Előfizetés

Nem feddhetetlen - Újabb politikust vettek őrizetbe Romániában

Őrizetbe vették hétfőn Horia Georgescut, a román Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) vezetőjét, akit többrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az ANI maga is egy korrupcióellenes hatóság, amely a tisztségviselők vagyonosodását, összeférhetetlenségi eseteit vizsgálja. Georgescut azonban nem az ANI elnökeként, hanem az Ingatlanvagyon Visszaszolgáltatási Ügynökség (ANRP) keretében működő központi kártérítési bizottság volt tagjaként gyanúsítják korrupcióval.

Ugyanennek a restitúciós testületnek a volt tagjaként került előzetes letartóztatásba tavaly Alina Bica, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) volt főügyésze.

Georgescut azzal gyanúsítják, hogy - a testület tagjaként - tudatosan a piaci értéknél nagyobb kárpótlást ítélt meg a kommunizmus idején államosított olyan ingatlanokért, amelyeket nem lehetett természetben visszaszolgáltatni, és ezzel 75 millió eurós kárt okozott az államnak.
Az ANI vezetőjét kommandósok vitték be hajnalban az ügyészségre, ahonnan nyolc órával később bilincsben vitték el a rendőrök.

A román média összefüggésbe hozta Georgescu őrizetbe vételét azzal, hogy a számvevőszék és a kormány ellenőrző testülete is a közelmúltban vizsgálta az ANRP tevékenységét. Ez utóbbi vasárnap tett közzé jelentését, amelyben számos rendellenességet állapított meg.
A jelentés szerint a 2008 és 2011 közötti időszakban a kártérítési bizottság másfélszer annyi (2200) ügyben döntött soron kívül, mint ahány kérelmet a szabályos rendben, vagyis az iktatási számok sorrendjében elbírált. Állítólag a túlsúlyosság, magas vérnyomás, pánikbetegség, bőrbetegség és forradalmárigazolvány is elegendő indoknak bizonyult arra, hogy egyes kérelmezők ügyét előre vegyék.

A bizottság több mint 80 esetben ítélt meg egymillió eurónál nagyobb kártérítést, sokszor nem is a jogosultaknak, hanem azoknak az üzéreknek, akik a piaci ár töredékéért megvásárolták a visszaigénylési jogot a kommunizmus idején államosított ingatlanok tulajdonosaitól.
Tavalyelőtt új jogorvoslati törvényt hoztak Romániában, amely szerint csak a tulajdonosok vagy örökösök kaphatnak teljes kártérítést; ha a tulajdonjogot üzérek vették meg tőlük, azoknak a megítélt kártérítési összeg után 85 százalékos nyereségadót kell fizetniük.

A korrupciós ügyek miatt egyre jobban kompromittálódik magának a restitúciónak a gondolata: egyre többen ellenzik, hogy Románia visszaadja a kommunizmus idején államosított épületeket, vagy - amennyiben ez nem lehetséges - kártérítést fizessen a volt tulajdonosnak.

Rogán katonákat küldene Kurdisztánba

 A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja egyetért azzal, hogy Magyarország katonákat küldjön az iraki Kurdisztán területén található Erbílbe az Iszlám Állam elleni fellépésre alakult nyugati koalíció támogatására - közölte Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője.

Magyarország "nem támadó, hanem védekező funkcióra" küldene katonákat - fogalmazott a politikus, arra kérve az ellenzéket, hogy fontolják meg a magyar katonai részvétel támogatását, amelyhez kétharmados többségre van szükség az Országgyűlésben.
Rogán Antal közlése szerint a parlamenti döntés április közepére várható.

Pusztító ciklon - Segítséget kér Vanuatu

Publikálás dátuma
2015.03.16. 15:47
Fotó: Handout/Getty Images
Sürgős segítségre szorul Vanuatu – riadóztatott hétfőn Baldwin Lonsdale, a katasztrófa sújtotta csendes-óceáni kis ország elnöke. Vanuatu államfője szerint a klímaváltozás okozza az egyre súlyosabb viharokat a térségben.

