Hiszékeny-per négy nappal a tapolcai időközi előtt

Publikálás dátuma
2015.03.26. 11:30
Hiszékeny Dezső sajtótájékoztatója után. FOTÓ: Vajda József/Népszava
A tapolcai időközi országgyűlési képviselőválasztás előtt négy nappal, április 8-án kezdődik meg Hiszékeny Dezső szocialista honatya, a XIII. kerület korábbi alpolgármesterének büntetőpere. Ellene vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. És bár a vádirat is azt állítja, nem fogadott el kenőpénzt, ennek ellenére a bűncselekményt "befejezettnek tekintik".

A nyomozó hatóság korábban közleményben tudatta, hogy a vád szerint 2013. januárjában Hiszékeny akkori XIII. kerületi alpolgármester - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése - közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért saját magának azért, hogy egy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak adja. "A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett" - fogalmazott a főügyész. Hozzátette: a vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A szocialista képviselő, akinek mentelmi jogát tavaly szeptember 15-én függesztette fel a parlament, politikai indíttatásúnak, koncepciósnak nevezte az eljárást, amelyben véleménye szerint manipulatív eszközöket használnak. Hiszékeny közölte, nem ismeri a vádiratot és nem tájékoztatták a vádemelésről, de ez nem először fordul elő az ügyben. Múlt év nyarán is a sajtóból értesült arról, hogy nyomoznak ellene.

Az ellenzéki politikus számára a nyomozás anyagából kiderült, hogy 2013 januárjától hónapokon át lehallgatták, a személyi megfigyelését is elrendelték, titkos nyomozót is "bevetettek" ellene. Az ebből készült felvétel, valamint az iratok alapján állítja, nincs olyan anyag, amiből kiderülhet, hogy ő kenőpénzt kért, vagy kapott volna. Olyan felvétel létezik, amely bizonyítja, hogy a titkos nyomozó próbálta őt rávenni arra, hogy pénzt kérjen. A képviselő szerint, ha az V. kerületi ügyekben is ilyen vehemenciával nyomoznának, már jutottak volna valamire.

Hiszékeny mentelmi jogának felfüggesztése előtt a parlamentben is elmondta, nem követett el bűncselekményt. Szerinte az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik, előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak - értékelte, kijelentve: "az akció célja alig leplezett módon" a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása.

A főügyészség korábbi tájékoztatása szerint az ügynek további négy gyanúsítottja van, őket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség. Az MSZP-s képviselőt szeptember végén hallgatták ki gyanúsítottként. A főügyészség akkori közlése szerint a politikus megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be.

Lapunknak januárban adott interjújában a politikus arról beszélt, bízik benne, hogy az újságok címlapján egyszer majd a neve mellett az szerepel: ártatlan. A szocialista parlamenti képviselő, aki ellen január 23-án hivatali vesztegetés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség, most is azt állítja, nem követett el bűncselekményt. A kártyáit egyelőre nem akarja kiteríteni azért, hogy később meg tudja védeni magát a bíróság előtt. Ugyanakkor nem tartja véletlennek, hogy szabadlábon van és nem vitték el vezetőszáron. Hiszékeny szerint az ő ügye első pillanattól kezdve együtt "mozog" az V. kerületi ingatlan történésekkel.

Szerző

Csúfos bukás: százmilliárdos kárt okozott az M4-es

Publikálás dátuma
2015.03.26. 11:22
A kép illusztráció. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Brüsszel visszautasította az Európa legdrágább autópályájaként elhíresült M4-es beruházás finanszírozását kartellgyanú és túlárazás miatt. A projekt Jávor Benedek beadványa nyomán került az uniós hatóságok látókörébe – a csúfos bukást meg lehetett volna akadályozni, ha a magyar hatóságok időben foglalkozni kezdenek a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének elsőként hozzájuk intézett észrevételivel.

