Előfizetés

Quaestor - Ne titkolják a cégvezető, Orbánnak írt levelét!

Az MSZP kikéri Tarsoly Csabának, a Quaestor elnök-vezérigazgatójának Orbán Viktor kormányfőnek küldött levelét, illetve a február 25-ei kormányülés szó szerinti jegyzőkönyvét és hangfelvételét. Ezt Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus szerint ez a levél választ adhat arra, hogy történt-e bűncselekmény, bizonyíthatja a bennfentes információval való visszaélést. Lukács Zoltán jelezte: gyanújuk szerint  a bűncselekmény megtörtént, de a bizonyítékok begyűjtése a hatóságok dolga. Várják, hogy mikor tartanak a Miniszterelnökségen, illetve a Külgazdasági és Külügyminisztériumban  házkutatást, hogy a levelet lefoglalják - tette hozzá.

Mint mondta, szorgalmazzák, hogy a levelet a kormány hozza nyilvánosságra, és közöljék azt is, hogy a dokumentum  milyen utat járt be a közigazgatásban. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vajon csak postás vagy pénzes postás volt, esetleg csak leveleket vitt-hozott, vagy pénzt is? - tette fel az egyelőre válasz nélküli kérdést a szocialista politikus, meglebegtetve, hogy a brókerügyek kirobbanása elég közel esik Szijjártó Péter villavásárlásához, ami vajon puszta véletlen? 

A szocialista frakcióvezető-helyettes azt is firtatta, hogy ha a február 25-ei kormányülésen döntés született az állami pénzek kivételéről a brókercégektől, miért tartott a KKM-nek ezt a döntést majdnem két héttel később, március 9-én végrehajtani. Miért csak a múlt héten kaptak körlevelet a költségvetési szervek arról, hogy szüntessék meg ezeket a befektetéseiket? - hangzott el az újabb megválaszolásra váró kérdés. A kormányülésről készült emlékeztető nem egy olyan okirat, ami bármit igazolna - mondta, hozzátéve, remélik, hogy készül a kormányülésről hangfelvétel.

Tarsoly Csaba és két társa őrizetbe vételéről szólva Lukács Zoltán azt mondta: összesen 17 napjuk volt, hogy azt csináljanak a céggel, amit akarnak, és sajtóhírek szerint nincs vagyon a nevükön. Szerinte ennek is meg kell találni a felelősét. A politikus úgy értékelte, hogy Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában folytatta a két napja megkezdett beismerő vallomást: elmondta, hogy nem jó gazdái a közpénzeknek, mert rossz helyen, kockázatos vállalkozásoknál tartották azokat. Dőlnek Orbán Viktor és a Fidesz fejére a bizonyítékok, a kormányfő és pártja méltatlanná vált az ország kormányzására, ezért hívnak mindenkit április 11-re Budapestre tüntetni.

Déli pu - Nagypéntektől újra üzemel!

Publikálás dátuma
2015.03.27. 15:28
Ismét benépesül...Fotó: Vajda József, Népszava
Jövő péntek hajnalban újraindul a menetrend szerinti vonatközlekedés a budapesti Déli pályaudvaron - közölte a Mávinform. 

A közlemény szerint a kivitelező jövő hétre végez az alagutat övező támfal és rézsű ideiglenes helyreállításával, így a forgalom újraindulásához szükséges technológiai előkészítések után, április 3-án ismét megindul a vonatforgalom a Déli pályaudvaron.

A vonatok a pályaudvar lezárása előtt érvényes menetrend szerint közlekednek nagypéntektől, azaz ismét járni fog minden martonvásári és százhalombattai elővárosi vonat is. Felhívták a figyelmet arra, hogy az utasok a vonatok menetrendjéről a www.mavcsoport.hu honlapon, okostelefonon a Vonatinfó alkalmazás segítségével, továbbá a Mávdirekt helyi tarifával hívható kék számán (+3640-49-49-49) is tájékozódhatnak.

Január 25-én támfalkövek hullottak a sínekre a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán, másnap pedig a támfal is megcsúszott. A MÁV Zrt. a támfal első megcsúszásakor lezárta az alagútnál lévő egyik vágányt és átszervezte a Déli pályaudvar közlekedését, január 31-én pedig teljesen lezárta a pályaudvart.

Újra tüntettek a taxisok - Nem vették át petíciójukat

Publikálás dátuma
2015.03.27. 15:00
Fotó: Kökényesi Gábor
Ígéretükhöz híven ma ismét tüntettek a taxisok a fővárosban az Uber ellen. A "szokásos" helyen, a Várkert Bazárnál gyülekeztek. Tudósítónk beszámolója szerint nagy volt a rendőri készültség, szalagokat feszítettek ki. A hatóság 300 járműre adta ki az engedélyt, de csak kilenc autó gyűlt össze. A demonstráció szervezője elmondta: a többi kollégát kirúgással fenyegették meg a taxitársaságok, így ők nem mertek részt venni a tiltakozáson. Mindezek ellenére elvitték a Városházára 18 pontból álló petíciójukat, azonban azt nem vette át senki. Ezzel véget ért a mai megmozdulás, jövő héten folytatják.

A demonstráción készült videót itt nézheti meg!

Tudósítónk szerint négy főből álló delegáció akarta átadni a petíciót, amelyben az egységes személytaxi feltételének megfelelő kormányrendelet kihirdetését követelik, de csak a portáig jutottak. Azt nem vette át senki annak ellenére, hogy a Fővárosi Önkormányzat ígéretet tett rá. A menet visszatért a gyülekezési helyre, a Várkert Bazárhoz, ahol végül az a döntés született, hogy véget vetnek a tüntetésnek, de nem adják fel, és jövő héten újra összegyűlnek, folytatják a tiltakozó akciót.

Korábban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közölte, hogy délután az I., Lánchíd utcában autós demonstrációt miatt forgalomkorlátozásra kell számítani várhatóan 20 óráig. Lezárás esetén a 17-es pótlóbusz és a 86-os autóbusz terelt útvonalon közlekedik.

Mint ahogy elsőként beszámoltunk róla, múlt héten csütörtök este sárga taxik lepték el a Lánchidat. A spontán demonstráció résztvevői körbefordultak a Clark Ádám téren, hangosan dudáltak, majd visszahajtottak a hídon, megbénítva a járműforgalmat. Akkor körülbelül 50-60 taxi gyűlt össze a Lánchíd utcában, a Várkert Bazár előtt. Innen indult vissza rendőri felvezetéssel a kiindulópontra a már 70-80 autóra duzzadt menet a Hősök terére.

A szervezők ott bejelentették: amennyiben ezen a héten nem kapnak választ a BKK-tól, vagy a felelős vezetőktől kérdéseikre, akkor most pénteken a legforgalmasabb időpontban megismétlik a demonstrációt.

Az Uber szolgáltatásához csatlakozott sofőrök nem hivatásos személyfuvarozók, hanem olyan emberek, akik a hivatalos taxis viteldíjnál jóval olcsóbban dolgoznak. A sofőr és az utas egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével találja meg egymást.