Vanuatura szombatra virradóra csapott le az 5-ös erősségű Pam ciklon, s szinte mindent lerombolt, ami az útjába került. Az épületek 90 százaléka összeomlott, megrongálódott, még a betonházak tetejét is levitte a szél, a fákat tövestől csavarta ki a földből, autókat, hajókat tört össze a trópusi vihar. E térségben ez volt minden idők legsúlyosabb természeti csapása. A főváros, a mintegy 45 ezer lakosú Port Vila repülőterét hétfőn megnyitották, de a következő egy hétben korlátozott kapacitással működik, jórészt csak a segélyszállítmányokat fogadja. A segélyszervezetek helyi munkatársai drámai pusztításról számoltak be.

„Port Vila nagyrésze a földdel vált egyenlővé, a fák törzsei úgy állnak ki a földből, mint a törött fogpiszkálók. Nehéz olyan épületet találni, amely ne szenvedett volna valamilyen sérülést” – mondta az AFP-nek Tom Perry, a CARE International segélyszervezet szóvivője. Tom Skirrow, a Save the Childen gyereksegélyező szervezet helyi igazgatója szerint csak a fővárosban legalább 15 ezer ember maradt fedél nélkül. A kisebb szigetekkel megszakadt az összeköttetés, egyelőre nem tudják felmérni a károkat, de a levegőből nézve ott még nagyobb volt a rombolás. „Becsléseim szerint 150 ezer ember szorul sürgős segítségre, s közülük mintegy 75 ezer lehet a gyerek” – mondta Skirrow. Meg nem erősített adatok szerint negyvenen veszítették életüket, de az áldozatok száma jelentősen emelkedhet. A 29 ezer lakosú Tanna szigetet is letarolta a ciklon, az ottani károkról még nincsenek jelentések.

Fotó: Handout/Getty Images

Fotó: Handout/Getty Images

Ausztráliából, Új-Zélandból és Franciaországból érkeztek az első segélyszállítmányok, élelemmel, gyógyszerrel, sátrakkal, generátorokkal megrakott katonai szállítógépek. Nagy-Britannia is útnak indított egy C-17-es gépet hétfőn Vanuatu felé. Az ENSZ humanitárius segélynyújtást koordináló irodája szerint kisebb mértékben a térség más szigetei is károkat szenvedtek, Kiribati, Fidzsi, Tuvalu, a Salamon-szigetek és Pápua-Új-Guinea, mutatott rá a világszervezet közleménye.

Lonesdale elnök szerint „szörnyeteg” vihar csapott le országára, az elmúlt évek fejlesztéseit tönkretette a pusztító ciklon, mindent elölről kell kezdeni, újjá kell építeni. Az elnök Japánban egy nemzetközi konferencián felhívta a figyelmet, az elmúlt években drámaian megváltoztak az időjárási viszonyok, az átlagosnál jóval több csapadék hullott a szigetekre, több a rendkívüli időjárási jelenség. Az egykori Új-Hebridák szigetcsoportot a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint létében fenyegetheti.

Vanuatu a világ egyik legszegényebb kis állama, mindössze 828 millió dollár az éves GDP a Világbank adatai szerint. A mintegy 270 ezres lakosság kétharmada mezőgazdasági termelésből, halászatból és a turizmusból él. A BBC emlékeztetett, Ausztrália folyósította tavaly a Vanuatura érkezett összes segély 60 százalékát, több mint 60 millió ausztrál dollárt. A ciklon pusztítása nyomán Julie Bishop ausztrál külügyminiszter 5 millió dollár rendkívüli segélyt ajánlott fel, Új-Zéland 2,5 millió dollárral támogatja a katasztrófa sújtotta országot. Az ausztrál turistákat figyelmeztették, egyelőre ne tervezzenek utazást Vanuatura.