Brókerbotrány: Győr egymilliárdot bukhat

Az Együtt szerint Győr városának egymilliárd forintja, míg Vecsésnek 200 millió forintja került veszélybe a Quaestornál tartott állampapírjaik miatt.

Erről Pataki Márton, az ellenzéki párt elnökségi tagja beszélt szerdán, Budapesten Juhász Péterrel, az Együtt társelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. Pataki Márton elmondta, ugyan nem törvénytelen, hogy állami, illetve önkormányzati szervezetek - a tranzakciók után jutalékot felszámoló - brókercégek szolgáltatásait vegyék igénybe az állampapír-vásárláshoz, az gazdálkodási és erkölcsi szempontból mégis megkérdőjelezhető, mivel az államkincstár ugyanezt a feladatot teljesen ingyenesen látja el.

Az Együtt önkormányzati képviselői ezért országszerte kérdéssel fordulnak a települések vezetőihez, hogy kiderítsék, hol vontak be brókercégeket az állampapír-vásárlásba - fejtette ki a politikus, aki Pintér Sándor belügyminisztert is hasonló vizsgálat lefolytatására szólította fel. Pataki Márton közölte, ahol kiderül, hogy vagyonvesztés kísérte az ilyen befektetéseket, ott feljelentést tesznek a felelősökkel szemben.

Juhász Péter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egy hete nem tudja megnevezni azon minisztériumokat és más állami szervezeteket, amelyeknek befektetései voltak a brókerházaknál. Az ellenzéki párt társelnöke a tájékoztatás hiányára hivatkozva vérlázító, cinikus hazugságnak nevezte azt az állítást, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már február 25-én felszólította a tárcákat a brókercégeknél tartott megtakarítások kivételére. Ez alapján pedig megállapítható, hogy a kormányfő "bennfentes kereskedésre bujtotta fel az alatta dolgozókat", ami miatt egyértelműen le kell mondania - fogalmazott.

Juhász Péter megkérdőjelezte annak a levélnek a valódiságát is, amelyet a kormány kedden tett közé. Az Együtt politikusa szerint a Tarsoly Csaba Quaester-vezető miniszterelnöknek írt leveleként bemutatott dokumentum hamisságára utal, hogy azon szerepel egy március 10-i érkeztetésről szól pecsét, amely azonban nem látható azon az elméletileg megegyező levélen, amelyet Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap vitt az ATV stúdiójába.

Juhász a mi információnkra hivatkozva azt mondta, paraszti ésszel fel sem fogható, hogy Orbán Viktor már március 9-én, vagyis Tarsoly Csaba levelének hivatalos érkezése előtt egy nappal válaszolt a Quaestor tulajdonosának.

Szerző

Politikai nyomás az ügyészségen?

A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy a nyomozás elősegítése érdekében menesszék a fővárosi főügyészt, mert a párt szerint Ibolya Tibor a Quaestor-ügyben nem az igazság feltárásával, hanem a kormány mentegetésével foglalkozik – ezt a párt szóvivője mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: kedd este az ATV-ben a fővárosi főügyész arról beszélt, nem elég a megalapozott gyanúhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank 150 milliárd forintnyi fiktív kötvényállomány miatt tett feljelentést. Ibolya Tibor szerint az is rendben van, hogy egy börtönviselt közmunkásra íratták a Quaestort, ahogy azt is, hogy a nyolcszáz gigabájtnyi adatot három ügyész fogja feldolgozni – tette hozzá.

Az ügyészség nyilvánvalóan politikai nyomás alatt dolgozik, hiszen nem fedheti fel a „Fidesz brókercégének mocskos ügyleteit” – jelentette ki. Nem tudni, hogy a politikai elfogultság vagy a hozzá nem értés-e az erősebb, de az biztos, hogy a kormány átverte, majd cserben hagyta a kisbefektetőket – mondta.

Szerző

Szenzációs M1-paródia a Dumaszínháztól - Videó!

Súlyos hang- és feliratozási hibák, összekevert kereszt- és vezetéknevek, felkészületlen munkatársak, gunyoros-cinikus, néha megduplázódó Litkai Gergely, dadogás és ideges lapozgatás - a Dumaszínház tagjai igazán kitettek magukért, hogy az aktuális paródiájukból ne felejtsenek ki egy - az M1-től már megszokott - technikai malőrt vagy riporteri bakit sem, bár elképzelhető, hogy a nemzeti hírtévé paródiájából így is kimaradt pár emlékezetes mozzanat. 

A Dumaszínháznak valószínűleg nem okozott nagy fejtörést, hogy az M1 híres bakizásaiból mely gyöngyszemeket szedjék egy csokorba, volt miből válogatniuk.

Az M1 indulásakor írtuk: szinte állandó gond volt az anyagok alól kicsúszó hanggal, az eltűnő és újra felbukkanó feliratozással; egy ízben Imre Balázs műsorvezetőt lehetett hallani a stúdióból, amint a technikusokat kérdezi, „kérjek-e elnézést", vélhetően a nézőktől a baki miatt, de a válasz minden bizonnyal az volt, hogy "ne", mert ahogy újra látható volt, folytatta, ahol abbahagyta. És ez csak egyetlen példa. Mindez délután csúcsosodott ki, amikor fél 3-kor Pozsonyba akartak kapcsolni, ahol a tudósító először nem tudta, hogy adásban van, majd amikor beszélni kezdett, nem lehetett hallani. „Én azért kicsit hallottam Timit”, próbálta menteni a helyzetet Somorjai Balázs műsorvezető, és rövid híreket ígért, de az időjárás-jelentés indult el, aztán több bejátszás egymás után, végül elsötétítették a képernyőt. A sorozatos hibák olyan benyomást keltettek, mintha az egész műszaki berendezést néhány órával az élő adás előtt kezdték volna el először állítgatni. A köztársasági elnök nevét is sikerült "Ádár Jánosnak" írni, a köztévé egekbe magasztalt új arculatát tervező dizájnereket összekeverni.

Íme a Dumaszínház fergeteges videója:

Szerző