Előfizetés

Vácon is Orbán veje a befutó

Új, LED-es lámpatestekre cserélik a régieket Vác számos pontján idén nyárig, a közvilágítás korszerűsítésére a Pest megyei város csaknem félmilliárd forintot nyert uniós pályázaton – közölte a település alpolgármestere.

Pető Tibor (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a lámpatestek cseréjére kapott 496 millió 400 ezer forintnyi támogatás a projekt összköltségének 85 százalékát fedezi, a többi pénzt  az önkormányzat saját forrásból biztosítja. A munkálatokat a nyilvános pályázaton nyertes Elios Innovatív Energetikai Zrt. végzi majd (Ez Tiborcz István cége, aki Orbán Viktor veje. a szerk.), a vállalkozói szerződést a napokban írták alá. A tervezés, majd a tervek engedélyeztetése után kezdődhet a LED-es lámpatestek gyártása és szerelése.

A korszerűsítésnek köszönhetően a város az előzetes számítások alapján évente több mint 37 millió forintot tud megspórolni, ami a jelenlegi  fogyasztás költségének mintegy 39 százaléka. A leszerelt hagyományos lámpákat átvizsgálják, és a megfelelő állapotban lévőket ott helyezik el, ahol már kiépítették a közvilágítási hálózatot, csak a lámpatestek hiányoznak – közölte Pető Tibor. 

Lezárják a Budaörsi utat a Sasadi útnál

Szombaton 23 órától vasárnap hajnali 5 óráig lezárják a Budaörsi utat a Pannonhalmi út és a Beregszász út között, a Sasadi úti gyalogos felüljáró áthelyezése miatt.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi tájékoztatása alapján a felüljárót húsz méterrel a városközpont felé helyezik át az új Budaörsi úti csomópont építése miatt.

A lezárás idejére a Bozókvár utca és a Sasadi út Budaörsi út melletti szakasza zsákutca lesz, a Budaörsi út lezárt része felé haladó forgalmat pedig már a BAH-csomópontnál, a Nagyszőlős utca-Karolina út csomópontban, a Balatoni úton az Egér út előtt és az M1-M7-es autópályák bevezető útja és az Egér út elágazásánál is elterelik.
A BKK alternatív útvonalként az Egér út-Andor utca-Galvani utca útvonalat javasolja.

A gyalogosoknak a Dayka Gábor utcai gyalogoshidat ajánlják, de lesznek kerítéssel leválasztott ideiglenes átkelőhelyek is.
A lezárás miatt az arra közlekedő 88-as, a 139-es, a 150-es, a 240E, a 258A és a 272-es autóbusz szombaton 23 órától az utolsó járatindulásig, míg a 908-as, a 940-es, a 941-es és a 972-es éjszakai busz szombatról vasárnapra virradóra módosított útvonalon jár.

Eligazítja a nagyköveteket Orbán

Rendkívüli értekezletet tart Orbán Viktor miniszterelnök Magyarország nagyköveteinek hétfő reggel - jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Közlése szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületébe összehívott tanácskozáson Szijjártó Péter, a tárca vezetője mond köszöntőt, majd a miniszterelnök előadása után konzultációra kerül sor; a magyar nagykövetek is megfogalmazzák kérdéseiket, észrevételeiket.
A rendezvény sajtónyilvános - tette hozzá Havasi Bertalan.

Orbán Viktor február végi évértékelőjében arról beszélt: szuverén és kezdeményező külpolitikára van szükség. Kifejtette, hogy 2010-ben, amikor Magyarország még a gazdasági túlélésért harcolt, csak alkalmazkodó és követő külpolitikát folytathatott - Martonyi János akkori külügyminiszter vezetésével -, 2014-re azonban megváltozott a helyzet, Magyarország gazdasági sikertörténet lett, és új külpolitikai doktrínát hirdetett: kezdeményező külpolitikába kezdett, "fiatal, tehetséges és ambiciózus embereket dobtunk a mélyvízbe".