Előfizetés

Utat építenek a Germanwings-katasztrófa helyszínéhez

Publikálás dátuma
2015.03.30. 17:21
FOTÓ: Getty Images
Folytatódott hétfőn a francia Alapokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozának keresése és az áldozatok maradványainak összegyűjtése, annak ellenére, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mentőhelikopterek nem tudtak felszállni. A helyszínelők a kialakítás alatt álló úton gyalogosan közelítették meg a helyszínt.

A France2 közszolgálati televízió helyszíni tudósítása szerint hétfőn folytatódott annak az útnak a kiépítése, amelyhez vasárnap láttak hozzá a hatóságok. Az egy kilométer hosszú szakasz Le Vernet településtől vezet ahhoz a sziklafalhoz, ahol a repülőgép becsapódott.

Miután a helikopterek a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt hétfő reggel nem tudtak felszállni, a helyszínelők a még félkész úton, a buldózerek között egy keskeny ösvényen át gyalogosan közelítették meg a helyszínt. Az alakulatok mintegy 45 percet voltak kénytelenek gyalogolni. Délre elkészült az út háromnegyede, s valószínűleg estére az egész szakaszt kialakítják.

A földúton eleinte majd csak terepjáróval lehet közlekedni, kizárólag a kutatás és a helyszínelés céljából, de várhatóan április végére lebetonozzák az egész szakaszt azért, hogy a jövőben az áldozatok hozzátartozói is meg tudják közelíteni a baleset közvetlen helyszínét.
A műút kialakításának 100 ezer eurós költségét a Germanwings légitársaság biztosítói fedezik.

A helyszínen továbbra is mintegy ötven helyszínelő és igazságügyi orvosszakértő gyűjti össze az áldozatok földi maradványait, illetve a gép roncsait. A csendőrség szerint továbbra is a repülési adatokat rögzítő, második fekete doboz megtalálása az elsődleges cél.

A Germanwings légitársaság azt közölte, hogy a dél-franciaországi Marseille-ben segélyközpontot alakítottak ki a hozzátartozók fogadására és ellátására. Oliver Wagner, a légitársaság operációs igazgatója arról tájékoztatott, hogy eddig 325-en látogattak el a baleset helyszínétől mintegy tíz kilométerre, Seyne-les-Alpes településen kialakított emlékhelyre. Elsősorban német és spanyol családok, de Mexikóból, Japánból, Kolumbiából, Venezuelából és Argentínából is érkeztek hozzátartozók.

Őket a Lufthansa légitársaság, a Germinwings anyavállalatának részéről mintegy kilencven fogadták, elsősorban német és spanyol anyanyelvű, válsághelyzet kezelésére képzett szakemberek, valamint a Kenyon International Emergency Services nevű londoni székhelyű válságkezelő cég harminc munkatársa. Rajtuk kívül tucatnyi pszichológus és tolmács is segíti a helyieket a hozzátartozók fogadásában.

A Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő A320-as gépe, fedélzetén 150 emberrel, múlt kedd délelőtt csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A katasztrófa körülményeinek vizsgálatát vezető marseille-i ügyészség szerint a másodpilóta bezárkózott a pilótakabinba, és valószínűleg szándékosan vezette a gépet a hegyoldalnak.

Seselj nem akar visszamenni Hágába

A háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista Vojislav Seselj hétfőn kijelentette: önként nem tér vissza a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe, és ha vissza akarják vinni, akkor le kell őt tartóztatni.

A Hágából súlyos egészségügyi állapota miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett politikus így reagált arra, hogy a Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa elrendelte a bírói tanácsnak, hogy azonnali hatállyal vonja vissza az ideiglenes szabadlábra helyezésről szóló döntést, és rendelje el Seselj visszatérését. A döntést azzal indokolta a testület, hogy az ultranacionalista politikus Szerbiába való novemberi hazatérése óta folyamatosan azt hangoztatta, nem tér vissza önként Hágába, és ezzel megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit.

Vojislav Seselj hazatérésekor a szerb kormány garanciát vállalt egyebek mellett arra is, hogy amikor a hágai testület kéri, akkor visszaszállítja Seseljt a scheveningeni börtönbe. A hétfői döntés értelmében így most az Aleksandar Vucic vezette kormánynak megoldást kell találnia arra, hogyan vegye rá a Szerb Radikális Párt (SRS) vezetőjét a hollandiai útra.

A helyzet azért is érzékeny, mert korábban mind Aleksandar Vucic, mind Tomislav Nikolic államfő az SRS tagja, és Seselj közeli munkatársa volt. Az SRS elnöke éppen erre a tényre építi nagyhangú kijelentéseit, például hétfői megnyilvánulását, miszerint: „meglátjuk, hogyan fog Aleksandar Vucic és Tomislav Nikolic engem letartóztatni”.

