600 millió a felcsútiaknak. Az érdeklődők március 20-áig nyújthatják be projektjavaslataikat, melyekből egyet fognak majd támogatni. Azt nem tudni, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított Puskás Akadémián kívül pályázik-e más. A kisvasút az alcsútdobozi arborétum és a felcsúti stadion között robog majd, a harmadik állomást, a felcsútit már 2011-ben felújították. Az 5,724 kilométer hosszú egyvágányú pályán 25 km/órás sebességgel közlekednek majd a nosztalgiavonatok. Felcsúton összesen 1824-en laknak, de állítólag napi 2-700 ezer utassal számolnak.

Szerző

Lázár nem akar botrányt

Publikálás dátuma
2015.03.06. 06:05
Sorsok Háza: visszavesznek a tempóból FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Békességet szeretne a botrányok helyett a Sorsok Háza körül Lázár János, aki tegnap a hazai zsidó szervezetek képviselőivel tanácskozott. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a találkozó előtt kijelentette, ha kell éveken át hajlandók egyeztetni az emlékhely koncepciójáról, de újabb botránysorozatot nem vállalni az Orbán-kormány. Értesülésünk szerint azért sem, mert márciusától Magyarország látja el a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztjét.

Mindenkinek az az érdeke, hogy konszenzussal és békességgel jöjjön létre a Sorsok Háza, nem pedig az, hogy botrány vegye körül - fogalmazott tegnap, a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után a Parlamentben a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János még a tanácskozás előtt arról beszélt, ha kell éveken át hajlandó a hazai zsidó közösség tagjaival a tudományos élet képviselőivel és a holokauszttal foglalkozó nemzetközi szervezetekkel egyeztetni a józsefvárosi emlékhely koncepciójáról, de a múzeumot az ő támogatásuk nélkül nem hozzák létre.

A kerekasztal résztvevőinek korábban már elküldték a múzeum szakmai koncepciójának elkészítésével megbízott Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány javaslatát, amit mások mellett a Magyar Tudományos Akadémia is megkapott. A Népszava úgy tudja, hogy a tudományos testület, akár más szervezetek, lesújtó véleményt fogalmazott meg a tervezetről. A vitákat Lázár szerint nem elfojtani, hanem lefolytatni kell, remélve a mihamarabbi egyetértést. A miniszter Schmidt Máriával, a közalapítvány főigazgatójával készen áll a további együttműködésre, annál is inkább, mert a koncepció elkészítésével őket bízta meg a kormány. Schmidt a napokban úgy nyilatkozott: megszűnt a Sorsok Házáról szóló kommunikáció a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, amióta Lázár maga mellé vette főtanácsadónak Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatóját.

Az ülés napirendi javaslatát ismertetve Lázár elmondta, hogy a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület javaslatot tett egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítására. Vadász Magda, a B'nai B'rith Budapest Páholy alelnöke ugyanakkor jelezte, több holokauszt-túlélő sem szeretne újabb emlékművet, mert az szerintük nem a zsidóság érdekeit szolgálná, csak tovább szítaná az antiszemitizmust Magyarországon. A Miniszterelnökség vezetője azt indítványozta, beszéljék meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezését és bármilyen döntést hoz a plénum, azt a kormány támogatni fogja, diktálni azonban nem szeretnének. A párizsi terrormerénylet kapcsán szó volt a hazai zsidó szervezetekkel kapcsolatos esetleges kockázatokról és arról, hogy március 9-től Magyarország tölti be a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) soros elnöki tisztjét.

"A Sorsok Házával kapcsolatos kérdéseket pillanatnyilag a kormánynak kell megoldania, ezekben most nem mi vagyunk kompetensek" - ezt már Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondta a kerekasztal után. A magyarországi zsidó intézmények biztonságáról szólva kifejtette: a terrorizmussal kapcsolatos fejlemények indokolták, hogy erre külön figyelmet fordítsanak. A tanácskozáson prezentációt tartottak a témában, a Belügyminisztérium pedig együttműködési készségéről biztosította a résztvevőket.

Lázár a tanácskozás előtt újságíróknak arról beszélt, elképzelhetetlen, hogy a Sorsok Háza körül folyamatos botrány legyen, ezt az Orbán-kormány nem tudja vállalni. Hozzátette, abban reménykedik, hogy a következő ülésen a közalapítvány már egy új, megalapozottabb koncepcióval áll elő. A józsefvárosi épület nem vita tárgya, emlékhelyre pedig szükség van, mert a közalapítvány tervezetében arról írnak, hogy Magyarország húsz évvel le van maradva a holokauszt megismertetésében. Ha ez igaz, van pótolni valónk - mondta a miniszter.

Szerző

Kisüt a Nap!

Publikálás dátuma
2015.03.05. 21:15
Fotó: Thinkstock
Péntek reggel a délkeleti határ mentén néhol még előfordulhat jelentéktelen csapadék, miközben északnyugat felől egyre nagyobb területen csökken, felszakadozik a felhőzet, és kisüt a Nap. Többfelé erős, a Dunántúl nyugati, délnyugati részén időnként viharos lesz az északi-északkeleti szél. Hajnalban -3, +3, délután 6-10 fok várható.

Szombaton hazánk nagy részén derült, napos időre van kilátás, északnyugaton lehet időnként több felhő az égen, de csapadék ott sem várható. Az északkeleti szelet még többfelé élénk lökések kísérhetik. Hajnalban a legtöbb helyen fagyni fog, délutánra 10 fok közelébe melegszik a levegő. 

Vasárnap a hajnali fagyokat követően ismét sok napsütésre, kevés felhőre van kilátás, a légmozgás is legyengül. A csúcshőmérséklet 9 és 12°C között alakul.

A jövő hét elején is sok napsütésre, kellemes, kora tavaszi időre van kilátás, jelentős légmozgásra sem kell számítani. Hajnalban még számítani kell gyenge fagyokra, délutánonként azonban egyre többfelé megközelíti a hőmérséklet a 15 fokot.

Szerző