A torkon lőtt Lundqvist visszatér

Publikálás dátuma
2015.03.24. 20:03
Henrik Lundqvist/Getty Images
A tervek szerint hétvégén tér vissza Henrik Lundqvist, az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) listavezető New York Rangers kapusa, akit február 2-án talált torkon a korong.

A 2006-ban olimpiai bajnok svéd kapusnak eddig nem engedték, hogy védjen, nehogy trombózis alakuljon ki. "Még kell pár edzés, de célom, hogy szombaton vagy vasárnap már a kapuban álljak" - mondta Lundqvist, aki azért hagyott ki pár tréninget múlt héten, mert megszületett második gyereke. Csapata szombaton a Boston Bruins, vasárnap a Washington Capitals ellen lép jégre.

A Rangers eddig 23 mérkőzést játszott Lundqvist nélkül, ezalatt 17-szer győzött.

Szerző

Dárdai: nagy csata vár ránk

Publikálás dátuma
2015.03.24. 18:22
Fotó:Népszava
Tömött teremben kezdődött kedden Telkiben a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatója. Dárdai Pál, a nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya kiemelte: az eddigiekhez képest nehezebben tud a csapat felkészülni a görögökből, mivel az uruguayi Sergio Markarián személyében új tréner irányítja a tavalyi világbajnokságon nyolcaddöntős riválist, így az esélyeket is nehezebb megjósolni. A kapitány ugyanakkor hozzátette, a három pont óriási eredmény lenne a továbbjutást érő hely megszerzésének szempontjából, az egy ponttal pedig versenyben maradna a nemzeti együttes.

„A görög válogatott utolsó helye csalóka. A játékosok komoly együttesekben szerepelnek, gyors labdarúgók alkotják a nemzeti tizenegyüket, ráadásul remekül védekeznek. Nem szabad elfelejteni, hogy egy jó gárdáról beszélünk, ha szervezetten lépnek föl, akkor nagy csata vár ránk. Eddig pont a szervezettség hiányzott a görögökből. Ha az egyik játékos jobbra, a másik balra fut, abból nem lesz komoly csapat. Bízom benne, hogy ez ellenünk még így marad, és később állnak össze úgy, mint mi”- értékelte Dárdai a görög csapat eddigi teljesítményét.

A kapitány a sérültekről is szót ejtett. Mint mondta: nyerő emberek vannak a csapatában, ezért nem panaszkodik, de Korcsmár Zsolt és Lovrencsics Gergő játéka hiányozni fog a görögök ellen.

„Nincs olyan fiatal magyar játékos, aki annyi nemzetközi rutinnal rendelkezik, hogy egy ilyen kulcsfontosságú mérkőzésre be lehetne tenni. Nagyon szurkolok minden ifjúnak, de itt a válogatottnál nincs idő és lehetőség arra, hogy kísérletezgessek”- reagált a szövetségi kapitány arra a felvetésre, hogy miért a rutinos játékosok alkotják a keretet.

Dárdai Pál röviden beszélt a körülötte kialakult helyzetről is, német lapértesülések szerint ugyanis csak nyárig irányíthatja együtt a Hertha BSC-t és a magyar válogatottat, utána kizárólag a német klub alkalmazásában lesz.

„Mindkét helyen gőzerővel dolgozom, kint ifjúsági edzői fizetésért, itthon ingyen, ugyanis továbbra sem vettem fel pénzt. Teszem a dolgom szívvel-lélekkel. Komolyan mondom, nem tudom, mi van a szerződésben, hiszen ott sem voltam, amikor kidolgozták. Csak olvasom az enyém-tiéd huzavonát, de én egyedül a feleségemé vagyok”- zárta rövidre a témát Dárdai.

Az F csoportban harmadik helyen álló magyar válogatott vasárnap 20.45 órától, a Groupama Arénában telt ház előtt fogadja a görögöket, akik mindössze egy ponttal a csoport utolsó, hatodik helyét foglalják el.

