Orbánt már minden cáfolja

Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:00
Az ügyészség lefoglalta a győri ETO Parkot, amelyen az MFB-nek jelzálogjoga van FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA
Megint ellentmondásba keveredett a kormány a brókerbotrányban, miután a Földművelésügyi Minisztérium cáfolta a miniszterelnök állításait. Lázár János a kormányfő ígéretét beváltva tegnapra összesítette, mely állami intézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter most már élesen támadta Tarsoly Csabát is. A Quaestor-vezérnek, akivel a kormány még a botrány kitörése után is tárgyalt, tagadhatatlanul volt két hete arra, hogy akár vagyonelemeket mentsen ki. A kormány továbbra sem tud elszámolni az időpontokkal, sőt egyre jobban belezavarodik a Tarsoly-Orbán levelezés, a tárgyalások, kormányülések és intézkedések körüli magyarázkodásba.
Az ügyészség lefoglalta a győri ETO Parkot, amelyen az MFB-nek jelzálogjoga van FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA

Az ügyészség lefoglalta a győri ETO Parkot, amelyen az MFB-nek jelzálogjoga van FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA

 

Lemoshatatlan pecsét

"Most megfogott" - válaszolta a Népszavának Lázár János, akitől azt akartuk megtudni, a Miniszterelnökség iratkezelési szabályzatában mi szerepel az érkeztetett levelek iktatására. Ma sem világos ugyanis, valójában mikor kapta meg a miniszterelnök Tarsoly levelét. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke lapunkkal korábban azt közölte, március 9-én reggel érkezett meg az Országházba, ám Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a Klubrádióban már azt magyarázta, hogy a levelet átvevő hivatalnok olyan fontosnak tartotta annak tartalmát, hogy azonnal eljuttatta a kormányfőhöz, s - mivel a Miniszterelnökségen sem dolgoznak 24 órában - csak másnap iktatta, vagy iktattatta. Ez esti érkezésre utal.

Megérti a kételyeket, azt is, ha mi keressük, hogyan lehet összekapcsolni a Tarsoly-ügyet Orbán Viktorral, de egyértelmű, hogy a kormány meg sem fontolta azt az ajánlatot, amelyet a Quaestor-vezér a helyzet rendezésére tett - fogalmazott Lázár. A minisztert azonban vélhetően nyugtalanította a levél, illetve a Fidesz és a Quaestor összekapcsolhatósága, mert a tájékoztatón később többször is azt mondta, a kormánybuktatási kísérletnek nem lesz eredménye. Csakhogy továbbra sincs magyarázatot arra, miként válaszolhatott a kormányfő egy március 10-én érkeztetett levélre még előző délután, valamint hogy a dokumentumon miért csak napokkal, sőt, hetekkel később jelent meg az iktatási pecsét.

Mindenesetre a tegnapi tájékoztatón Giró-Szász András azt mondta: Havasi adta a megfelelő választ, mert a levél március 9-én érkezett az Országházba, több száz másik levéllel együtt. Az iktatással kapcsolatos kérdésünkre nem kaptunk konkrét választ. Sőt, eközben a Miniszterelnökség iratkezelési szabályzatát szerettük volna elkérni, ám a tárca sajtóosztálya azzal utasította el kérdéseinket, hogy azokra kollégánk Lázártól és Giró-Szásztól már választ kapott. Miután azonban ez nem igaz, lapunk ismét feltette kérdéseit.

"Közigazgatási hivatal nem működhet úgy, hogy nincs a levelek érkeztetésére vonatkozó szabályzat" - jelentette ki lapunknak Kiss Elemér, aki Horn-kormány idején vezette az akkori Miniszterelnöki Hivatalt. A jelenleg ügyvédként praktizáló egykori kancelláriaminiszter szerint a kormány hivatala nem átjáróház, a sima postás legfeljebb a postázóba jut el, Tarsoly levelét pedig előbb vagy iktatni kellett, vagy olyan személy továbbíthatta a miniszterelnöknek, akinek szabad bejárása van Orbánhoz. Az atv.hu-t Havasi - aki lapunk újabb kérdéseire már nem válaszolt - eközben arról tájékoztatta, tudomása szerint Tarsoly levelét "a Quaestor egyik munkatársa hozta be" a kormányfő hivatalába. Mindez azonban szintén kérdéses, hiszen ehhez is parlamenti belépési engedély kellett, a posta pedig nyilván nem kerül érkeztetés nélkül a kormányfő asztalára.