Az SRS elnöke egyébként hétfői programját is közölte a szerb sajtóval, hogy pontosan lehessen tudni, mikor hol tartózkodik.
Vojislav Seselj 2003 elején önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött Hágában. Egyebek között azzal vádolják, hogy felelős az 1991 és 1994 között Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban elkövetett háborús bűncselekményekért. Pere 2007 óta húzódik, tavaly novemberben súlyos egészségügyi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Szerbiába való visszatérése után folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például "Nagy-Szerbia" megalakításáról szónokolt, ami Szerbia egyesítését jelentené a környező országok szerbek lakta területeivel. Támogatottsága a Hágában töltött évek alatt azonban csökkent, pártja az utóbbi két választáson nem került már be a parlamentbe.

Szijjártó elismerte: ő hagyta jóvá Tarsoly diplomata útlevelét

Publikálás dátuma
2015.03.30. 16:21
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter megbeszélésük után sajtótájékozta
A Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a tárca intézményei a miniszterelnök utasításának megfelelően jártak el, amikor megszüntették számláikat a Quaestor brókercégnél; a folyamat során pedig nem rendelkeztek semmilyen törvénytelen információval - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter szlovák hivatali partnerével, Miroslav Lajcákkal közös sajtótájékoztatón válaszolt a Quaestor-üggyel kapcsolatos kérdésekre. A miniszter hangsúlyozta: megdöbbentette és csalódást keltett benne a Quaestor bejelentése, mert megbízhatónak tartotta a brókercéget, ugyanúgy, ahogy az a több tízezer ember, aki ott tartotta a megtakarítását.

A miniszter kijelentette, hogy egy levelet sem kapott Tarsoly Csabától, a Quaestor vezérétől, akivel utoljára januárban vagy februárban találkozott, és a Duna City befektetési projektről tárgyalt. A miniszter elmondta: evidens, hogy győri önkormányzati képviselőként, a sportért felelős albizottság elnökeként kapcsolatba került Tarsoly Csabával, ahogy több száz más üzletemberrel is.

Kifejtette, hogy akkor állítottak ki parlamenti belépőt Tarsoly Csabának, amikor az üzletember nagyon sokat tárgyalt a kormányzattal az isztambuli és a moszkvai kereskedőházak üzemeltetéséről, amelyek közül ez utóbbiban nem is sikerült megállapodni. Szijjártó Péter hozzátette: ő maga hagyta jóvá diplomataútlevél kiadását Tarsoly Csabának, mert ez könnyítést jelentett az utazásnál az üzletembernek a moszkvai vízumközpont tető alá hozatalát megelőző tárgyalásokon. Több száz ember rendelkezik ilyen útlevéllel Magyarországon - jegyezte meg a tárcavezető. Hozzátette: szombaton, amint hazatért dél-amerikai útjáról, visszavonta a dokumentumot Tarsoly Csabától.

Azzal kapcsolatban, hogy a Quaestor lenne "a keleti nyitás zászlóshajója", Szijjártó Péter emlékeztetett: a 25 kereskedőházból egynek az üzemeltetését nyerte el a cég, és ezt a szerződést is azonnal megszüntette a KKM, amint megtörtént a bejelentés az öncsődről. A miniszter kijelentette: sem neki, sem a családjának nem volt egyetlen fillérje sem a Quaestornál. Azzal kapcsolatban, hogy utólag nem vizsgálható-e annak a felelőssége, aki döntést hozott arról, hogy a KKM háttérintézményei a Quaestornál tartsanak közpénzt, Szijjártó Péter hangsúlyozta: semmi nem utalt arra, hogy a brókercég nehéz helyzetben lenne, mindenki megbízható, komoly cégnek tartotta. Hozzátette: a Quaestor bejelentése előtt mindössze néhány nappal közvetített a tárca gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára egy arab befektető és a Quaestor között egy tervezett közös ingatlanfejlesztésről, a Duna City projektről. A miniszter arra utalt, hogy a kormányzat nem így járt volna-e el, ha tud a brókercég helyzetéről.

A miniszter elmondta, hogy a Magyar Export-Import Bank Zrt.-nek (Eximbanknak) dematerializált, forgalomképtelen részvényei voltak a Quaestornál, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek pedig állampapírja. Ez utóbbit felhatalmazás nélkül adta el a brókercég, de a pénz visszakerült, így az adófizetőket nem érte kár - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter elmondta: nem tudott róla, hogy a Quaestor és annak tulajdonosa környezetében offshore adóparadicsomban bejegyzett cégek vannak. Korábban a Hír24 azt írta, hogy a Quaestor-csoport körül hat olyan céget találtak, melyeket "offshore-paradicsomban" jegyeztek be.