Leáldozóban Orbán Viktor csillaga

A Fidesz népszerűségvesztéséről ír a Le Monde, Leáldozóban Orbán Viktor csillaga címmel. A francia balliberális lap a vasárnapi zárva tartás bevezetése kapcsán megemlíti, hogy a KDNP javaslata alapján elfogadott törvény főként a nagy külföldi láncokat érinti. 

Az intézkedést külföldi nagyvállalatok az Európai Unió versenyhatóságánál megtámadták, de az a Fidesz szavazóbázisát adó vidéki lakosság körében is népszerűtlen, s 10 ezer munkahely megszűnéséhez vezethet - hangsúlyozta a Le Monde, amely szerint ez az epizód jól érzékelteti Orbán "meggyengülését", aki úgy tűnik, elvesztette eddigi varázsát, amely a politikai csaták megnyerése művészeteként jellemezhető. Az IPSOS március 17-i felmérése, amely szerint a Jobbik 18 százalékos támogatottsággal, felzárkózva a 21 százalékos Fidesz mögé, a második legerősebbé párttá vált Magyarországon, sokkolta a közvéleményt.

A lap szerint a sorozatos választási győzelmek után az internetadó elleni megmozdulások voltak az első jelei annak, hogy más szelek fújnak a Fidesz számára, azóta pedig Ózdon jobbikos polgármestert, Veszprémben baloldal által támogatott parlamenti képviselőt választottak, s ezzel a kormánypárt elvesztette a parlamenti kétharmadát. A tudósító Joelle Stolz azt is szokatlan dolognak tartja, hogy a médiában előtérbe kerültek a Fideszen belüli konfliktusok és az Orbán körüli fiatal politikusok hirtelen meggazdagodási ügyei. A legárulkodóbb jel pedig a Simicska Lajossal való látványos szakítás a tudósító szerint. A cikk felidézte az amerikai kitiltási ügyet, a médiát két hete uraló Buda-Cash és Quaestor botrányt, amely közben a Jobbik a tiszta arculatát hangsúlyozza, s a Fidesz szavazóinak harminc százaléka már szívesen szavazna rá.

Szerző

Légi katasztrófa - Értékelhető adatok a fekete dobozban

Publikálás dátuma
2015.03.25. 16:04
Fotó: Peter MacDiarmid / Getty Images)
Értékelhető adatokat sikerült kinyerni a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal(BEA) nyomozóinak a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén megtalált első fekete dobozból, de a tragédia okaira egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni - közölte szerdán Rémy Jouty, a hatóság vezetője. Megtalálták a másik, a gép repülési adatait rögzítő fekete doboz külső burkolatát a francia Alpokban történt légikatasztrófa helyszínén, a berendezés maga  azonban még nem került elő meg - közölte Francois Hollande francia államfő a Seyne-les-Alpes településnél kialakított mentőközpontban. Közben Hollande mellett Angela Merkel német kancellár és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök is megérkezett szerda délután a francia Alpokban előző nap történt légi katasztrófa helyszíne közelében lévő településre. 

"Sikerült kiértékelhető adatokat kinyernünk a CVR-ből (Cockpit Voice Recorder)", amely a pilótafülkében elhangzott hangokat és beszélgetéseket rögzítette - mondta a BEA igazgatója. A nyomozók ugyanakkor egyelőre a legkevesebb magyarázattal sem szolgálhatnak a 150 áldozattal járó baleset okairól - tette hozzá. A hatóság azt is közölte, hogy nyomozása jelenlegi állása szerint a gép nem robbant fel a becsapódás előtt, és a jelek ellentmondanak annak a feltételezésnek is, miszerint a repülőgép kabinnyomás-csökkenés miatt zuhant le. A BEA szerint néhány napon belül tudnak majd beszámolni arról, hogy milyen következtetéseket lehet levonni az adatrögzítőn tárolt kommunikációból.

"A második fekete dobozt keresik, a burkolatot megtalálták, az emberek továbbra is a helyszínen vannak és keresik tovább" - közölte a francia államfő. Hollande, aki Angela Merkel német kancellárral és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel tett látogatást a helyszínen, ígértet tett arra, hogy "a katasztrófa körülményeire fény fog derülni".

A francia és német vezető együtt érkezett helikopteren, a helyszínen csatlakozott hozzájuk a spanyol kormányfő, aki gépkocsin érkezett. Merkel, Hollande és Rajoy hosszan elbeszélgetett a mentőalakulatok tagjaival. Később  a helyi iskolánál kialakított kápolnánál és halottasháznál rótták le kegyeletüket a katasztrófa 150 áldozata előtt.