Ők mondták
Dzsudzsák Balázs: „Kisebb bokasérüléssel bajlódom, remélem a hét vége felé sikerül bekapcsolódnom a munkába. Vasárnap már pályára szeretnék lépni”.
Hajnal Tamás: „Ez az év eddig csak pozitívumokat hozott számomra. Nagyon örülök neki, hogy Pali már ilyen rövid idő után számít rám.”
Elek Ákos: „A finn meccs óta nagyon vártam, hogy ismét tétmeccset játsszak a válogatottal. Természetesen bízom benne, hogy hasonlóan sikeresen vesszük az akadályt, mint az északi riválisunk ellen.”
Stieber Zoltán: „Hiába volt jobb a Hamburg pénteken a Hertha ellen, a labdarúgást gólra játsszák. Most a válogatott sikere a cél, és közösen dolgozunk Palival, hogy minél jobb eredményt érjünk el vasárnap este.”
Szalai Ádám: „Nehéz időszakon vagyok túl. Az elmúlt hetekben kevés játéklehetőséget kaptam Hoffenheimben, ennek a saját teljesítményem az oka. Hiszen, melyik edző hagyja ki azt a játékost, aki folyamatosan rúgja a gólokat.”

Szerző
Frissítve: 2015.03.24. 20:47

Balog: fel kell venni a kesztyűt Simicska ellen

Publikálás dátuma
2015.03.24. 14:24
Balog Zoltán egy korábbi felvételen. FOTÓ: Népszava
Az emberi erőforrások minisztere szerint Simicska Lajos ellen fel kell venni a kesztyűt. Balog Zoltán a mandiner.hu-nak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy elkényelmesedett és önbizalmát vesztette a jobboldali tábor, pedig van ok az önbizalomra. 

A miniszter szerint a Jobbik erősödése a Fidesz bírálata. Balog szerint egyébként a Jobbik legalább annyira szélsőbaloldali, mint szélsőjobboldali párt. Ezzel együtt azt mondta, hogy ha elfogadja, hogy jobboldali, akkor az ő eredményeiket összeadva a Fideszével erős jobboldali fordulat látszik Magyarországon.

„Alapvető, hogy rendelkezésére kell állni a médiának. Én az ATV-be is el szoktam menni, sőt, még a Mandinernek is nyilatkozom, ha nagyon muszáj" – mondta a Simicska-médiumok kormánypárti bojkottjával kapcsolatban feltett kérdésre Balog, hozzátéve: a jobboldalon kialakult háborúban fel kell venni a kesztyűt. Szerinte egy gazdasági érdekkonfliktusról van szó, a kérdés pedig az, hogy ki irányítson: az érdekcsoportok vagy a választott vezetők? Balog elmondta: sosem lesz teljesen független a politika a gazdasági érdekektől, de a konfliktus felvállalása jelentős lépés a helyzet javítására.

Részlet az interjúból:

Önbizalom-hiányosnak érzi magát? 

Sokaknak megrendült az önbizalma az elmúlt hónapokban, ez tény. Úgy is értelmezhetjük: elnehezedett, elkényelmesedett a tábor. Erre mondta a miniszterelnök: ha valakinek fontosak az értékei, nosza, tessék harcolni értük!

Miért is? A belengetett és visszavont netadóért, drogtesztért, a vasárnapi zárva tartásért?

Ha pillanatfelvételeket készítünk, bemutathatunk olyan sorozatot, amelyen nem a nagy sikerek látszanak. Csakhogy eközben a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség az elmúlt negyed század legsikeresebb politikai formációja. Ez az a politikai közösség, amely az Alaptörvényt megalkotta. A nemzeti, polgári és keresztény értékek alkotmányát, amelyet szét akartak lőni Brüsszelből, a tengeren túlról és itthonról is, de megvédtük, majd újra kétharmaddal választottak meg minket. Ez elég önbizalmat adhat.  

Amikor a Jobbik három százalékra közelíti a Fideszt, akkor érthetőbb lenne, ha inkább tényleg fogyna az önbizalom.

Szerintem sok európai párt cserélne velünk. Ráadásul föltéve, de meg nem engedve, hogy a Jobbik jobboldali párt...

Tehát nem az?

Szélsőséges pártnak tartom a Jobbikot. Legalább annyira szélsőbal, mint amennyire szélsőjobb. A kettő összeér. A választók percepciójában viszont jobboldali. Ha tehát összeadjuk a Jobbik eredményeit és a miénket, azt pedig összehasonlítjuk azzal, ami tíz évvel ezelőtt volt Magyarországon, hatalmas változást látunk. Valódi jobboldali fordulatot. 

A teljes interjút itt olvashatja!

Szerző