Előfizetés

Szlovák főtitkára lesz az ENSZ-nek?

Robert Fico miniszterelnök a szlovák rádió egyik politikai vitaműsorában elmondta, Szlovákia harcolni fog az ENSZ főtitkári posztjáért. Két jelölről is szó esett – írta a bumm.sk. 

A lehetséges jelöltek között Miroslav Lajcák jelenlegi és Ján Kubis volt külügyminisztert emlegetik. Fico elmondta: a kormány Lajcákot támogatja, amennyiben hajlandó elvállalni a jelöltséget.

Kubist nemrég az ENSZ-főtitkár személyes helyettesévé nevezték ki Irakban, valamint az ottani ENSZ segélymisszió főnökévé. Az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkárát a Biztonsági Tanács ajánlására a Közgyűlés nevezi ki. Ő a szervezet legfőbb igazgatási tisztviselője. A főtitkári funkció politikai jellegű feladat, amely aktivitást, jó diplomáciai készséget igényel, és egyúttal feltételezi a bizalom meglétét a főtitkár és a tagállamok között. 2007. január 1-jétől az ENSZ főtitkára a dél-koreai Ban Ki Mun, elődje a szervezetet tíz éven át irányító Kofi Annan ghánai politikus volt.

Az első republikánus fecske

Publikálás dátuma
2015.03.23. 10:25
Forrás: Facebook
Ma jelenti be indulását az amerikai elnökválasztáson a vitatott texasi szenátor, Ted Cruz, így a republikánusok közül ő lesz az első, aki hivatalosan is közzéteszi elnöki ambícióit. Cruz a Twitteren is megerősítette indulási szándékát kiemelvén, meg akarja újítani az Egyesült Államokat. 

Előzőleg a Huoston Chronicle közölte, hogy a hivatalos bejelentés a virginiai Liberty Universityn esedékes beszédében történik.

Mint a Huoston Chronicle írta, Cruz 40-50 millió dollárt kíván gyűjteni kampánya számára. Republikánus kihívói közé tartozhat a radikális liberális Rand Paul, Wisconsin kormányzója, Scott Walker, valamint az egykori kormányzó, Jeb Bush.

A republikánusok meggyőződése, hogy a volt amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton is ringbe száll az elnökségért a demokraták részéről. Hivatalosan azonban mindez idáig nem jelentette be indulását.

Keményen bírálják az elnököt

Publikálás dátuma
2015.03.23. 10:22
Milos Zeman. FOTÓ: Getty Images
Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter nem tartja szerencsésnek, hogy Milos Zeman államfő jelezte, részt kíván venni a Győzelem napján május 9-én megrendezendő moszkvai ünnepségen. 

A prágai kormánykoalíció kisebbik pártja, az Ano politikusa ugyan egyetért azzal, hogy meg kell becsülni a nemzetiszocializmussal szemben harcolókat, de mint mondta, Zemannak követnie kellett volna már külföldi állam- és kormányfők példáját, s a kiélezett ukrajnai helyett miatt távol kellett volna maradnia az ünnepségtől.

Az ukrajnai konfliktus miatt számos vezető mondta részvételét a nácik elleni győzelem 70. évfordulója alkalmából az orosz fővárosban esedékes megemlékezéseken. Zeman bejelentése, amely szerint ő bizony elmegy Moszkvába, sok ellenzéki politikusnál verte ki a biztosítékot. A legkisebb koalíciós partner kereszténydemokraták elnöke, Pavel Belobradek is bírálta az elnököt.