Előfizetés

Brit kamerák a fukusimai reaktorban

Publikálás dátuma
2015.03.27. 11:09
A fukusimai katasztrófa után 4 évvel. FOTÓ: Ken Ishii/Getty Images
Úgy tűnik, brit komputerszakértők segítségével lehet előrelépni a Japánban 2011 márciusában, egy pusztító földrengés, majd az azt követő cunami miatt erősen megrongálódott fukusimai nukleáris erőmű valós állapotának felmérésében. 

A katasztrófa következményeinek felszámolását meglehetősen vontatottan végző hazai cég, az emiatt jó ideje bírált Tepco mindeddig csak a reaktorokban bekövetkezett üzemanyag leolvadását volt képes megállapítani, ám nemigen boldogult az elfolyt hűtővíz okozta radioaktív sugárzás feltérképezésével. Most viszont egy brit információ-technológiai cég közreműködésével esély nyílhat a sikeresebb kárelhárításra.

A brit Createc szakemberei távirányítású drónokra szerelnek fel apró kamerákat, valamint lánctalpas robotokat is bevetnek a reaktorépületeken belüli helyzet kifürkészésére, a magas sugárzás miatt ugyanis a legveszélyesebb zónákban emberi munkavégzésre továbbra sincs lehetőség. A felszerelést egy speciális szoftver vezérli, a berendezés értéke mintegy 82 millió forintnak felel meg, s részletes, három dimenziós térképen vázolja fel a megfigyelőknek a reaktorok környékét, a sugárzás gócpontjait.

Szakértők kezdettől igen nehéznek, s több évtizedre elhúzódónak jósolták a fukusimai kárelhárítás és semlegesítés időtartamát. A brit közreműködés nyomán remélhetőleg a folyamat valamelyest felgyorsulhat.

„Eddig szinte sötétben tapogatóztak, most viszont szinte egy virtuális sétát tehetnek a reaktorokban” – méltatta a brit közreműködés előnyeit a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Pete Woolaghan, a Createc igazgatója.

Tényleges életfogytiglan Spanyolországban

Emberi jogi szervezetek tüntettek tegnap Madridban, miután a törvényhozás elfogadta a büntetőtörvénykönyv módosítását, amely egyebek mellett az tényleges életfogytiglani börtönbüntetést is tartalmazza. 

A legsúlyosabb bűntényekért akár 30, terrorista cselekményért 40 év börtön is kiszabható, 25 év után felülvizsgálatra csak akkor van lehetőség, ha a fogoly rehabilitálhatónak tűnik, ha nem, akkor élete végéig rács mögött marad.

Az engedély nélküli tüntetések szervezőit a jövőben akár 600 ezer eurós büntetéssel is sújthatják. A büntetőjogi reformot a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselőinek szavazataival hagyták jóvá. Az ellenzéki szocialisták (PSOE) szóvivője, Rosa Aguilar szerint a tegnapi nap „fekete nap volt a spanyol demokrácia szempontjából”.

A büntetőtörvénykönyv módosítása engedélyezi a két, spanyol fennhatóság alatt levő észak-afrikai enklávé, Ceuta és Mellila területére érkező illegális menekültek kitoloncolását. Az ENSZ és az Európa Tanács is aggályosnak találta e rendelkezést, amely szembemegy az Emberi Jogok Európai Bírósága kollektív kiutasítási tilalmával. A módosítások július 1-ével lépnek életbe.

Elvetették a vádakat az argentin elnök ellen

Publikálás dátuma
2015.03.27. 11:02
A képen Cristina Fernández de Kirchner. FOTÓ: Wu Hong - Pool /Getty Images
Argentínában egy szövetségi fellebbviteli bíróság tegnap jóváhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, elutasítva a vádemelést az államfő, Cristina Fernández de Kirchner ellen. 

Az államfő elleni 289 oldalas vádiratot a meggyilkolt főügyész, Alberto Nisman adta be januárban, néhány nappal azelőtt, hogy holtan találták saját fürdőszobájában. A hatóságok azt állították, hogy a főügyész öngyilkosságot követett el. Nisman azzal vádolta az argentin elnökasszonyt, hogy állítását – egy kedvező kereskedelmi megállapodás reményében – megakadályozta a Buenos Aires-i zsidó közösségi központ ellen elkövetett 1994-es merénylet iráni felelőseinek bíróság elé.

A bírói tanács két tagja elutasította a vádemelést, a harmadik azonban indokoltnak találta volna, hogy Nisman dokumentumai alapján induljon nyomozás az ügyben. Az elutasító döntés ellenére az eljárás folytatódhat, hiszen a Nisman halála után a vádat képviselő ügyész, German Moldes várhatóan a semmítőszék elé viszi az ügyet.

Az argentin közvélemény 70 százaléka kétségbe vonja Nisman öngyilkosságát, s úgy véli, hogy a főügyészt meggyilkolták. Ezt állítja – független törvényszéki orvostani vizsgálat alapján – az áldozat volt felesége is.