Az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakasza az eredeti tervek szerint kilométerenként 3,79 milliárd forintért épült (jórészt uniós támogatásból), szemben a völgyhidat is magában foglaló M7-es szakasz 2,8 milliárdos kilométerenkénti árával, a korábbi rekorderrel. Egy alföldi, extrák nélküli autópályaszakaszról van szó, ahol semmi nem indokolja a különleges drágaságot. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője már tavaly érdeklődött a kormánynál az okokról; akkor azt a választ kapta, hogy „tíz év alatt 43 százalékkal nőtt a bitumen és az aszfalt ára" (ami egyébként nem igaz), és hogy az állam a magyar gazdaság helyzete miatt drágábban jut hitelhez.

Menet közben a bekerülési költséget alaposan – 110-ről 160 milliárdra –meg is emeleték, amit már végképp nem lehet észérvekkel indokolni. Mivel a kormány nem volt hajlandó vizsgálatot indítani, a PM az OLAF-hoz, az Unió csalás elleni ügynökségéhez fordult, a szervezet pedig az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságához továbbította Jávor beadványát. Úgy tűnik, az uniós szervek nem csak az aktát tologatták, hiszen immár a Bizottság is megállapította: elképesztően és megmagyarázhatatlanul túlzóak a költségszámítások a legnagyobb hazai útépítők (a Colas-Swietelsky konzorcium, a Közgép-A-Híd páros és a Strabag) által vitt projektben.

Az EU nem hajlandó állni a kartellgyanús beruházás számláját, így a beruházás legfeljebb a magyar adófizetők finanszírozásában valósulhat meg. A PM szerint sajnálatos, hogy korábbi észrevételünk nyomán a kormány nem akadályozta meg időben a lopást, százmilliárdos kárt okozva a tisztességesen adózó polgároknak. Az ellenzéki párt szigorú vizsgálatot, felelősségre vonást és a teljes uniós beruházási portfóliót érintő revíziót sürget: sem az európai, sem a hazai adózók nem kívánnak tovább asszisztálni az orbáni rablóállam felépítéséhez.

Csepreghy: a cégek fizetik a szankciót
Ha bebizonyosodik az Európai Bizottság kartellgyanúja az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának építésével kapcsolatban, a kormány ki fogja fizettetni a szankciót az érintett cégekkel - mondta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten egy konferencián. Csepreghy Nándor hozzátette: meg kell várni, hogy beigazolódik-e az Európai Bizottság gyanúja. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat mindenképpen azt szeretné, ha a beruházás megvalósulna. 

Az M4-es autópályával kapcsolatos európai bizottsági elutasítás miatt a kormány most azon dolgozik, hogy Szolnokot az M5-ös autópályával kösse össze egy négysávos autóúttal - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón. A várható megoldás a jelenleg folyamatban lévő beruházás felfüggesztése lesz, és tisztázni kell az M4-es ügyében az egyebek mellett a Brüsszel által felvetett kartellgyanút is - mondta. A miniszter megerősítette: a kormány visszavonta az Európai Bizottságtól a projekt EU-s programként való elismertetését.

Szerző

Lángokban állt egy XI. kerületi lakás, egy gyerek is megsérült

Tűz ütött ki egy XI. kerületi lakóépület 11. emeleti lakásában csütörtök délelőtt. A házból négy embert, köztük egy gyermeket vittek kórházba - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kisdi Máté elmondta: a Csikihegyek utcában egy tizenegyedik emeleti lakásban keletkezett a tűz. Két ember súlyosan megsérült, két másikat, köztük egy gyermeket, könnyű sérülésekkel vittek kórházba. A baleset miatt a teljes emeletet kiürítették. Nagyjából 25-30 embernek kellett elhagynia otthonát. A tüzet sikerült eloltani, már csak az utómunkálatok zajlanak. A tűzoltók még vizsgálják, hogy a ház elektromos szerkezete is megsérült-e - tette hozzá a szóvivő.

Szerző