Elindult a viharjelző rendszer

Publikálás dátuma
2015.04.01 19:55
Viharjelző lámpa a Fertő tó partján, Fertőrákos közelében. MTI Fotó: Nyikos Péter
Fotó: /
Éjfélkor elindult a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon – jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese a Fertő tavon tartott sajtótájékoztatón.

Tollár Tibor az október 31-éig működő viharjelzésről elmondta, hogy az állapota ugyanolyan, mint a hasonló nyugat-európai rendszereké.
Kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben 330 millió forintot fordítottak fejlesztésre hazai forrásból. Kiemelte, hogy a Tisza-tavon mintegy 100 millió forintból alakították ki a rendszert, emellett a Balaton keleti medencéjében négy viharjelző oszlopon messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek fel.

Idén szeretnék folytatni a fényszórók LED-es cseréjét a Balaton körül, ehhez reményeik szerint már európai uniós forrást is fel tudnak használni - tette hozzá a gazdasági főigazgató-helyettes.

A biztonságot támogatja az az okostelefonos alkalmazás, amelyet az OKF Tavihar néven indított. Ez helymeghatározás segítségével azonnal információkat küld a felhasználónak a meteorológiai viszonyokból adódó esetleges veszélyhelyzetekről az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataira alapozva.

Tanka László, az OKF informatikai főosztályának vezetője azt mondta, vizsgálják a lehetőséget, hogy a viharjelző oszlopokat ne csak viharjelzésre, hanem más célokra is fel tudják használni. Példaként említette, hogy kamerákat is lehetne szerelni rájuk.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke bemutatott egy másik okostelefonos alkalmazást, a Meteorát, amely szintén személyre szabottan küld információkat a felhasználóknak az aktuális időjárási adatokról, például a szél erősségéről vagy a csapadék várható mennyiségéről. Elmondta azt is, hogy bár tavaly szélsőséges volt az időjárás, nőtt a zivataros és a szeles napok száma, kevesebb viharjelzést adtak ki a tavakon, mint két éve.
Hozzátette: a teljes meteorológia infrastruktúra készen áll a viharjelzésre, az országban mindenhol működnek a lámpák éjfél óta. A Tisza-tavon és a Velencei-tavon 4-4, a Balaton körül 31 viharjelző oszlop működik, emellett 15 balatoni standon üzemel úgynevezett mobil viharjelző eszköz.

Ernst Böcskör, a Burgenladi Regionális Biztonsági Központ biztonsági koordinátora elmondta, hogy a Fertő tavon tizenegy állomás működik: tíz az osztrák, egy a magyar oldalon. A fertőrákosi kikötőnél lévő oszlop nem a hazai, hanem az osztrák hálózatba kapcsolódik, mert a tóra a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Központ adja ki az adatokat.

Csizmadia Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a Fertő tavon egy fulladásos haláleset történt, az is 2010-ben. A hazai oldalon a rendőrség a Fertő tavi vízi polgárőrökkel két kisgéphajóval teljesít szolgálatot - tette hozzá.

Szerző
2015.04.01 19:55

Keresztes: Jó úton jár az LMP

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:45

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Hiába stagnál az LMP támogatottsága, Keresztes László Lóránt társelnök szerint megfelelő irányba halad a párt.
Radikális LMP-t ígért megválasztása után. Ez már az lenne? A teljes őszi időszakban az LMP volt a brutális kormányzati támadások célkeresztjében. Ez most sem csillapodik. A kormány számára „nemzetbiztonsági kockázat” lettünk. Ez igazolja, hogy jó úton járunk.
Sokszor leszögezte, hogy teljesen elutasítja, sőt kizárja az együttműködést a "régi baloldali pártokkal." Mégis azt látni, hogy közösen áll a parlament lépcsőjén és mond fogadalmat szocialistákkal és DK-sokkal. Mi változott? Pontosítok: május elején tettem esküt a magyar emberek és a nemzet szolgálatára, ehhez tartom magam. A fogadalomban nem vettünk részt, ahogy a Jobbik sem. Ugyanakkor a Fidesz minden korábbinál aljasabb módon rontott rá a nemzetre. Ebben a harcban nagyon helyesen álltak egymás mellé az ellenzéki képviselők. Az együttműködés szimbolikus és fontos lépés, de szó sincs arról, hogy változott volna a véleményem a 2010 előtti kurzusról. Mindenkivel együtt harcolok viszont a rabszolgatörvény, és más fideszes aljasságok ellen.
Korábban azt is nyilatkozta, hogy egyetlen valódi politikai innovációnak a Jobbikkal való szövetséget tekinti. Hogy áll most a "házasság"? Nem változott a véleményem - de nem frigyről, hanem új ellenzéki pólus felépítéséről beszéltünk. Bízom benne, hogy a következő időszakban fontos és előremutató változások tanúi leszünk majd, amelyek közelebb visznek a kormány bukásához.
Mennyit „profitált” az LMP a december óta tartó tüntetéshullámból? Úgy tűnik, talán önök vannak a legkevésbé előtérben. Országosan nagyon sok tüntetést szerveztünk önállóan, még többet társszervezőként. Számunkra a rabszolgatörvény elleni fellépés az első, így mindenkinek lehetőséget adtunk a felszólásra. Ez nemzeti ügy, háttérbe kell szorítani a pártérdekeket. Valamennyi budapesti tüntetésen ott voltunk elnöktársammal, Demeter Mártával, és az LMP-s csapatokkal. Érzékelek ugyanakkor másféle hozzáállást is. Pécsen például a Momentum által bejelentett esemény előtt hiába kértük, nekünk nem adtak felszólalási lehetőséget. Ilyenre korábban sehol nem volt példa. A tüntetést a „rabszolgatörvény” ellen hirdették, de baloldali önkormányzati kampányrendezvényt csináltak belőle. Ez a nyomulás komoly felháborodást keltett, remélem tanultak belőle.
Az LMP kongresszusán újra előkerülhet a Jobbikkal való együttműködés, sőt az amnesztia napirendi pont is. Mit vár az eseménytől? Február végén lesz a kongresszusunk. Európai listát állítunk, megszavazzuk az EP-programunkat, és világossá tesszük, hogy az önkormányzati választáson hiteles jelöltekkel, és megvalósítható programok mentén nagyon sok helyen vereséget lehet mérni a Fideszre.
2019.01.19 07:45
Frissítve: 2019.01.19 07:45

Estétől újra jön a havazás

Publikálás dátuma
2019.01.19 07:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Dunántúl és az Alföld déli részén kell hóesésre számítani az esti óráktól.
Szombaton dél, délnyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre északkeleten számíthatunk. Napközben főként a délnyugati, déli tájakon néhol hószállingózás előfordulhat, majd estétől dél felől egyre többfelé kezdődik havazás. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. Késő estére +1 és -5 fok közé hűl le a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Intézet.
2019.01.19 07:37