Forinthitelek - Nincs döntés a Raiffeisen ügyében

Publikálás dátuma
2015.03.06. 13:16
FOTÓ: Népszava
Március 18-ra halasztotta a határozat kihirdetését a Raiffeisen Lízing Zrt. magyar állam ellen indított forinthitel-szerződésekkel kapcsolatos perében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla pénteken.

Az ítélőtábla egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét arra, hogy a bíróság az Európai Unió bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen, valamint az Alkotmánybírósághoz (Ab) forduljon a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt.        

A hitelintézet fellebbezésében, a Raiffeisen Bankhoz hasonlóan az elsőfokú ítélet megváltoztatását kérte és azt, hogy a bíróság állapítsa meg: a forintalapú fogyasztói, illetve a devizaalapú fogyasztói kölcsönszerződéseiben alkalmazott szerződéses kikötések tisztességesek és ezért érvényesek. Közölte azt is, amennyiben az ítélet felülbírálásra alkalmatlan, annak hatályon kívüli helyezését követően a per újratárgyalását indítványozza a felperes.     

Az alperes magyar állam képviselője az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte, amely szerint a bank általános szerződéses feltételei tisztességtelenek. 

Szerző

Devizahitelek - Vesztett a K&H és a KDB Bank

Az elsőfokú ítéletet részben megváltoztatva, egészében elutasította a K&H Bank keresetét a Fővárosi Ítélőtábla pénteki határozathirdetésén Budapesten. Emellett az elsőfokú bíróság ítéletét helyben hagyva a Fővárosi Ítélőtábla pénteken másodfokon is elutasította a KDB Bank keresetét, amelyben az általános szerződési feltételei tisztességességének megállapítását kérte.

A K&H per tárgya az általános szerződési feltételek érvénytelenségének megállapítása volt, vagyis a banknak kellett volna bizonyítani azok tisztességességét, de nem járt sikerrel. Az ítélet rövid szóbeli indoklásában elhangzott, hogy a bank akkor sem járt el tisztességesen, amikor jogszabály tiltotta azt, hogy kamatot emeljen. Az általános szerződési feltételek átláthatóságával kapcsolatosan fontos, hogy a fogyasztó megértse az abban foglaltakat. A jogszabályi előírásra való utalás kevés, annak tartalmáról tájékoztatni kell a fogyasztót.

A szimmetria elvét pedig úgy kell értelmezni, hogy az objektív körülmények változása ugyanúgy hasson mindkét félre. A fogyasztónak nincs apparátusa arra, hogy a változásokat és annak hatásait nyomon kövesse, ezért ennél az elvnél is fontos az átláthatóság az indoklás szerint.

Elutasították a KDB Bank keresetét

Az ítélet szóbeli indoklásában a tanács elnöke kiemelte, hogy a fogyasztó - a hitel felvevője - nem tudta felmérni terheinek jövőbeli alakulását, vagyis azt, hogy milyen változás, mennyiben módosítja a díjait és költségeit. Emiatt nem voltak átláthatóak a bank szerződéses kikötései. Sérült az általános szerződési feltételekben a szimmetria elve is, ugyanis a fogyasztó javára nem érvényesültek a számára kedvező változások - tette hozzá.

Szerző
Témák
Bank K&H devizahitel

Buda-Cash - Az MNB kölcsönt ad a kártalanításhoz

A jegybank likviditási kölcsönt nyújt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), hogy az 20 munkanapon belül kártalaníthassa a DRB bankcsoport betéteseit - közölte a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken.

A jegybanki kölcsön összege nem haladhatja meg a 107,12 milliárd forintot, folyósítására a jogszabályi előírások és a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntése alapján három hónapos futamidővel, változó kamatozással, a mindenkor érvényes jegybanki alapkamattal és állami készfizető kezesség mellett kerülhet sor - közölték.

A tájékoztatás szerint az MNB és az OBA között létrejött kölcsönszerződés célja, hogy elősegítsék a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.-nél, a BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél, a Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt.-nél és az ÉRB Észak- Magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél, mint OBA tagintézeteknél a betétesek zavartalan kártalanítását.

A hitelintézeti törvény szerint március 3-ától kezdve az OBA-nak 20 munkanapon belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz a jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítania kell az érintett bankok biztosított követeléssel bíró betéteseit. Az MNB a törvényben nevesített eszközeivel mindent megtesz a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és erősítése érdekében - áll a jegybanki közleményben. 

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) korábbi tájékoztatása szerint szerdán indította el, és 20 munkanapon belül, legkésőbb március 31-ig befejezi a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítását, miután a Magyar Nemzeti Bank elrendelte a csoporthoz tartozó bankok felszámolását. Az érintett bankok betéteseinek nincs teendőjük, a kártalanítást automatikusan megkapják az OBA-tól, amely a betéteseket levélben értesíti.

A DRB bankcsoport bankjai - a vállalati és intézményi ügyfelekkel együtt - bő 123 ezer betétet kezeltek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábbi közlése szerint egyebek mellett 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat a csoport valamelyik tagjánál vezette számláját. A 84 önkormányzat közül 67 rendkívüli kormányzati támogatást kapott, hogy ki tudja fizetni például a márciusban esedékes béreket. A Bisnode üzleti információs társaság adatai szerint a négy kisbank 7639 vállalkozás számláit kezelte, amelyek közül 5700 cég kizárólag e pénzintézeteknél vezette számláját. 

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közölte, hogy visszavonta a Buda-Cash-hez kapcsolódó DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnökének hétfői tájékoztatása szerint az OBA-nak meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa hétfőn arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra.

Szerző
Témák
MNB Buda-Cash