Nincs magyarázat arra sem, hogy március 27-én miért nem volt rajta a március 10-i érkeztető-bélyegző a Giró-Szász András által az ATV-ben bemutatott levélen, miközben a kormany.hu-ra felkerült dokumentumon látható ez. Erről a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap azt mondta az ATV-nek, a szkennelt változatot nyomtattatta ki magának, amelyen nincs pecsét. Csakhogy a kormany.hu-n ugyanaz a szkennelt változat szerepel, mint amit Giró-Szász kinyomtathatott, s azon szerepel az érkezés - elvileg - másnapján felkerült pecsét.

Hazugságok Győr körül
Miközben Lázár Kehi-vizsgálatot rendelt el, a Fidesz parlamenti albizottságban vizsgálná azt a hitelt, amelyet a Gyurcsány-kormány idején kapott a Quaestor. Rogán Antal kormánypárti frakcióvezető még hétfőn azt mondta, tisztázni kell, "milyen kár érte a költségvetést azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején csaknem 17 milliárd forint fedezet nélküli hitelt kapott a Quaestor a Magyar Fejlesztési Banktól" (MFB). Az Index birtokába került dokumentumok azonban azt igazolják, hogy az MFB-hitelnek Rogán állításával ellentétben volt fedezete, méghozzá maga a Győri ETO-stadion és a hozzá tartozó létesítmények az ETO Parkban. Az ETO Parkot és a stadiont március 30-án foglalta le az ügyészség a vagyon-visszaszerzési eljárásban, ezeken az ingatlanokon tehát az MFB-nek van bejegyzett jelzálogjoga. Így később az államra szállhat a stadion és a park tulajdonjoga. Ráadásul az ETO Park fejlesztésére az Orbán-kormány idején, 2012-ben 250 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást adtak az Új Széchenyi Tervből.

A mi kutyánk kölyke - Balog megmenti Farkas Flóriánt

A minisztérium a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy a költségvetési csalás ügyében nem lát okot a nyomozás megindítására - tudatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye. Balog Zoltán személyesen rendelt el belső vizsgálatot az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programjával kapcsolatban.

Háromszázmillió eltűnt Farkas kezén - írta a Népszava március 14-én. Az ORÖ korábbi elnökéről az Index derítette ki: nem tudni mire költötte el az elnöki keretben rendelkezésére álló csaknem 300 millió forintot. A sajtón februárban végigfutott a hír: súlyos problémák merültek fel az ORÖ, részben uniós finanszírozású foglalkoztatási programjával kapcsolatban. A nyomozásról, az ügy hátteréről lapunk is többször, részletesen beszámolt.  

A vizsgálat eredményét ma küldte el az EMMI. Ebből kiderül, hogy szabálytalansági gyanú két esetben merült fel, amelyek a bútorbeszerzést (Bruttó 31 millióért vettek irodabútort. 60 munkahellyel számoltak, vagyis munkahelyenként félmillióból szerelték fel az irodákat.) és a gépkocsi használatot érintik. (A program keretein belül 10 Opel Corsát béreltek havi 500 ezer forintért.) Mindkét beszerzés esetében az Emberi Erőforrások Minisztere pusztán szabálytalansági eljárást indított.

Szerző

Rogán nagyon örül, hogy kezet fogott Colleen Bellel

Publikálás dátuma
2015.04.02. 22:55
Forrás: Facebook/Rogán Antal
Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője ma olyan büszkén posztolta Facebook-oldalára azt a fotót, ahol kezet fog Colleen Bell amerikai nagykövet asszonnyal, mintha régi vágya teljesült volna.

"Kedves naplóm!"  Igaz, ez ugyan nem szerepel a bejegyzésben, de Rogán minden esetre szép akkurátusan beírta a fotóhoz: Első találkozás az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetével.

És hozzá az a nagy öröm, a széles mosollyal... 

Vélhetőleg a politikus örömét a kommentelők sem ronthatják el, pedig van osztás rendesen. Egyetlen példa a kulturáltabbak közül:  légy úri gyerek vidd el vacsizni TÓNIKA!!

És őszintén reméljük, az sem szegi kedvét, hogy Colleen Bell Facebook-oldalán sehol a fotó, sehol a lelkes szöveg, hogy Első találkozás a Fidesz frakcióvezetőjével. Talán majd holnap. 

Szerző
Témák
Facebook Rogán Bell