Előfizetés

Leváltották a miskolci direktort

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.03.18. 21:03
Kiss Csaba tavaly augusztusban egy olvasópróbán. FOTÓ: Éder Vera
Azonnal hatállyal felmentette szerdán Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját, a megyei jogú város közgyűlése. Példa nélküli, hogy rendkívüli közgyűlés évad közben, halaszthatatlan okok nélkül, színházigazgatót menesszen. Kiss Csaba szerint mind a nézettségi adatok, mind a teátrum gazdálkodása rendben van. Méltánytalannak tartja az eljárást, azt mondja, a társulat sem érti, hogy miért kellett ezt ilyen rondán csinálni.

- Ön szerint nincs rossz hangulat a színházban?

- Nincs. Bizonytalanság nyilván van, de melyik színházban váltják le a vezetőt azért, mert nem jó a hangulat? Százötven művészember dolgozik itt. Amiatt, hogy ebből tíz sértett színésznek a hangulata nem jó, nem szokás meneszteni az egyébként sikeres színház vezetőjét.

- Említette Györgyi Annát. Mindenütt kényes helyzet, ha a direktor felesége ugyanabban a színházban színésznő.

- Anna nem a direktor felesége, hanem egy fantasztikus színésznő. Egyébként kisebb szerepeket is játszott.

- Azért Arkagyina sem kis szerep a Sirályban, ráadásul ebbe az előadásba egy megbetegedés miatt, ön állt be Trigorinnak, ezt azért is sokan kifogásolták, mert állítólag rossz volt.

- Beugrás volt, mentettem a bemutatót. Három előadás után át is adtam Harsányi Attilának. De itt most ennél jelentősebb dologról beszélünk. Az a döbbenetes, hogy meg lehet tenni, amit velem csinálnak. Ez a városban nyilván közfelháborodást okoz majd, mert a színház nagyon népszerű intézmény. Igazából nem is az a kérdés, hogy én igazgató vagyok-e, vagy sem, hanem az, hogy a minőségnek van-e még védőereje? Én szándékosan nem is exponáltam magam semmilyen közéleti dologban, mert azt mondtam, hogy nekem a színház vezetése a lényeg. És ezt az elmúlt három évben modellértékűen végeztem.

- Kiáll ön mellett a társulat?

- Valószínűleg sokan ki fognak állni, mert mindenki érzi azt, hogy ez nincs rendben. A színészek felét már szerződtettem. Új színészek jönnek, Lajos András, Molnár Áron, Kálid Artúr, Zsigmond Emőke, Tímár Éva. Hogy egy társulatból elmennek néhányan, és jönnek helyettük mások, az természetes jelenség.

- A megkötött szerződések semmissé tehetők?

- Ezek akkor is élnek, ha én nem vagyok. A következő igazgató az én évadtervemet kapja meg, benne az én rendezésemmel, ami Cassavetes Premier című műve lesz. Méltánytalan az eljárás. Ha rendkívüli közgyűlésen állítják föl az embert, az olyan, mintha sikkasztott volna, vagy súlyosan törvénybe ütköző dolgot csinált volna. A színházban is teljes a döbbenet, hogy ezt miért kell ilyen rondán csinálni? De ez Miskolc történetében nem egyedi eset, hiszen Kovács Lászlót a Miskolci Szimfonikusok éléről ugyanilyen rapid módon állították fel. Harminc évig dolgozott a városért, és szabályosan elkergették. Az elmúlt három évben itt éltem Miskolcon, a családomat idehoztam, a gyerekeim itt járnak iskolába. Nekem az a fájdalmas, hogy nagyon komolyan megdolgoztam ezért a színházi színvonalért. Ezzel az eljárással azt a társulatot és azt a közönséget, melynek tagjai mögöttem állnak, is semmibe veszik.

