Előfizetés

Elvennék Katartól a rendezési jogot

Ki kell javítani a hibás döntést, és ha az etikai bizottság vizsgálata során szabálytalanság nyomaira bukkant, el kell venni Katartól a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát Theo Zwanziger, a nemzetközi szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának német tagja szerint.

Zwanziger, akinek a mandátuma a május végi tisztújításig szól a vezető testületben, egy német rádiónak nyilatkozott arról, hogy szerinte miként oldható meg a katari pályázati sikerrel kapcsolatos probléma. "De csak abban az esetben kell ezt a lépést megtenni, ha a vizsgálati jelentésben egyértelműen szerepel, hogy a rendezés odaítélése során a FIFA etikai szabályait megszegték" - mondta Zwanziger, a német szövetség korábbi elnöke.

A nagy visszhangot kiváltott 2022-es katari és a 2018-as orosz pályázati sikerrel kapcsolatban a FIFA etikai bizottsága tavaly folytatott le eljárást, a felderítést vezető Michael Garcia pedig 430 oldalas anyagot készített erről, majd a bizottság vezetője, Hans-Joachim Eckert tavaly novemberben ebből egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Ennek lényege, hogy nem találtak semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló - jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni.

Kihasználatlanok az uniós források

Vannak olyan munkahelyteremtő és -védő uniós források, amelyekből az Orbán-kormány az elmúlt időszakban szinte semmit nem használt fel - mondta keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István. 

A szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő felhívta a figyelmet arra: a 150 millió eurós Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapból a magyar kormány 2010 óta egyetlen eurócentet sem hívott le, holott érdemi segítséget tudna nyújtani azoknak, akik csoportos leépítés miatt veszítették el munkájukat. Újhelyi szerint nem sikerült a kormánynak megállapodni az úgynevezett Progress Mikrofinanszírozási Eszköz, a kisvállalkozásokat segítő mikrohitel felhasználásáról az Európai Befektetési Alappal. Kitért arra is, hogy a magyar kormány több hónapnyi késéssel, alig pár napja indította csak el az Ifjúsági Garanciaprogramot, amely a 25 év alatti fiatalok munkahelykeresését és átképzését támogatja. A több mint másfél éves csúszás alatt vélhetően további tízezrek, fiatal pályakezdők hagyták el Magyarországot, és választották inkább a külföldön való boldogulás lehetőségét - jegyezte meg.

Robog az Audi

Publikálás dátuma
2015.03.11. 06:24
Az A3-as típusú Audi átadása a győri gyárban 2013 júniusában. FOTÓ: Népszava
A 2014-es év a motor- és járműgyártásban egyaránt a rekordok éve volt az Audi Hungáriánál. Az Audi TT Coupé és Roadster sorozatgyártásának elindításával a vállalat történetének újabb fontos mérföldkövéhez érkezett - értékelte a tavalyi győri évet Thomas Faustmann, az Audi Hungária ügyvezető igazgatója a tegnapi, Ingolstadtban megtartott sajtótájékoztatóján.

A német cég árbevétele 5,588 milliárd euróról 7,231 milliárdra nőtt. A német cég tavaly 698 millió eurót fordított beruházásokra. Ennek eredményeként már 235 változatból áll a Győrben készült motorpaletta, ebből közel 2 millió darabot gyártottak le a Rába-parti városban. A járműgyártásban is rekordévet zárt az Audi. A győri üzemben több mint 135 ezer autó (A3 Limousine, A3 Cabriolet, Audi TT Coupé és Roadstert) gördült le a gyártósorról. További beruházás eredményeként 5000 négyzetméterrel növelte a tavalyi évben a cég a szerszámgyár logisztikai területét.

A győri gyár számokban
640 autó/nap
4000 ember dolgozik csak a járműgyártásban
8850 motor/nap
11 274 munkatárs
1 973 734 motort gyártott le a gyár a tavalyi évben
7,231 milliárd euró árbevétel
7,433 milliárd euró összberuházás

A minőségi autógyártáshoz elengedhetetlen a kiváló munkaerő, éppen ezért az Audi nagy hangsúlyt fektet az szakemberek képzésére - emlékeztetett Faustmann. A személyügyi stratégiának meghatározó eleme a duális szakképzés rendszere, ennek keretében az elmúlt években 130 végzős tanuló szerzett szakképesítést. A felsőoktatásra is nagy hangsúlyt fektet a cég. A Széchenyi István Egyetem valamint az autógyár tavaly novemberben megalapította a Vezetéstudományi és Szervezeti Kommunikációs Tanszéket, amely az Anyagtudományi és Technológiai, Belső égésű Motorok, Járműgyártási és Járműfejlesztési Tanszék mellett már az ötödik Audi-tanszék az egyetemen.

Thomas Faustmann a győri gyár jövőjére is kitért, mint mondta, ebben az évben újabb termékekkel bővül a paletta, amivel tovább erősíti pozícióját a konszernen belül.

Mindeközben Budapesten a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett járműipari konferencián a Magyarországon működő autógyárak - az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki - igazgatói ismertették tavalyi eredményeiket és idei terveiket. A keddi konferencián Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az iparág képviselői előtt elmondta: tavaly 6651,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az autóipar Magyarországon, ez 23 százalékkal több, mint 2013-ban. Az ágazat exportja 21 százalékkal, a járműgyártásban dolgozók száma 15 százalékkal nőtt - ismertette. Ez a dinamikus növekedés elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesüljön a magyar külgazdaság három fő célkitűzése, vagyis hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar aránya a hazai össztermékben (GDP), az export GDP-hez viszonyított aránya, és Közép-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) - szögezte le.