Brókerbotrány: az agrártárca több százmilliója is beszorult?

Publikálás dátuma
2015.04.01. 10:01
Illusztráció: Thinkstock
A külügyi tárcán kívül még egy minisztériumnak lehetett olyan vállalata, amely brókercéghez helyezett ki pénzt – írja a Népszabadság egy kormányzati forrásra hivatkozva. A lap szerint a Földművelésügyi Minisztérium egyik cége lehet ilyen ügyben érintett, és nem a Quaestornál, hanem egy másik brókercégnél szorult be több százmillió forintja.

A lap informátora nem árulta el, melyik tárca lehet érintett, ám a kormányzati források biztosra mondták, hogy nem a Miniszterelnökségről, a Nemzetgazdasági Minisztériumról vagy az Emmiről van szó. Mindössze egyetlen kormányzati forrás beszélt arról, hogy a földművelésügyi tárca egyik cége lehet érintett, és nem a Quaestornál szorult be több százmillió forintja. A Buda-Cash vagy a Hungária Értékpapír Zrt. lehet ez a társaság, de ezt nem erősítette meg senki.

Az ügyet zavarossá teszi, hogy kedden délutánig egyetlen minisztérium sem küldött olyan választ a Buda-Cash-botrány után felállított kormányzati munkabizottságnak, hogy érintett lenne a brókerügyben - tájékoztatták a lapot. Az MNB-közeli források szerint voltak olyan minisztériumok, amelyek azonnal válaszoltak, és voltak olyanok, amelyek csak március 9., a Quaestor csődbejelentése után - értesült a Népszabadság.

"Újabb állami károsult a brókerbotrányban?"
Egy hete várjuk Orbán Viktortól azoknak a minisztériumoknak és állami vállalatoknak a listáját, amelyek közpénzeket fektettek be brókercégeknél.  Eddig csak azt  látjuk, hogy a kormánytagok folyamatosan ellentmondanak még önmaguknak is, és látszattörvényekkel próbálják elfedni a Fidesz felelősségét - írja az Együtt sajtóközleményében a Népszabadság információjára reagálva. Orbán Viktor személyesen felelős azért, hogy a kormány hogyan bánik a magyar polgárok pénzével. Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy ne húzza tovább az időt, hozza nyilvánosságra, hol és milyen közpénzeket fektettek be, illetve ki döntött a kockázatos befektetésekről - írták közleményükben.

 

Szerző

MÁV-hiba: vonatkéséssel indul a nap

Publikálás dátuma
2015.04.01. 09:31
Illusztráció: Thinsktock
A biztosítóberendezés meghibásodása miatt 30-35 percet késnek a Tatabánya-Oroszlány vonalon közlekedő vonatok - közölte a Mávinform szerdán.

A közlemény szerint a hiba elhárítása délelőtt várható.

Szerző

Szélvihar: másodfokú riasztás a legtöbb megyében

Publikálás dátuma
2015.04.01. 09:22
Illusztráció: Thinkstock
Kilenc megyére és a fővárosra szerdára is narancssárga, vagyis másodfokú, nyolc megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten van érvényben a másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken akár 90 kilométer/órásnál erősebb széllökésekre is számítani kell. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szél miatt.

Az előrejelzésben azt írták: szerdán is országszerte szeles idő várható: napközben az északnyugati szelet sokfelé viharos széllökések kísérik, és estére is csak kissé csillapodik a szél ereje. Emellett a futó záporok mellett mindenhol számítani lehet több-kevesebb napsütésre. Főleg késő délelőttől egészen estig rövid ideig tartó, de intenzív záporok és jégdarazáporok, a magasabb hegyekben hózáporok alakulhatnak ki hirtelen több fokos hőmérsékleteséssel, néhol dörgéssel, villámlással. A legmagasabb hőmérséklet általában 10-11 Celsius-fok körül valószínű, de a szélben a ténylegesnél jóval hidegebbnek érezhetjük a levegőt. Késő este 0-plusz 6 fok várható.

Szerző