Előfizetés

Nem értik, hogy minden diplomás egy kincs?

Publikálás dátuma
2015.03.12. 14:16
MTI Fotó: Kovács Tamás
A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a kormánynak nem kiterjesztenie, hanem eltörölnie kellene a felsőoktatási tandíjat.

Erről Erőss Gábor, az ellenzéki párt elnökségi tagja, oktatási szakpolitikusa beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. A PM követeli, hogy a kormány hozza nyilvánosságra, milyen szakokra tervezni kiterjeszteni a tandíjat - hangsúlyozta a politikus, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök a kiművelt emberek helyett a bérrabszolgák országává tenné Magyarországot azért, hogy "könnyebben uralkodhasson".

Az Orbán-féle bróker-kormány már 5 éve folyamatosan támadja a magyar fiatalokat, a magyar főiskolákat, a magyar egyetemeket. Tandíjassá tették a legnépszerűbb szakokat, elvették az egyetemek pénzét és autonómiáját. (...) A kormány felsőoktatás-politikája a nagyvállalkozói lobbiszervezet, az Iparkamara nyers, rövid távú érdekeink kiszolgálása, az általuk terjesztett tévhiteken alapul. Nem értik, hogy minden diplomás egy kincs! Nemzeti kincs! A bölcsészek is! - írja Facebook-bejegyzésében Erőss Gábor.  

A PM-es  politikus a demonstráción leszögezte: szerint a tapasztalatok - a kabinet és az iparkamara elképzeléseivel szemben - azt mutatják, hogy azok a legsikeresebb országok, ahol minél több a jól kereső, ennél fogva pedig többet is adózó diplomás. A kormány ezért a felsőoktatáshoz történő hozzáférés szűkítésével egyrészt saját magát lövi lábon, másrészt a diákokat is "hasba rúgja külföldre kényszerítésükkel" - fogalmazott a párt elnökségi tagja. Erőss Gábor szólt arról is, hogy pártja - kommunikációs szakok ellehetetlenítése miatt - pályázatot hirdet az erre a szakirányra pályázó érettségizőknek. A PM a pályamunkákat egyebek mellett az "Orbán Viktor stadionavató beszéde a szülővárosomban" témában várja - mondta .

DK: milyen kapcsolatai voltak a Quaestornak a Fidesszel?

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kíváncsi, hogy "mélységeiben" milyen kapcsolatai voltak a Quaestornak a Fidesszel - mondta sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt elnökségi tagja.

Kerék-Bárczy Szabolcs úgy fogalmazott: Tarsoly Csabáról, a cég elnök-vezérigazgatójáról elfogultság nélkül lehet úgy beszélni, mint egy "Fidesz közeli emberről", ezért az ügy "egy fideszes brókerbotrány". Megjegyezte, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az elmúlt időszakban valószínűleg "sűrűn kellett félrenéznie" ahhoz, hogy ne találjon semmit a cégnél.

A DK elvárja, hogy a nyomozó hatóságok alaposan vizsgálják ki, a Quaestor cégei adtak-e támogatást a választási időszakban a Fidesznek vagy a Fidesz közeli médiának - jelentette ki az ellenzéki politikus. Emellett azt is kérik, fokozott figyelemmel vizsgálják ki, dolgoztak-e "Fidesz közeli pályázatírók" a Quaestor cégeinél.
Kerék-Bárczy Szabolcs felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon be arról, mikor beszélt utoljára Tarsoly Csabával.

A vasárnapi nyitva tartás margójára

Az eredmény ismert, március 15-től az országos támogatottsággal bíró KDNP (kár, hogy sosem mérettették meg magukat) javaslatára a nagyobb üzlethelyiségek zárva lesznek, mert a vasárnapot vissza kell adni az embereknek. Jellemző, hogy a javaslatot Semjén és Harrach neve fémjeli, akik csak egyetlen „jó” tulajdonsággal rendelkeznek: a szervilizmussal. E két ember – de ide értem a rendeletet megszavazó összes képviselőt is – ostobaságát mi sem jelzi jobban, hogy nem látták azt a nyilvánvaló tényt, hogy a „büdös multinacionális cégek, bevásárlóközpontok” a kieső bevételüket úgyis a dolgozóikon verik le. Ők a hétköznapi munkanapokon dolgozzák le a vasárnapi zárva tartás miatt kiesett munkaidőt, és vagy kapnak ezért túlórapénzt, vagy sem.

Vasárnap egy kis üzletben – a családbarát rendelet értelmében – reggel a férj kezd el dolgozni, majd a feleség folytatja az árusítást, a „család” így egész nap – a kormányrendelet szerint – együtt van, csak hol az egyik, hol a másik szülő nincs a „családdal”. Ha az „agyontámogatott” kis vállalkozók csak hat napot dolgoznak, akkor a vasárnap marad számukra a vásárlásra. De ha akkor sem teheti? Van egy álmom – mondta Mandela. Ha ez a rezsim marad, akkor vasárnap misére kell menni, egyházadót kell fizetni, s az az én rémálmom lenne.