Forinthitelek – Nincs döntés a K&H Bank ügyében

Március 26-ra halasztotta a határozat kihirdetését a K&H Bank Zrt. magyar állam ellen indított forinthitel-szerződésekkel kapcsolatos perében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön.

Az ítélőtábla egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét arra, hogy a bíróság az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen, valamint azt, hogy az Alkotmánybírósághoz (Ab) forduljon a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt.

A K&H fellebbezésében az elsőfokú ítélet megváltoztatását kérte és azt, hogy állapítsák meg: a forintalapú fogyasztói kölcsön-, hitel és lízingszerződéseiben alkalmazott szerződéses kikötések tisztességesek és ezért érvényesek.
Az alperes magyar állam képviselője az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte, amely szerint a bank szerződéses feltételei tisztességtelenek.

A felperes szerint a bíróságok eddig közzétett ítéletei alapján a piaci szereplők nem képesek az újonnan megfogalmazott körülményekhez igazítani a szerződéses feltételeket. Ha pedig a bíróság nem tudja pozitívan meghatározni, hogy az általa támasztott követelményeknek milyen szabályozás felelne meg, akkor jogosan merül fel a kétely, hogy a bíróság által eddig adott értelmezése nem koherens, nincs teljesen összhangban a jogszabályokkal.

A bank szerint az elsőfokú bíróság alaptalan elvárásokat támaszt, vannak olyan változások, amelyek matematikai módszerrel egyáltalán nem írhatók le. A szerződés csak annyit tartalmazhat, hogy ha a hitelező költségeit vagy kockázatát érintő jogszabályváltozás vagy jegybanki intézkedés következik be, akkor a pénzügyi szolgáltató jogosult azt arányosan áthárítani a fogyasztóra. Arány-, illetve mérőszám alkalmazása azonban nem lehetséges. Az elsőfokú bíróság követelményei azonosak az árazási elvekkel, amelyek tartalma azonban üzleti titkot képez.

A K&H kifogásolta azt is, hogy a Fővárosi Törvényszék öt elv érvényesülését nem is vizsgálta, kizárólag az átláthatósággal és a ténylegességgel foglalkozott. A bank sok esetben az indoklással sem értett egyet, mivel az elsőfokú bíróság többször azzal érvelt, hogy nem érvényesül az átláthatóság elve annak ellenére, hogy egyes kikötéseket azért kellett volna elutasítani, mert nem tartoznak a törvény hatálya alá.

Az alperes magyar állam képviselője ellenkérelmében hangsúlyozta, hogy az árazási elvek ugyan nem nyilvánosak, ám ez nem zárja ki azt, hogy az átláthatóság biztosítása érdekében a bank szerződéses kikötéseiben meghatározza az egyoldalú módosítás indokát, mértékét és módját.

Szerző

Giró-Szász: szűkül a kivételek köre

A kormány szerdán megtárgyalta a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmával összefüggésben benyújtott módosító javaslatokat - közölte Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Hozzátette: "meglepődve láttuk, hogy a sajtóban oly' hangos ellenzék" a világörökség megkülönböztetett helyzetével kapcsolatban nem nyújtott be módosító javaslatot. Ugyanakkor a kormány számára világossá vált, hogy igazuk volt azoknak, akik igazságtalannak érezték a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban a világörökségi területen lévő kereskedelmi üzletek - és így az ott dolgozók - megkülönböztetését. Ezért, ezen a területen a kormány fogja kezdeményezni a változtatást, így tovább szűkül a kivételek köre - jelentette ki.
Kiemelte: a cél továbbra is az, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni akarata ellenére vasárnap.

Szerző

Érzékeny nyelvtudás

Publikálás dátuma
2015.03.12. 06:59
Simon Krisztián FORRÁS: FACEBOOK
Igazi magyaros sztori, és valahogy pontosan illik a magyar labdarúgókról kialakított képhez. A korábban a Feyenoord gárdájánál fél évet eltöltő, majd az angol másodosztály kemény tempójától megijedő Simon Krisztián újabb fejezetet nyitott a hazai focisták történetében.

A téli szünetben a német 1860 München által leigazolt szélső nagyon rövid időn belül odáig jutott, hogy már a csapat utazó keretébe sem tudott bekerülni. A Bundesliga 2 egyik legnépszerűbb klubjának edzője koránt sem szokványos módon meg is indokolta a magyar válogatottnál is számításba vett sportoló nélkülözését. „Gondjai vannak a nyelvvel és elég érzékeny” – volt olvasható a csakfoci.hu oldalon a bajor gárda edzőjének, Torsten Fröhlingnek a magyarázata.

És ez bizony igencsak elgondolkodtató. Egy magyar válogatott játékos úgy megy el külföldre, hogy majd két hónap után nyelvi nehézségek miatt kell kimaradnia a csapatából, ráadásul – vélhetően a nélkülözése miatt – még meg is sértődik. Most írhatnánk azt, hogy Cristiano Ronaldónak vagy Lionel Messinek a tudása feledtetné a nyelvi problémákat bárhol, bármelyik csapatban.

De szó sincs erről. A mi fiúnk nemcsak nyelvtudásban áll az említett két játékostól távol. Ugyanis az pótolható hiányosság, egy jó nyelvtanár pár hét alatt intenzív tanulás mellett csodákra képes. Itt abszolút másról lehet szó. A szurkolói kommentekből egyébként kiolvasható, a Bundesliga 2-ben szereplő klub Újpestről igazolt magyar válogatott szélsője már itthon is ismertté vált érzékeny lelkéről, főleg akkor, amikor edzője mondjuk azt kérte tőle, ne állva várja a labdát.

„De dolgozni fogunk az ügyön” – mondta Fröhling arra utalva, van ötletük arra nézve, miként kell ezt a helyzetet megoldani. Az 1860 jelenleg a 15. helyen áll a táblázaton, de csak egy ponttal előzi meg az osztályozós pozícióban állomásozó Auét. A gárda holnap a Greuther Fürth otthonában játszik. Félő, Simonnak ezúttal sem osztanak dreszt…

Szerző
Frissítve: 2015.03.11. 22:04

Kapcsolódó

Újpest-siker a derbin