Fotó: Peter MacDiarmid / Getty Images

Fotó: Peter MacDiarmid / Getty Images

A Germanwings legfrissebb adatai szerint többek között 72 német és 35 spanyol, továbbá két-két ausztrál, argentin, iráni, venezuelai és amerikai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa is volt az Airbus 9525-ös járatnak, amely kedden délelőtt a francia Alapokba csapódott.  A spanyol kormány ugyanakkor 51 spanyol áldozatról tud. Magyar utasa valószínűleg nem volt a gépnek.

Fotó: Peter MacDiarmid / Getty Images)

Fotó: Peter MacDiarmid / Getty Images)

A kedden délután megtalált egyik fekete dobozt vizsgáló nyomozóhatóság délután 4 órára tűzött ki sajtótájékoztatót Párizsban, ugyanekkor fog sajtótájékoztatót tartani a helyszínen a francia elnök. A repülőgép adatait rögzítő másik fekete dobozt nagy erőkkel keresik a francia hadsereg katonái és alpesi vadászok. A baleset oka továbbra is ismeretlen.

Carsten Spohr, a Gemnawings anyavállalatának, a Lufthansának a vezérigazgatója megmagyarázhatatlannak nevezte a balesetet.A pilótafülkében elhangzott beszélgetést és hangokat rögzítő fekete doboz "nagyon megrongálódott" Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész szerint. A nyomozók azt remélik, hogy a felvételek elemzését követően magyarázat születhet a katasztrófa okára. "Előzetes eredményeket remélünk délután, de több napig is eltarthat, amíg minden eredményt megkapunk" - hangsúlyozta az ügyész.

Manuel Valls francia kormányfő kedden megerősítette, hogy továbbra sem zárható ki semmilyen feltételezés, kivéve az, hogy a repülőgép felrobbant. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a francia hatóságok elsődleges feltételezése nem terrortámadás.  A katasztrófa az Alpok több mint 2000 méteres csúcsai között egy 1500 méter magasságban található 60-70 fokú meredek szakadékok között történt.

A helyszínre, amelyet a csendőrség biztosít, kétszáz nyomozót várnak, közülük tucatnyian már megkezdték a holttestek maradványainak azonosítását. Az ügyész szerint "napokig, sőt hetekig is eltarthat" az áldozatok azonosítása. A délután folyamán Seyne-les-Alpes-ba várják az áldozatok hozzátartozóit is, akikkel pszichológusok, ápolók és tolmácsok foglalkoznak majd a helyszínen. A közeli sítelepek valamennyi szállodáját a rendelkezésükre bocsátják, de az alig 1400 lakosú településen, ahol félárbocra eresztették az európai, a francia, a német és spanyol zászlókat, szinte valamennyi lakó jelezte: szívesen vendégül látják házaikban éjszakára a hozzátartozókat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az áldozatok családtagjai közül pontosan hányan utaznak az Alpokba.

A Germanwings pilótái közölték: egyelőre képtelenek repülni, szörnyű lelki állapotban vannak. Az anyacég, a  Lufthansa elnöke jelezte, tökéletesen megérti a dolgozókat, akik közül sokan ismerték a lezuhant gép legénységét. 

Szerző

Vérdíjat tűztek ki a jemeni elnök fejére a lázadók

Vérdíjat tűztek ki Abed Rabbo Manszúr Hádi nemzetközileg elismert jemeni elnök fejére a húszi felkelők - közölte a síita lázadók kezében lévő állami televízió szerdán.

A felkelők 100 ezer dollár jutalmat ajánlottak fel annak, aki nyomra vezeti őket Hádi elnök hollétét illetően. Hírforrások szerint az elnök elmenekült az ádeni elnöki palotából, és ismeretlen helyen tartózkodik.  A húszi lázadók folyamatosan nyomulnak előre az Ali Abdalláh Száleh korábbi jemeni elnökhöz hű erőkkel karöltve, s az Ádentől mintegy 35 kilométerre lévő Húta város utcáit felkelők és Hádi elnökhöz hű fegyveresek holttestei borítják. 

Ádenben az iskolás gyerekeket hazaviszik szüleik, és a közalkalmazottak is hazamennek. Mindeközben Hádi tisztségviselői közölték, hogy a húszi milíciák őrizetbe vették Jemen védelmi miniszterét.

Szerző