Ellentétes vélemények
A város közgyűlése szerdán a következő közleményt adta ki. "A politika ne csináljon színházat, de ha a színházi szakma azt mondja, hogy a helyzet megérett a változtatásra, akkor változtatni kell. Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen felmentette Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjét. Kiss Csaba ügyvezetői munkakör betöltését célzó pályázatának alappillére volt a Művészeti Tanács létrehozása és az azzal való együttműködés.
Kiss Csaba 2012-ben nyertes pályázata szerint ez a grémium lett volna hivatott arra, hogy a "színház szellemiségét meghatározó döntéseket kidolgozza és azokat végrehajtsa." A Miskolci Nemzeti Színház művészeti életét meghatározó és irányító Művészeti Tanács mára megszűnt, hiszen tagjai lemondtak. A Színház irányítása, a 2012-ben nyertes pályázathoz képest, teljesen más alapokra helyeződött, ez a helyzet a fenntartó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata számára vállalhatatlanná vált.
A színház művészeti, szakmai tevékenysége nem összehangolt, a társulat részéről az ügyvezető felé olyan súlyos bizalomvesztés következett be, ami a fenntartó önkormányzat azonnali beavatkozását igényelte. Az önkormányzat új pályázat kiírásáról is döntött. Annak lezárásáig, de legkésőbb 2016. március 31-ig Szabó Mátét, a Miskolci Nemzeti Színház feloszlott Művészeti Tanácsának tagját bízza meg az ügyvezetői teendők ellátásával.
A Magyar Színházi Társaságnak pedig tegnap ezt a véleményt tette közzé:"Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Miskolc megyei Jogú Város közgyűlése a mai napon felmenteni készül Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját. Nem tudjuk értelmezni azt a magyarázatot, hogy a polgármester a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi a következő évadot. Egy színházi évad kellős közepén, a szerződtetési eljárások, s a következő évad bérlethirdetésének lezárta előtt egy ilyen lépés megtétele egyértelműen szakmaiatlan, s veszélyezteti a színház anyagilag és művészileg biztonságos működését".

Felmentették a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját

Azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját a város önkormányzatának közgyűlése.

A szerdai rendkívüli ülést követően Kriza Ákos polgármester újságíróknak azt mondta: azért döntöttek így, mert olyan "jelzések jöttek a színházból, hogy hatalmas a feszültség a direktor és a társulat között", ez pedig a szakmai munka rovására mehet, ezért a politikának kötelessége, hogy foglalkozzon az üggyel.
Az igazgatói posztra pályázatot írnak ki, addig a teátrumot Szabó Máté rendező irányítja - tette hozzá.

Ezért zárják be a #‎JeSuisCharlie karikatúrakiállítást

Mészáros Márton írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2015.03.18. 18:27
FOTÓ: MTI, Bruzák Noémi
A korábban bejelentett időpontnál három héttel korábban zár be a ‪#‎JeSuisCharlie karikatúrakiállítás, a megdöbbenést kiváltó hírt a kiállításnak otthont adó Budapesti Francia Intézet erősítette meg.

A Budapesti Francia Intézet hivatalos közleménye szerint a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni január 7-i támadásra reflektáló, elsősorban a szólásszabadság általános védelmére létrehozott karikatúrákat bemutató ‪#‎JeSuisCharlie kiállítás technikai okok miatt a tervezettnél jelentősen rövidebb ideig látogatható: az eredetileg április 10-ig megtekinthető kiállítás csupán március 20-ig látogatható. Ez azt jelenti, hogy a hazai kurátorok két hónapos munkájának gyümölcsét a megnyitótól számítva összesen hét napig – péntekig – élvezheti a közönség. Az előrehozott zárás miatt a kiállítás kivételesen mindennap 10 és 20 óra között tekinthető meg.

Balla Borbála, az Francia Intézet sajtóreferense megkeresésünkre elmondta, a döntés mögött nincs politikai motiváció, sőt azt is kategorikusan visszautasította, miszerint a kiállítás témájából kifolyólag terrorfenyegetettség veszélye állna fenn az intézménnyel vagy a kurátorokkal, alkotóművészekkel szemben. A sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a Budapesti Francia Intézet azért döntött úgy, hogy előbb bezárja a kiállítást, mert "a magyar hatóságok felügyelete alatt meghozott biztonsági intézkedések megnehezítik az intézmény mindennapi működését és korlátozzák a közönség mozgását.” A tárlat megtekintését komoly biztonsági intézkedésekhez kötötték: az utcán készenléti rendőrök ügyelnek a biztonságra, az érkezőket fémdetektorral vizsgálják át. A Francia Intézet galériájában szintén több biztonsági őr ügyel a rendre.

A Budapesti Francia Intézet a Magyar Képregény Szövetség tagjaival együttműködésben megvalósult ingyenesen látogató kiállítása tíz különböző nációjú karikaturista alkotásait mutatja be, több hazai művész mellett Pápai Gábornak, a Népszava karikaturistájának alkotása is bekerült a válogatásba.