Nemzeti közműholding - Kamu a nonprofit jelző

Publikálás dátuma
2015.04.02. 17:31
Illusztráció/Népszava
A nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár ma Pécsen bejelentette, hogy április 1-jén megkezdte működését az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) a gázüzletágban. Arról a sajtótájékoztatón nem esett szó, hogy valójában a noprofit jelleg már csak szólam, kormányhatározat van arról, hogy not for profit a tevékenység célja, tehát kell a nyereség a működéséhez, még ha azt vissza is forgatja. 

Németh Lászlóné azt mondta, hogy az immár országos lakossági gázszolgáltatóvá vált Főgáz Zrt.  300 helyen várja a költségeik csökkentésére törekvő, átjelentkezni kívánó fogyasztókat. Az államtitkár a bűvös rezsicsökkentés kifejezést ismét bevetve arról is beszélt, hogy az folytatódhat, miután a nemzeti közszolgáltatás lényege, hogy nonprofit alapú, és az ellátásbiztonságot valamint  a fogyasztók érdekeit tartja szem előtt. 

Nos, vizsgáljuk meg kissé azt a nonprofit-alapot:

A piacon levő többi lakossági gázszolgáltatást végző társaság számára a leginkább megütköztető kijelentés az volt, hogy az immár állami hátterű társasághoz tartozó és állami tulajdonú Főgáz év végére magához édesgetheti a magyar háztartások felét. Tudvalevő, hogy jelenleg legnagyobbrészt a fővárosban és környezetében működő társaság 806 ezres ügyfélkörrel rendelkezik, a Tigáz javarészt Észak-Magyarországon közel 1,2 millió háztartást szolgál ki, a GdF Sueznek 760 ezer az E.On-nak pedig 607 ezer ügyfél termeli a veszteséget. Mert a Főgáz kivételével az úgynevezett egyetemes, lakossági szolgáltatás mínuszos eredményt hoz a társaságoknak az rezsicsökkentés, valamint az ezt súlyosbító, a vezetékek hossza után fizetendő közműadó.

Így nagy kérdés, hogy az Főgáz a tervezett hatalmas növekedése folytán mit vesz át ebből a veszteségből. A területenként megszabott lakossági gázártól a Főgáz sem térhet el, illetve lefelé igen, de abban egyetértenek a versenytárs szolgáltatók, hogy nincs lejjebb. (Az Emfesz bátor húzásáról, hogy 8 százalékkal olcsóbban kínálta a gázt és ezzel szerzett 10 százaléknyi részesedést, hamar kiderült, hogy tarthatatlan.) A szolgáltatások terén sincsenek csodák, a kedvezmények köre is behatárolt, így egyelőre nem látszik, mi lehet vonzóbb a Főgázban. A többi szolgáltató bízik a tisztességes versenyben.

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató nonprofit jellege már csak szólam, kormányhatározat van róla, hogy not for profit a tevékenység célja, tehát kell a nyereség a működéséhez, még ha azt vissza is forgatja. Nem ismerjük az állami közműholding létrehozását megalapozó hatástanulmányokat, mindenesetre arra a részre különösen kíváncsiak lennének a versenytársak, milyen forgatókönyvet dolgoztak ki arra az esetre, ha az ismert okok miatt - rezsicsökkentés, közműadó, ügyfélszolgálat fenntartás, stb. - veszteséges lesz a társaság működése. Annak pótlására a tulajdonos, végső soron az adófizetők közössége, az állam kötelessége. E mentén pedig újabb front nyílhat Budapest és Brüsszel között a tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

Szerző

Szakad a cérna - Demonstrációk lehetnek a közműcégeknél

Demonstrációsorozatba kezdenek a fővárosi közművállalatok szakszervezetei április 13-a után, ha addig nem sikerül megállapodni a béremelésben a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattal - jelentették be a szervező szakszervezetek csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.

Az akcióhoz eddig a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a - már nem fővárosi tulajdonú - Főgáznál működő érdekvédelem csatlakozott.

A Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt tartott eseményen a Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnöke hangsúlyozta: elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival. Ha "nem mozdulnak el" a vállalatok üzleti terveiben jelenleg megfogalmazott 0 százalékos bérajánlásról, akkor más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre.

Szerző

Legalább krumpli legyen - Adományosztás húsvét előtt

Publikálás dátuma
2015.04.02. 16:32
Illusztráció/Thinkstock
Ötszáz tonna étkezési és vetőmagburgonyát oszt szét országszerte a Magyar Református Szeretetszolgálat húsvét előtt. Eddig több megyében, mintegy 70 településen, legutóbb Kunmadarason osztottak ki adományt a szolgálat munkatársai - közölte a szervezet kommunikációs vezetője.

Szabó Dominika elmondta: Kunmadaras a negyedik állomása volt az adományosztásnak, ahol 14 település számára összesen húsz tonna burgonyát osztottak ki a szeretetszolgálat munkatársai az önkormányzat, szeretetotthon, családsegítő szolgálat, református gyülekezet segítségével, Tiszabő, Kunhegyes, Tiszaszentimre, Tiszaderzs, Tiszagyenda, Abádszalók, Kenderes, Kunmadaras, Tiszaigar, Tiszaörs, Kisújszállás, Tiszabura, Tiszaroff, Tiszaszőlős települések kaptak adományt.

Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke és Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere írta alá Kunmadarason a Bő esztendő vetőmag elnevezésű program és A legszebb konyhakertek - Magyarország legszebb konyhakertje című program együttműködési szándéknyilatkozatát. A Földművelésügyi Minisztériumot Jaczkó Józsefné, az Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Főosztály munkatársa képviselte az eseményen. A két program együttműködésének célja, hogy az egykor hagyományos, ház körüli, fenntartható, vegyszermentes konyhakerti gazdálkodás újra népszerű legyen, és hogy a kiskert művelésével egészséges táplálékhoz jussanak és egyre inkább önellátóvá váljanak az emberek, akik ezzel a környezetüket is védik - mondta Szabó Dominika.

A legszebb konyhakertek - Magyarország legszebb konyhakertje programhoz idén négy országból és Magyarország 19 megyéjéből eddig 215 település csatlakozott és Budapest hat kerülete is eljuttatta már szándéknyilatkozatát. A csatlakozott településeken, kerületekben a meghirdetés után a kertművelők 2015. április 30-ig nevezhetik kertjeiket hat egyéni és egy közösségi kategóriában.

Szerző