Aranytollas népszavások

Publikálás dátuma
2015.03.12. 20:07
A képen Horváth István nyugalmazott főszerkesztő, Bernáth László és Somfai Péter
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK Fotó: SZALMÁS PÉTER

Az 1848. március 15-i forradalom és szabadságharc 167. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést tegnap a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet. Beszédet mondott Végel László Kossuth-díjas író, drámaíró, esszéista. Az ünnepségen más szakmai elismerések mellett átadták az életműdíjnak számító Aranytollakat; a többi között a Népszava két munkatársának, Bernáth Lászlónak, Somfai Péternek, de a díjazottak között van Horváth István nyugalmazott főszerkesztő is.

Szerző

Megtudtuk: "Áder János nem Charles Bronson"

Publikálás dátuma
2015.03.12. 19:39
Charles Bronson/Hulton archívum/Getty Images
Mint a Népszava is megírta,  Áder János köztársasági elnök aláírta a 3000 milliárdos orosz hitellel terhelt paksi bővítésről szóló törvényt. Az államfő a döntése indoklásakor - a téma súlyához képest némileg frivolan - azt mondta, hogy az atomerőmű nem bicikitároló. Ezzel a nemzetbiztonsági kockázatokra utalt. És ezzel mellesleg elindította a netes mémgyárat is. 

A következő gyöngyszemet a Paksi paktum nevű Facebook-csoport oldalán leltük:  

Forrás: Paksi paktum/Facebook csoport

Forrás: Paksi paktum/Facebook csoport

Szerző

Iszlám Állam - Szijjártó segítséget ajánlott az elrabolt osztrák felkutatásához

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter segítséget ajánlott az osztrák külügyminisztériumnak az elrabolt osztrák férfi felkutatásában - közölte a tárca.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felajánlotta a segítségét a március 6-án Líbiában elrabolt osztrák állampolgár konzuli védelmének ellátására. Az osztrák külügyminisztérium elfogadta és megköszönte a magyar segítségnyújtás felajánlását - írták. 

Emlékeztettek: a 39 éves linzi férfihez továbbra sincs sem közvetlen, sem közvetett kapcsolat, életjelet nem adott magáról, a terroristák váltságdíj-követeléssel eddig nem álltak elő. A magyar nagykövet kiterjedt líbiai kapcsolatrendszere segíthet az osztrák férfi felkutatásában - írta a tárca. A közleményben idézik Szijjártó Pétert, aki szerint az osztrák férfi elrablása is mutatja, hogy az Iszlám Állam megtámadta a nyugati értékközösséget, amelyet közösen kell megvédeni.

A Die Presse című osztrák napilap múlt vasárnap azt írta, hogy a líbiai olajmező elleni támadás után nyoma veszett egy osztrák férfinak is, aki a nyolc külföldi eltűnttel együtt egy nemzetközi olajcég, a VAOS (Value Added Oilfield Services) alkalmazottja volt. A líbiai állami olajvállalat még szombaton megerősítette, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet Gáni (Ghani) olajmező elleni támadásakor több külföldi, köztük egy cseh, egy osztrák és több Fülöp-szigeteki állampolgár is eltűnt.

A tripoli magyar nagykövetség már korábban is nyújtott segítséget más országoknak: 2011-ben a líbiai felkelés idején ellátta az EU, valamint több más ország, így egyebek mellett az Egyesült Államok és Kanada képviseletét is Líbiában.

Szerző